Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tallattiinko Tallukka?

Vanhan kansanviisauden mukaan on turha pieraista, jos löysät ovat jo housuissa. Näin voisi sanoa ainakin kaikille niille asikkalalaisille, jotka vasta nyt voivottelevat entisen Vääksyn ylpeyden, hotelli Tallukan kohtaloa. Siitä on tulossa lähiaikoina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kun Suomessa innostuttiin vetäytymään palavereihin ja viettämään pikkujouluja kongressihotelleihin, piiloon alle viidenkymmenen kilometrin päähän kasvukeskuksista, Tallukkakin oli kova sana. Nyttemmin siellä eivät ole käyneet enää varsinkaan paikalliset, koska kaljan hinta on törkykorkea. Muistan, miten vielä 1970- ja -80-lukujen vaihteessa jokainen autokoulun maantieajotunti suuntautui Vääksyyn, jotta voitiin nauttia pikaisesti kahvit Tallukasta avautuvaa upeaa näköalaa ihaillen. Sitten kun, joku nuorisoporukasta ajoi ensimmäisenä ajokortin, matka suuntautui viikonloppuna totta kai Tallukkaan. Kortin saanut sai kärsiä ja joutui tietysti kuskiksi.

Palaverihuuman laannuttua Tallukka on lähinnä homehtunut omistajavaihdoksiensa myötä käsiin. Asuin vielä 2000-luvun alussa Vääksyssä Tallukan naapurissa, pahamaineisessa "haitaritalossa" Aniantiellä ja olin tuolloin varmaan hotellin suurin yksittäinen investoija, sillä kulutin freelancerina juttupalkkioni paikan ruokaan ja juomiin. Ruoka oli kohtuullista, ja mahtava näköala Vesijärvelle paikkasi oluen korkeaa hintaa. Lopulta ruokakin meni ala-arvoiseksi, ja itse tv-kokki Jyrki Sukulan piti matkustaa paikan päälle opastamaan, miten keittiötilat pidetään puhtaina ja mitä hyvältä ruoalta vaaditaan.

Venäläisiä turistejahan Tallukassa on ravannut viime vuosina tiheämmin kuin suomalaisia, eikä kukaan paikallisista ole lotkauttanut korvaansa. Mutta kun saatiin lukea uutinen, että hotellin tiloihin majoitetaan 500 pakolaista, valtaosasta asikkalalaisia tuli yhtäkkiä Tallukan pitkäaikaisia kanta-asiakkaita ja paikan suojelijoita. Syynä aktivoitumiseen oli, ainakin mitä sosialiseen mediaan ja lehtigallupeihin oli uskominen, että tämän hiljaiseloa viettävän maalaispitäjän, jonka väkiluku kesäaikana melkein kaksinkertaistuu, asukkaat pelkäävät. Pelkäävät sitä, että ulkomaalaiset tulevat ja raiskaavat meidän suomalaisten naiset. Ja varmaankin juuri Aniantiellä, joka on Tallukasta luontevin reitti Vääksyn keskustaan, ja jossa tähän asti lähinnä paikalliset ovat vetäneet hotellivieraita tai toisiaan turpaan ja ehkä jopa yrittäneet raiskatakin. Jostain syystä Aniantien aluetta on kutsuttu pitkään Asikkalan Chicagoksi.

Ennen kuin saamme lukea ensimmäisestä asikkalalaisten ja pakolaisen välienselvittelystä muistutettakoon, että Aniantie 21:ssa asuneen Liisa Mäkikankaan murha vuodelta 1995 on edelleenkin selvittämättä - eikä poliisi ole epäillyt missään vaiheessa tekijäksi ulkomaalaista, miestä. Muun muassa tekohetkellä samalla kadulla asuneiden miesten dna-näytteitä tutkittiin. Myöskään kaikki Asikkalan kunnanjohtajat eivät ole olleet välttämättä aina niitä kaikkein puhtoisimpia poikia, mutta se on jo oma tarinansa.

Tallukalla on ollut pitkään kunnan asukaslukuun nähden ylimitoitetut tilat. Paikka on kerännyt väkeä lähinnä kuuluisilla, jokatiistaisilla päivätansseillaan ja viikonloppuisin, jos musiikkiartistina on vieraillut Matti Nykäsen tai Turo´s Hevi Geen kaltainen vetonaula sekä tikkaturnauksillaan. Tosin tanssikanssa ei kuluta hirveästi muuta kuin parkettia. Vaikka 2010-luvulle tultaessa Vääksystä oli kuollut useampikin kuppila, paikalliset eivät lisänneet Tallukassa käyntiä.

Viimeiseksi Tallukasta vetovastuussa olleen Kalevi Granin pesti ei ole ollut kadehdittava. Yksi hänen ideoistaan oli seikkailupuistohanke, johon kunta päätti lähteä reilu kuukausi sitten mukaan 200 000 - 275 000 euron sijoituksella. Koska hotellin käyttöaste ei ole käsittääkseni ollut enää vuosiin kovin huikea, hyvä uutinen uudessa käänteessä on, että Tallukan työpaikat säilyvät, joskin hieman muuttavat muotoaan. Itse asiassa vastaanottokeskus tulee työllistämään vähintään kymmenen henkeä nykyistä enemmän. Koko perheen matkailukohteen sijaan Tallukasta tuleekin muotoutumaan aikuisväen seikkailupuisto, jossa testataan asiakkalalaisten ennakkoluulot ja henkiset asenteet.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit