Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tallattiinko Tallukka?

Vanhan kansanviisauden mukaan on turha pieraista, jos löysät ovat jo housuissa. Näin voisi sanoa ainakin kaikille niille asikkalalaisille, jotka vasta nyt voivottelevat entisen Vääksyn ylpeyden, hotelli Tallukan kohtaloa. Siitä on tulossa lähiaikoina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kun Suomessa innostuttiin vetäytymään palavereihin ja viettämään pikkujouluja kongressihotelleihin, piiloon alle viidenkymmenen kilometrin päähän kasvukeskuksista, Tallukkakin oli kova sana. Nyttemmin siellä eivät ole käyneet enää varsinkaan paikalliset, koska kaljan hinta on törkykorkea. Muistan, miten vielä 1970- ja -80-lukujen vaihteessa jokainen autokoulun maantieajotunti suuntautui Vääksyyn, jotta voitiin nauttia pikaisesti kahvit Tallukasta avautuvaa upeaa näköalaa ihaillen. Sitten kun, joku nuorisoporukasta ajoi ensimmäisenä ajokortin, matka suuntautui viikonloppuna totta kai Tallukkaan. Kortin saanut sai kärsiä ja joutui tietysti kuskiksi.

Palaverihuuman laannuttua Tallukka on lähinnä homehtunut omistajavaihdoksiensa myötä käsiin. Asuin vielä 2000-luvun alussa Vääksyssä Tallukan naapurissa, pahamaineisessa "haitaritalossa" Aniantiellä ja olin tuolloin varmaan hotellin suurin yksittäinen investoija, sillä kulutin freelancerina juttupalkkioni paikan ruokaan ja juomiin. Ruoka oli kohtuullista, ja mahtava näköala Vesijärvelle paikkasi oluen korkeaa hintaa. Lopulta ruokakin meni ala-arvoiseksi, ja itse tv-kokki Jyrki Sukulan piti matkustaa paikan päälle opastamaan, miten keittiötilat pidetään puhtaina ja mitä hyvältä ruoalta vaaditaan.

Venäläisiä turistejahan Tallukassa on ravannut viime vuosina tiheämmin kuin suomalaisia, eikä kukaan paikallisista ole lotkauttanut korvaansa. Mutta kun saatiin lukea uutinen, että hotellin tiloihin majoitetaan 500 pakolaista, valtaosasta asikkalalaisia tuli yhtäkkiä Tallukan pitkäaikaisia kanta-asiakkaita ja paikan suojelijoita. Syynä aktivoitumiseen oli, ainakin mitä sosialiseen mediaan ja lehtigallupeihin oli uskominen, että tämän hiljaiseloa viettävän maalaispitäjän, jonka väkiluku kesäaikana melkein kaksinkertaistuu, asukkaat pelkäävät. Pelkäävät sitä, että ulkomaalaiset tulevat ja raiskaavat meidän suomalaisten naiset. Ja varmaankin juuri Aniantiellä, joka on Tallukasta luontevin reitti Vääksyn keskustaan, ja jossa tähän asti lähinnä paikalliset ovat vetäneet hotellivieraita tai toisiaan turpaan ja ehkä jopa yrittäneet raiskatakin. Jostain syystä Aniantien aluetta on kutsuttu pitkään Asikkalan Chicagoksi.

Ennen kuin saamme lukea ensimmäisestä asikkalalaisten ja pakolaisen välienselvittelystä muistutettakoon, että Aniantie 21:ssa asuneen Liisa Mäkikankaan murha vuodelta 1995 on edelleenkin selvittämättä - eikä poliisi ole epäillyt missään vaiheessa tekijäksi ulkomaalaista, miestä. Muun muassa tekohetkellä samalla kadulla asuneiden miesten dna-näytteitä tutkittiin. Myöskään kaikki Asikkalan kunnanjohtajat eivät ole olleet välttämättä aina niitä kaikkein puhtoisimpia poikia, mutta se on jo oma tarinansa.

Tallukalla on ollut pitkään kunnan asukaslukuun nähden ylimitoitetut tilat. Paikka on kerännyt väkeä lähinnä kuuluisilla, jokatiistaisilla päivätansseillaan ja viikonloppuisin, jos musiikkiartistina on vieraillut Matti Nykäsen tai Turo´s Hevi Geen kaltainen vetonaula sekä tikkaturnauksillaan. Tosin tanssikanssa ei kuluta hirveästi muuta kuin parkettia. Vaikka 2010-luvulle tultaessa Vääksystä oli kuollut useampikin kuppila, paikalliset eivät lisänneet Tallukassa käyntiä.

Viimeiseksi Tallukasta vetovastuussa olleen Kalevi Granin pesti ei ole ollut kadehdittava. Yksi hänen ideoistaan oli seikkailupuistohanke, johon kunta päätti lähteä reilu kuukausi sitten mukaan 200 000 - 275 000 euron sijoituksella. Koska hotellin käyttöaste ei ole käsittääkseni ollut enää vuosiin kovin huikea, hyvä uutinen uudessa käänteessä on, että Tallukan työpaikat säilyvät, joskin hieman muuttavat muotoaan. Itse asiassa vastaanottokeskus tulee työllistämään vähintään kymmenen henkeä nykyistä enemmän. Koko perheen matkailukohteen sijaan Tallukasta tuleekin muotoutumaan aikuisväen seikkailupuisto, jossa testataan asiakkalalaisten ennakkoluulot ja henkiset asenteet.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit