Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Heikki Turusen kanssa karaokessa

Kirjailija Heikki Turunen täyttää joulukuussa 70 vuotta ja juhlistaa merkkipäiväänsä julkaisemalla omaelämäkertansa. Turjailija Heikki Turusen elämä ja teot on suorasukainen ja kaunistelematon kuvaus Simpauttajalla koko kansan suursuosikiksi nousseen kirjailijan värikkäistä vaiheista. Turusen kirjoissa on ryypätty, naitu ja kiroiltu - ja niin on miehen yksityiselämässäkin. Titteli turjailija on sananmuunnos, jonka tausta selviää teoksesta.

Kirjailijan ryyppyreissut ovat jo legendaarisia, kuten Turun-vierailu, jonka päätteeksi hän löysi itsensä sammuneena dekkarimestari Reijo Mäen sohvalta. Tai oikeastaan Mäen vaimo löysi ja luuli tätä murtovarkaaksi.

Tapasin Turusen hänen kotonaan Juuassa, Pohjois-Karjalassa alkukesästä 2000. Mies oli juuri viimeistelemässä EU-aiheista romaaniaan Kaikkitietävän tasavalta. Teimme valokuvaajan kanssa Nykyposti-lehteen laajaa Matka Suomen sydämeen -reportaasikiertuetta, jonka tarkoituksena oli etsiä kylähulluja jokaisesta Suomen kunnasta, Turusella oli taas kirjallisesti kiireinen ja valvottu yö takanaan.

Turunen lataa kirjoissaan selväsanaista tekstiä, mutta hänen puheenssa on vähintään yhtä nopeaa ja epäselvää sönkötystä kuin Vesa Keskisellä, Frederikillä ja Ile Vainiolla yhteensä. Silmät verestäen hän sananmukaisesti vaahtosi tulevasta teoksestaan ja haukkui suomalaiset vallanpitäjät suon silmään. Aikansa melskattuaan, hän ilmoitti reporttereille, että eiköhän olisi parempi vähän jäsentää näitä ajatuksia ja ehdotti, että lähtisimme Juuan keskustaan, paikalliseen Mökä-baariin laulamaan karaokea.

"Se on karaoke-paikka, jossa saa laulaa aamusta iltaan. Vaikka talvella olisi kuinka hiljaista ja tuntuu, että tundra odottaisi kuolemaa, saattaa Mökä-baarista kuulua intohimoisia säveliä. Täällä voi olla vaikka kuinka nolla ja työtön tai itsemurhan partaalla. Mutta kun käyt todistamassa laulajan taitosi karaokessa, voit kävellä uljaasti pää pystyssä kylän raitilla", kirjailija mainosti uutta kantapaikkaansa.

Lähtö laulumaille kuitenkin viivästyi hieman, sillä pihalla oli vastassa Turusen appiukko Ladansa kanssa. Autosta oli puhjennut rengas. Eipä aikaakaan, kun vävypoika oli kaivanut tunkin ja vararenkaan auton tavaratilasta ja ryhtynyt toimeen. Appiukko halasi kiitokseksi ja jatkoimme matkaa. "Karaokessa näkyy tämän kansakunnan asenne. Huolista huolimatta Moskovan valot lauletaan tosissaan. Tai Kulkurin iltatähti tai Jätkän humppa. Ei tunnu enää Lipposen ja Niinistön hirttonaru yhtä kireältä kaulassa"; Turunen jatkoi siitä, mihin oli jääty.

Oikealta nimeltään paikka oli Mikä-baari, ja sitä veti virolaissyntyinen Urmas Voksep. "Nimi tulee siitä, kun kaikki aina kuitenkin kysyvät, mikä baari se on", Voksep valotti kuppilan syntyhistoriaa. Laulu raikasi kuitenkin siihen malliin, että nimi oli vääntynyt kansan suussa Mökäksi. "Urmas voitelee ne haavat, jotka Suomen hallitus on aiheuttanut"; kirjailija kehui ystäväänsä.

Turunen tilasi tuopit keskiolutta ja kävi valitsemasta laululistalta Satumaan. Jonoa oli vielä yhden laulajan verran, joten mies ehti vielä julistaa kirjallista sanomaansa. "Tuskinpa EU:n intresseihin kuuluu kulttuurin omaleimaisuuden vaaliminen, miten Karjalan laulumailla sävel raikaa tai Pohjanmaalla tuoppi heiluu. EU; joka on luonnollista jatkoa EEC:lle, ajaa lähinnä teollisuuden etuja Yhdysvaltoja ja Japania vastaan", hän muistutti ennen lavalle nousua.

Reijo Taipaleen hittikappale sai baskeripäiseltä kirjailijalta eläytyneen tulkinnan ja kanta-asiakkailta raivokkaat aplodit. Turunen kiitti ja palasi pikaisesti pöytäämme. "Suomi on nyt Saksan ja Ranskan miehittämä valtio. Siellä metsät ja vedet on pilattu aikoja sitten. Taitaa olla vaan Brysselin herroilla mielessä, että he pääsevät tänne järven rannalle ryyppäämään ja meidän naisiamme naimaan", tulessa ollut artisti hehkutti.

Näin jälkeen päin ajatellen Turusen ajatukset tuntuvat edelleenkin ajankohtaisilta. Ehkä sukunimet ovat muuttuneet, mutta rosvot ovat pysyneet samoina.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit