Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


kirkko

Onko perheen sunnuntai vain kerran vuodessa?

Kirkkovuodessa on kaksi sellaista erityispyhää, joiden ajankohdan seurakunta voi vapaasti päättää: Luomakunnan sunnuntai ja Perheen sunnuntai. Lahdessa on tapana viettää Luomakunnan sunnuntaita kesäkuun alussa luonnon herättyä, suvivirren soidessa. Perheen sunnuntai puolestaan sijoittuu tänä vuonna isänpäivään 8.11. Silloin kaikissa Lahden ev.lut. kirkkojen messuissa puhutaan perheestä, isistä, äideistä, puolisoista, lapsista, isovanhemmista.

On paikallaan joskus pysähtyä tärkeän teeman eteen. Siksihän me vietämme isänpäivää ja äitienpäivääkin - että havahtuisimme itsestäänselvyyksiin, että arvostaisimme sitä, mitä tavallisina päivinä ei aina huomaa. Perhe saattaa olla arjen kaaokseen ja kiireeseen katoava aarre! Emme huomaa aarteen arvoa, ennen kuin kadotamme sen joko hetkeksi vaikkapa työmatkan ajaksi tai sitten vakavammasta syystä: välirikon, sairauden, kuoleman takia. Silloin vasta tajuamme, miten paljon rakastimme ja tarvitsimme toisiamme.

Perhe on yhtä aikaa lahja ja tehtävä niin kuin avioliitto, parisuhde ja muutkin ihmissuhteet. Siinä toteutuu kristityn kutsumus, lähimmäisen palveleminen. Meidän on nähtävä vaivaa perheen hyvinvoinnin eteen, mutta samalla me saamme myös voimaa perheen elämästä: pienistä hyvistä hetkistä ihmisten välillä, asioiden järjestymisestä, kodin antamasta turvapaikasta. Joskus ääneen huokaisen onnesta, kun avaan kotioven ja pääsen perheen pariin päivän tohinan jälkeen.

Perheitä on hyvin monenlaisia. Samaan aikaan perhe saattaa tarkoittaa meille lapsuuden perhettä, nykyistä perhettä, entistä perhettä. Joskus perheen tärkeät ihmiset ovat jo kuolleet, ja silti he ovat elämässä ja muistoissa läsnä. Kaikissa tapauksissa on kyse ihmisten välisistä siteistä. Jokin liittää meidät perheeksi ja yhdistää meidät toisiimme, vaikka elämä ei menisikään virtaviivaisesti.

Jumala on luonut meidät kumppania ja ihmisten välistä yhteyttä kaipaaviksi ihmisiksi. Siksi kaipaamme vierellemme ihmistä, kainaloomme kumppania, käteemme isoa tai pientä ihmistä, joka tarttuu meidän käteemme.

Jumala antaa voimaa ja viisautta elämämme haasteisiin: myös perheen elämään. Hänen edessään saamme yhdessä ja erikseen hiljentyä ja rukoilla apua siihen, mikä kulloinkin on meille vaikeaa. Taivaallinen Isä tahtoo siunata sinun perhettäsi ja sinulle tärkeitä ihmisiä.

Riitta Särkiö

 


Kolumnistin muut kolumnit