Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


kirkko

Onko perheen sunnuntai vain kerran vuodessa?

Kirkkovuodessa on kaksi sellaista erityispyhää, joiden ajankohdan seurakunta voi vapaasti päättää: Luomakunnan sunnuntai ja Perheen sunnuntai. Lahdessa on tapana viettää Luomakunnan sunnuntaita kesäkuun alussa luonnon herättyä, suvivirren soidessa. Perheen sunnuntai puolestaan sijoittuu tänä vuonna isänpäivään 8.11. Silloin kaikissa Lahden ev.lut. kirkkojen messuissa puhutaan perheestä, isistä, äideistä, puolisoista, lapsista, isovanhemmista.

On paikallaan joskus pysähtyä tärkeän teeman eteen. Siksihän me vietämme isänpäivää ja äitienpäivääkin - että havahtuisimme itsestäänselvyyksiin, että arvostaisimme sitä, mitä tavallisina päivinä ei aina huomaa. Perhe saattaa olla arjen kaaokseen ja kiireeseen katoava aarre! Emme huomaa aarteen arvoa, ennen kuin kadotamme sen joko hetkeksi vaikkapa työmatkan ajaksi tai sitten vakavammasta syystä: välirikon, sairauden, kuoleman takia. Silloin vasta tajuamme, miten paljon rakastimme ja tarvitsimme toisiamme.

Perhe on yhtä aikaa lahja ja tehtävä niin kuin avioliitto, parisuhde ja muutkin ihmissuhteet. Siinä toteutuu kristityn kutsumus, lähimmäisen palveleminen. Meidän on nähtävä vaivaa perheen hyvinvoinnin eteen, mutta samalla me saamme myös voimaa perheen elämästä: pienistä hyvistä hetkistä ihmisten välillä, asioiden järjestymisestä, kodin antamasta turvapaikasta. Joskus ääneen huokaisen onnesta, kun avaan kotioven ja pääsen perheen pariin päivän tohinan jälkeen.

Perheitä on hyvin monenlaisia. Samaan aikaan perhe saattaa tarkoittaa meille lapsuuden perhettä, nykyistä perhettä, entistä perhettä. Joskus perheen tärkeät ihmiset ovat jo kuolleet, ja silti he ovat elämässä ja muistoissa läsnä. Kaikissa tapauksissa on kyse ihmisten välisistä siteistä. Jokin liittää meidät perheeksi ja yhdistää meidät toisiimme, vaikka elämä ei menisikään virtaviivaisesti.

Jumala on luonut meidät kumppania ja ihmisten välistä yhteyttä kaipaaviksi ihmisiksi. Siksi kaipaamme vierellemme ihmistä, kainaloomme kumppania, käteemme isoa tai pientä ihmistä, joka tarttuu meidän käteemme.

Jumala antaa voimaa ja viisautta elämämme haasteisiin: myös perheen elämään. Hänen edessään saamme yhdessä ja erikseen hiljentyä ja rukoilla apua siihen, mikä kulloinkin on meille vaikeaa. Taivaallinen Isä tahtoo siunata sinun perhettäsi ja sinulle tärkeitä ihmisiä.

Riitta Särkiö

 


Kolumnistin muut kolumnit