Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Pakolaisten kanssa saunassa ja kaupassa

Kävimme paikallisen saunaparlamentin keskuudessa juuri kiivasta pakolaiskeskustelua, kunnes mielipiteenvaihto tyssäsi kuin seinään. Löylytiloihin asteli kuusi hvyin ruskettunutta miestä, jotka osoittautuivat Hennalassa majaansa pitäviksi irakilaisiksi. Hiljaisuus saunassa oli käsinkosketeltava. Kukaan saunojista ei katsonut enää toisiaan päin, vaan tutkiskeli hartaudella seinärakenteita.

Voin kuvitella, mitä ajatuksia liikkui ylälauteen nurkkauksessa istuvan julkipersun korvien välissä: "Nyt ne likaiset rintamakarkurit valloittavat tämän meidän kaikkein pyhimmän ja vievät meiltä viimeisenkin ilon." Viikko aikaisemmin hän oli ollut kovaan ääneen taas sitä mieltä, että Suomeen tulevat maahanmuuttajat pitäisi passittaa aivan ensimmäiseksi täisaunaan ja löylyttää niin kauan, että syyhy ja muutkin syöpäläiset lähtevät. Niin tehtiin sodassa lomille tulleille suomalaissotilaillekin. Toinen aatetoveri oli taas epäillyt, että tuskinpa ne mutakuonot kunnon löylyä edes kestäisivätkään, vaikka kotimaassa aurinko paahtaa aavikolla täydellä teholla.

Saunassa Irakin pojat ryhmittyivät rohkeasti ylälauteille tiiviiseen paririviin. Ensimmäisten löylykauhallisten jälkeen jokainen vetäisi jalat itseensä päin ja piteli niistä halausotteella kiinni. Vesihöyryn keskeltä ei kuulunut juurikaan ääniä, sillä samaan aikaan kundit yrittivät suojella palonarkoja polviaan ja korviaan. Meikäläinen oli löylykauhan varressa. Katselin uusiin tulokkaisiin päin, pitäisikö pitää paussia, mutta jokainen heistä vinkkasi eleillään, että antaa mennä vaan, kuten etikettiin kuuluu. Myös poikansa kanssa jo poistumassa ollut lahtelaisisä päätti jäädä korvennukseen mukaan. Hän tulkitsi tilanteen selvästikin niin, että kansojen välinen löylykisa oli alkamassa.

En tiedä, luulivatko Irakin pojat minua jonkinlaiseksi saunamestariksi, jonka löylyttämisen aikana kenelläkään ei ole oikeus poistua paikalta. Niin kuitenkin näytti tilanne etenevän. Yksi alalauteella istuneista parlamentin jäsenistä päätti siirtyä pukuhuoneen puolelle, huomasi tyhjän vesiämpärin edessäni ja päätti tuoda lisää löylyvettä. Vieraat luulivat kidutuksen jo loppuneen, kunnes aloitin jälleen viskomisen täydestä ämpäristä. Ulkomaalaiset istuivat kuin istuivatkin lauteilla sitkeästi loppuun saakka ja lähtivät saunasta vasta jälkeeni. Suihkutiloissa pojat osoittivat minulle nöyrästi kiitollisuuttaan, että olivat päässeet hengissä ulos helvetinkattilasta ja jatkoivat peseytymistä.

Vasta pukuhuoneen puolella osa saunaparlamentin jäsenistä sai puhekykynsä takaisin. Yksi innostui kertomaan netissä näkemästään valokuvasta, jossa pakolainen oli todistettavasti nostanut suomalaiselta pankkiautomaatilta viisinumeroisen summan käteistä rahaa. Sanoin, että tuon kaltaiset viestit ovat 99-prosenttisesti silkkaa huijausta, joilla hölmöjä vedetään höplästä ja odotetaan heidän tällä tavoin vain vahvistavan omia ennakkoluulojaan ulkomaalaisia kohtaan.

"Niin, mutta onhan niillä rahaa", mies yritti vakuutella. Vastasin, että onpa hyvä, kun edes joku kantaa rahojaan Suomeen. Eikös suomalaisilla ökyrikkailla ole nykyään päinvastoin tapana muuttaa omaisuutensa kanssa ulkomaille. Sen jälkeen aloimme väitellä, ovatko ulkomaille kirjansa muuttaneet huippu-urheilijat sydämestään isänmaallisia.

Keskustelun eräänlainen jälkinäytös esitettiin Lahdessakin suositussa, saksalaisessa päivittäistavaramyymälässä, josta suomalaiset käyvät sutena ostamassa kreikkalaista jogurttia. Samainen kauppa mainostaa laajaa pähkinävalikoimaansa, niinpä siellä oli kolme - jälleen Hennalan uudisasukkaaksi osoittautunutta - keski-ikäistä herraa tutkimassa tarjontaa. Kuinka ollakaan yksi miehistä teki vanhasta tottumuksestaan virheen ja maistoi yhtä pähkinää - kuten maailman toreilla on tapana. Hän sai samalla sekunnilla kimppuunsa isokokoisen hämäläismiehen, joka heristi tulipunaisena etusormeaan: "Täällä eivät mamut jumalauta varasta ruokaa!"

Mahdollinen konflikti saatiin onneksi vältettyä, kun toinen, ystävällismielisempi asiakas kävi opastamassa miehiä englanniksi kaupankäynnin pelisäännöistä. Sen jälkeen he keräsivät useamman pussin täyteen pähkinöitä ja siirtyivät kassajonoon. En usko, että kaupan talous olisi kaatunut tuohon yhteen maistiaiseen, sillä ukot ostivat lopulta pähkinöitä enemmän kuin keskiverto lahtelainen vuodessa, joulu mukaan lukien.

Kassalla iso päijäthämäläinen jatkoi uhoamistaan niska punaisena ja osoitteli taaempana jonottavia vanhempia ulkomaalaisia, jotka olivat mielestäni kaukana perinteisen myymälävarkaan prototyypistä. Varmaankin hän jatkoi raivoamistaan kotona vielä ruokapöydässä ja vaimon kuullen. Ehkäpä vaimo palkitsi sitten sankarin hellyydenosoituksin - tai jätti ne väliin. Pelkään kuitenkin pahinta, että tämä suomalaismies ei ole kokenut hellyyttä enää vuosiin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit