Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Pakolaisten kanssa saunassa ja kaupassa

Kävimme paikallisen saunaparlamentin keskuudessa juuri kiivasta pakolaiskeskustelua, kunnes mielipiteenvaihto tyssäsi kuin seinään. Löylytiloihin asteli kuusi hvyin ruskettunutta miestä, jotka osoittautuivat Hennalassa majaansa pitäviksi irakilaisiksi. Hiljaisuus saunassa oli käsinkosketeltava. Kukaan saunojista ei katsonut enää toisiaan päin, vaan tutkiskeli hartaudella seinärakenteita.

Voin kuvitella, mitä ajatuksia liikkui ylälauteen nurkkauksessa istuvan julkipersun korvien välissä: "Nyt ne likaiset rintamakarkurit valloittavat tämän meidän kaikkein pyhimmän ja vievät meiltä viimeisenkin ilon." Viikko aikaisemmin hän oli ollut kovaan ääneen taas sitä mieltä, että Suomeen tulevat maahanmuuttajat pitäisi passittaa aivan ensimmäiseksi täisaunaan ja löylyttää niin kauan, että syyhy ja muutkin syöpäläiset lähtevät. Niin tehtiin sodassa lomille tulleille suomalaissotilaillekin. Toinen aatetoveri oli taas epäillyt, että tuskinpa ne mutakuonot kunnon löylyä edes kestäisivätkään, vaikka kotimaassa aurinko paahtaa aavikolla täydellä teholla.

Saunassa Irakin pojat ryhmittyivät rohkeasti ylälauteille tiiviiseen paririviin. Ensimmäisten löylykauhallisten jälkeen jokainen vetäisi jalat itseensä päin ja piteli niistä halausotteella kiinni. Vesihöyryn keskeltä ei kuulunut juurikaan ääniä, sillä samaan aikaan kundit yrittivät suojella palonarkoja polviaan ja korviaan. Meikäläinen oli löylykauhan varressa. Katselin uusiin tulokkaisiin päin, pitäisikö pitää paussia, mutta jokainen heistä vinkkasi eleillään, että antaa mennä vaan, kuten etikettiin kuuluu. Myös poikansa kanssa jo poistumassa ollut lahtelaisisä päätti jäädä korvennukseen mukaan. Hän tulkitsi tilanteen selvästikin niin, että kansojen välinen löylykisa oli alkamassa.

En tiedä, luulivatko Irakin pojat minua jonkinlaiseksi saunamestariksi, jonka löylyttämisen aikana kenelläkään ei ole oikeus poistua paikalta. Niin kuitenkin näytti tilanne etenevän. Yksi alalauteella istuneista parlamentin jäsenistä päätti siirtyä pukuhuoneen puolelle, huomasi tyhjän vesiämpärin edessäni ja päätti tuoda lisää löylyvettä. Vieraat luulivat kidutuksen jo loppuneen, kunnes aloitin jälleen viskomisen täydestä ämpäristä. Ulkomaalaiset istuivat kuin istuivatkin lauteilla sitkeästi loppuun saakka ja lähtivät saunasta vasta jälkeeni. Suihkutiloissa pojat osoittivat minulle nöyrästi kiitollisuuttaan, että olivat päässeet hengissä ulos helvetinkattilasta ja jatkoivat peseytymistä.

Vasta pukuhuoneen puolella osa saunaparlamentin jäsenistä sai puhekykynsä takaisin. Yksi innostui kertomaan netissä näkemästään valokuvasta, jossa pakolainen oli todistettavasti nostanut suomalaiselta pankkiautomaatilta viisinumeroisen summan käteistä rahaa. Sanoin, että tuon kaltaiset viestit ovat 99-prosenttisesti silkkaa huijausta, joilla hölmöjä vedetään höplästä ja odotetaan heidän tällä tavoin vain vahvistavan omia ennakkoluulojaan ulkomaalaisia kohtaan.

"Niin, mutta onhan niillä rahaa", mies yritti vakuutella. Vastasin, että onpa hyvä, kun edes joku kantaa rahojaan Suomeen. Eikös suomalaisilla ökyrikkailla ole nykyään päinvastoin tapana muuttaa omaisuutensa kanssa ulkomaille. Sen jälkeen aloimme väitellä, ovatko ulkomaille kirjansa muuttaneet huippu-urheilijat sydämestään isänmaallisia.

Keskustelun eräänlainen jälkinäytös esitettiin Lahdessakin suositussa, saksalaisessa päivittäistavaramyymälässä, josta suomalaiset käyvät sutena ostamassa kreikkalaista jogurttia. Samainen kauppa mainostaa laajaa pähkinävalikoimaansa, niinpä siellä oli kolme - jälleen Hennalan uudisasukkaaksi osoittautunutta - keski-ikäistä herraa tutkimassa tarjontaa. Kuinka ollakaan yksi miehistä teki vanhasta tottumuksestaan virheen ja maistoi yhtä pähkinää - kuten maailman toreilla on tapana. Hän sai samalla sekunnilla kimppuunsa isokokoisen hämäläismiehen, joka heristi tulipunaisena etusormeaan: "Täällä eivät mamut jumalauta varasta ruokaa!"

Mahdollinen konflikti saatiin onneksi vältettyä, kun toinen, ystävällismielisempi asiakas kävi opastamassa miehiä englanniksi kaupankäynnin pelisäännöistä. Sen jälkeen he keräsivät useamman pussin täyteen pähkinöitä ja siirtyivät kassajonoon. En usko, että kaupan talous olisi kaatunut tuohon yhteen maistiaiseen, sillä ukot ostivat lopulta pähkinöitä enemmän kuin keskiverto lahtelainen vuodessa, joulu mukaan lukien.

Kassalla iso päijäthämäläinen jatkoi uhoamistaan niska punaisena ja osoitteli taaempana jonottavia vanhempia ulkomaalaisia, jotka olivat mielestäni kaukana perinteisen myymälävarkaan prototyypistä. Varmaankin hän jatkoi raivoamistaan kotona vielä ruokapöydässä ja vaimon kuullen. Ehkäpä vaimo palkitsi sitten sankarin hellyydenosoituksin - tai jätti ne väliin. Pelkään kuitenkin pahinta, että tämä suomalaismies ei ole kokenut hellyyttä enää vuosiin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit