Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Betty
Konditoria Betty Sweet ky:n perustajat ja alan ammattilaiset vas. Riina Lindell ja Nina-Monika Nieminen täyttämässä täytekakun pohjia konditorian työpöydällä Teknikonkadulla Saksalassa.


Maistuisiko makea tai suolainen kahvin kera?

Kaikkien isien juhlapäivä on marraskuun toisena sunnuntaina. Olisipa hauskaa tilata iskälle tai vaarille täytekakku, jonka perheen nuorimmaiset itse koristelevat. Tämä hauska, muhkean täytekakun koristeluhetki on mahdollista uuden konditoria Betty Sweetin tiloissa, ennen isän päivää perjantaina. Sen perustajat, alan ammattilaiset Riina Lindell ja Nina-Monika Nieminen ovat ottaneet malleja amerikkalaisista leipomo-trendeistä ja uudistaneet perinteistä kondiittorialan tuotteistusta.

Ennen isänpäivän viikonloppua Lahdessa vietetään erilaisia yritysten ja perheitten tapahtumia, joihin kondiittori- ammattilaiset leipovat tilauksesta voileipäkakkuja, maustekakkuja, kuppikakkuja sekä tietysti täytekakkuja. Yritys löytyy Saksalasta Teknikonkatu 5:n kadunpuoleisesta siivestä, Schenkerin kiitolinjakeskuksen päädystä.

Voileipäkakut ovat edelleen kysyttyjä Betty Sweetin tuoteryhmässä. Riinan ja Nina-Monikan ideoimat uudenlaiset kakuntäytteet ovat tilaajat hyviksi havainneet. Sellainen on esimerkiksi Tex Mex-kakku, mistä nimikin jo antaa viitteitä lievästä tulisuudesta. Täytteenä on broilerin kanssa vähän tulisempia mausteita kuten chiliä ja salsaa sekä muita leipurin salaisuuksia.

Leipurit eivät ole toki unohtaneet perinteisiä voileipäkakkuja, joitten täytteistä kuullaan asiakaan toivomukset samoin kuin täytekakuista. Voileipäkakkujen hinnat ovat 40 euroa ja siitä vähän ylöspäin, perus- sokerikakkupohjainen täytekakku kymmenelle henkilölle on hinnaltaan 30 euroa, mutta erikoiskoristelu maksaa erikseen. Myös ruusut ja muut koristeet kakkujen päälle syntyvät Riinan osaavissa käsissä monen ammattityövuoden kokemuksella. Eri värivariaatioita rouvat loihtivat kakkujen päällysdreemeihin. Makean täytekakun täyte saadaan pirteäksi hedelmillä ja mehuilla.

Kun joulun aika lähestyy, on leipomon sivupöydälle aseteltu piparkakkumalleja. Tekijöitten lempivärit löytyvät ehkä pinkistä ja mintusta. Näitä värejä on niin pipareitten kuin kakkujen koristeista muitten ohella. Kuppikakku on pieni hauska makupala kahvin, teen tai virvoitusjuoman kumppanina. Siitä on leipomossa viritetty joulunmakuinen kakkunen. Siinä maistuvat piparkakkujen maut. Jouluntunnelman kruunaa kuppikakun päällä oleva valkosuklaa ja glögikuorrutus. Myös vehnäpullataikinasta syntyy joulun edellä leipureitten käsissä pikkukransseja ja joulutonttuja sekä muuta perinteistä.

Fantasiakakut ovat kuin kauhukertomusten maailmasta. Ne saattavat olla kolmikerroksisia kuten hääkakut, mutta koristeena ei ole somaa morsiusparia vaan mustia koristehämähäkkejä, harmaita aaveita, suurisilmäisiä kummituksia ja verkon takaa kurkistelevia menninkäisiä. Fantasiakakut kiehtovat näin halloween kekkereitten aikaan. Halloween kakut voivat olla myös oransseja, kurpitsanmuotoisia. Kahvila Oskarinkulmasta saa ostaa suosittua Betty Sweetin maukasta juustokakkua, mikä on ollut asiakkaitten suosimaa.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto