Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kielletään kahvi seuraavaksi

Ei ole helppoa olla tupakoitsija nykypäivänä. Välillä tuntuu, että he ovat sarjamurhaajia vainotumpi kansanosa keskuudessamme. Vaikka koko väestön tupakanpoltto olisi vähenemään päin, nuoret haluavat silti kokeilla tätä pahetta, ja entistä useammin nuoret tytöt. En ole itse koskaan polttanut säännöllisesti, ainoastaan maistanut röökiä silloin tällöin, ja saatan edelleenkin vetää hyvän sikarin, jos sellaista tarjotaan. Silti tupakoitsijat eivät ole koskaan häirinneet minua.

Suhtaudun tupakointiin aivan kuten aikanaan naispappeuteen, naisten armeijankäymiseen ja sittemmin tasa-arvoiseen avioliittoon ja Suomeen tulleisiin pakolaisiin. Kenenkään, joita asia jollain tavalla koskettaa, edut eivät ole minulta pois, eivätkä häiritse arkielämääni. Jos joku tahtoo luoda uransa pappina tai upseerina tai mennä naimisiin puhumattakaan niistä, jotka haluavat ehdoin tahdoin muuttaa ilmastollisesti ja asenteellisesti jääkylmään Suomeen - siitä vaan, ihan vapaasti. Sama juttu tupakan kanssa, jos joku haluaa pilata keuhkonsa.

Olen jopa asunut yhdessä vähintään kaksi askia savukkeita vuorokaudessa polttavan naisen kanssa, emmekä koskaan ajautuneet riitaan hänen riippuvuutensa vuoksi. Päinvastoin, tupakasta ei tullut koskaan sanomista. Itse asiassa kumppanini oli pinttyneen tapansa vuoksi minua kohtaan huomaavaisempi kuin kukaan muu. En koskaan kärsinyt passiivisesta tupakoinnista. Hirveää oli ainoastaan, kun hän yritti väen väkisin ja omasta tahdostaan tupakkalakkoa. Silloin paloivat käämit - minulta!

Uutta ja ankarampaa tupakkalakia ollaan säätämässä taas ensi keväänä, mutta lääkäreistä ja eri alojen asiantuntijoista koostuva Savuton Suomi -ryhmä haluaa siihen vielä lisää tiukennuksia. Sen mukaan Suomen pitäisi kieltää tupakan- ja sähkötupakan myynti kokonaan vuoden 2000 jälkeen syntyneille suomalaisille vuoden 2018 alusta lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaisi tällä hetkellä kaikille alle 15-vuotiaille ja tulevaisuudessa syntyville suomalaisille elinikäistä tupakointikieltoa.

Eiköhän historia ole jo opettanut, että tätä maata ja kansaa ei ole opetettu terveellisimmille elämäntavoille pakkokeinoin. Ei voi muuta kuin sääliä taas poliisia, joka saisi jälleen tehtäväkseen älyttömiä valvontatehtäviä. Mitä käsittämättömämpi ja vaikeammin valvottava kielto, sitä epätodennäköisemmin sitä noudatetaan. Kuten kännykkään puhuminen autossa ajon aikana. Nuuskan myyntikiellon jälkeen sen käyttö on noussut ammattikoululaisten keskuudessa merkittävästi. Lienee myös turha mainita, miten huonosti kieltolaki vaikutti alkoholin kulutukseen meillä tai muualla. Totaalisen tupakointikiellon jälkeen marginaalinen rikollisuus Suomessa räjähtäisi käsiin.

Mitäpä, jos kansanterveyden nimissä kiellettäisiin seuraavaksi kahvi? Lääkärien mukaanhan kahvi luokiteltaisiin reseptilääkkeeksi, jos se olisi keksitty vasta äskettäin. Samalla vietäisiin eläkeläisiltä viimeinenkin ilo elämästä. Kieltolistalle sopisivat yhtä lailla makkara ja pekoni, jotka ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan lähes yhtä vaarallisia kuin tupakka - suurina määrinä nautittuna. Mikäpä suuhunpantava ei olisi ylipäänsä vaarallista ylisuurina annoksina?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit