Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kielletään kahvi seuraavaksi

Ei ole helppoa olla tupakoitsija nykypäivänä. Välillä tuntuu, että he ovat sarjamurhaajia vainotumpi kansanosa keskuudessamme. Vaikka koko väestön tupakanpoltto olisi vähenemään päin, nuoret haluavat silti kokeilla tätä pahetta, ja entistä useammin nuoret tytöt. En ole itse koskaan polttanut säännöllisesti, ainoastaan maistanut röökiä silloin tällöin, ja saatan edelleenkin vetää hyvän sikarin, jos sellaista tarjotaan. Silti tupakoitsijat eivät ole koskaan häirinneet minua.

Suhtaudun tupakointiin aivan kuten aikanaan naispappeuteen, naisten armeijankäymiseen ja sittemmin tasa-arvoiseen avioliittoon ja Suomeen tulleisiin pakolaisiin. Kenenkään, joita asia jollain tavalla koskettaa, edut eivät ole minulta pois, eivätkä häiritse arkielämääni. Jos joku tahtoo luoda uransa pappina tai upseerina tai mennä naimisiin puhumattakaan niistä, jotka haluavat ehdoin tahdoin muuttaa ilmastollisesti ja asenteellisesti jääkylmään Suomeen - siitä vaan, ihan vapaasti. Sama juttu tupakan kanssa, jos joku haluaa pilata keuhkonsa.

Olen jopa asunut yhdessä vähintään kaksi askia savukkeita vuorokaudessa polttavan naisen kanssa, emmekä koskaan ajautuneet riitaan hänen riippuvuutensa vuoksi. Päinvastoin, tupakasta ei tullut koskaan sanomista. Itse asiassa kumppanini oli pinttyneen tapansa vuoksi minua kohtaan huomaavaisempi kuin kukaan muu. En koskaan kärsinyt passiivisesta tupakoinnista. Hirveää oli ainoastaan, kun hän yritti väen väkisin ja omasta tahdostaan tupakkalakkoa. Silloin paloivat käämit - minulta!

Uutta ja ankarampaa tupakkalakia ollaan säätämässä taas ensi keväänä, mutta lääkäreistä ja eri alojen asiantuntijoista koostuva Savuton Suomi -ryhmä haluaa siihen vielä lisää tiukennuksia. Sen mukaan Suomen pitäisi kieltää tupakan- ja sähkötupakan myynti kokonaan vuoden 2000 jälkeen syntyneille suomalaisille vuoden 2018 alusta lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaisi tällä hetkellä kaikille alle 15-vuotiaille ja tulevaisuudessa syntyville suomalaisille elinikäistä tupakointikieltoa.

Eiköhän historia ole jo opettanut, että tätä maata ja kansaa ei ole opetettu terveellisimmille elämäntavoille pakkokeinoin. Ei voi muuta kuin sääliä taas poliisia, joka saisi jälleen tehtäväkseen älyttömiä valvontatehtäviä. Mitä käsittämättömämpi ja vaikeammin valvottava kielto, sitä epätodennäköisemmin sitä noudatetaan. Kuten kännykkään puhuminen autossa ajon aikana. Nuuskan myyntikiellon jälkeen sen käyttö on noussut ammattikoululaisten keskuudessa merkittävästi. Lienee myös turha mainita, miten huonosti kieltolaki vaikutti alkoholin kulutukseen meillä tai muualla. Totaalisen tupakointikiellon jälkeen marginaalinen rikollisuus Suomessa räjähtäisi käsiin.

Mitäpä, jos kansanterveyden nimissä kiellettäisiin seuraavaksi kahvi? Lääkärien mukaanhan kahvi luokiteltaisiin reseptilääkkeeksi, jos se olisi keksitty vasta äskettäin. Samalla vietäisiin eläkeläisiltä viimeinenkin ilo elämästä. Kieltolistalle sopisivat yhtä lailla makkara ja pekoni, jotka ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan lähes yhtä vaarallisia kuin tupakka - suurina määrinä nautittuna. Mikäpä suuhunpantava ei olisi ylipäänsä vaarallista ylisuurina annoksina?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit