Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kielletään kahvi seuraavaksi

Ei ole helppoa olla tupakoitsija nykypäivänä. Välillä tuntuu, että he ovat sarjamurhaajia vainotumpi kansanosa keskuudessamme. Vaikka koko väestön tupakanpoltto olisi vähenemään päin, nuoret haluavat silti kokeilla tätä pahetta, ja entistä useammin nuoret tytöt. En ole itse koskaan polttanut säännöllisesti, ainoastaan maistanut röökiä silloin tällöin, ja saatan edelleenkin vetää hyvän sikarin, jos sellaista tarjotaan. Silti tupakoitsijat eivät ole koskaan häirinneet minua.

Suhtaudun tupakointiin aivan kuten aikanaan naispappeuteen, naisten armeijankäymiseen ja sittemmin tasa-arvoiseen avioliittoon ja Suomeen tulleisiin pakolaisiin. Kenenkään, joita asia jollain tavalla koskettaa, edut eivät ole minulta pois, eivätkä häiritse arkielämääni. Jos joku tahtoo luoda uransa pappina tai upseerina tai mennä naimisiin puhumattakaan niistä, jotka haluavat ehdoin tahdoin muuttaa ilmastollisesti ja asenteellisesti jääkylmään Suomeen - siitä vaan, ihan vapaasti. Sama juttu tupakan kanssa, jos joku haluaa pilata keuhkonsa.

Olen jopa asunut yhdessä vähintään kaksi askia savukkeita vuorokaudessa polttavan naisen kanssa, emmekä koskaan ajautuneet riitaan hänen riippuvuutensa vuoksi. Päinvastoin, tupakasta ei tullut koskaan sanomista. Itse asiassa kumppanini oli pinttyneen tapansa vuoksi minua kohtaan huomaavaisempi kuin kukaan muu. En koskaan kärsinyt passiivisesta tupakoinnista. Hirveää oli ainoastaan, kun hän yritti väen väkisin ja omasta tahdostaan tupakkalakkoa. Silloin paloivat käämit - minulta!

Uutta ja ankarampaa tupakkalakia ollaan säätämässä taas ensi keväänä, mutta lääkäreistä ja eri alojen asiantuntijoista koostuva Savuton Suomi -ryhmä haluaa siihen vielä lisää tiukennuksia. Sen mukaan Suomen pitäisi kieltää tupakan- ja sähkötupakan myynti kokonaan vuoden 2000 jälkeen syntyneille suomalaisille vuoden 2018 alusta lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaisi tällä hetkellä kaikille alle 15-vuotiaille ja tulevaisuudessa syntyville suomalaisille elinikäistä tupakointikieltoa.

Eiköhän historia ole jo opettanut, että tätä maata ja kansaa ei ole opetettu terveellisimmille elämäntavoille pakkokeinoin. Ei voi muuta kuin sääliä taas poliisia, joka saisi jälleen tehtäväkseen älyttömiä valvontatehtäviä. Mitä käsittämättömämpi ja vaikeammin valvottava kielto, sitä epätodennäköisemmin sitä noudatetaan. Kuten kännykkään puhuminen autossa ajon aikana. Nuuskan myyntikiellon jälkeen sen käyttö on noussut ammattikoululaisten keskuudessa merkittävästi. Lienee myös turha mainita, miten huonosti kieltolaki vaikutti alkoholin kulutukseen meillä tai muualla. Totaalisen tupakointikiellon jälkeen marginaalinen rikollisuus Suomessa räjähtäisi käsiin.

Mitäpä, jos kansanterveyden nimissä kiellettäisiin seuraavaksi kahvi? Lääkärien mukaanhan kahvi luokiteltaisiin reseptilääkkeeksi, jos se olisi keksitty vasta äskettäin. Samalla vietäisiin eläkeläisiltä viimeinenkin ilo elämästä. Kieltolistalle sopisivat yhtä lailla makkara ja pekoni, jotka ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan lähes yhtä vaarallisia kuin tupakka - suurina määrinä nautittuna. Mikäpä suuhunpantava ei olisi ylipäänsä vaarallista ylisuurina annoksina?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit