Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Narauta naapurisi

Verohallinto avasi vuoden alussa verkkosivuilleen lomakkeen, jonne kuka tahansa voi tehdä nimettömästi ilmiannon veronkierrosta. Ei ole ihme, että tässä naapurikateuden suurvallassa palvelu sai välittömästi suuren suosion. "Ensimmäisellä viikolla tuli 415 ilmoitusta ja toisellakin 220, kun normaali määrä on ollut tähän asti noin 80 - 100 ilmoitusta viikossa", tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen iloitsi heti kärkeen.

Idean tarkoitusperäthän ovat ihan hyvät ja perustellut, mutta toteutus muistutti entisen Itä-Saksan turvallisuuselimen, Stasin häikäilemätöntä toimintaa, jossa naapurien lisäksi käräyttäjiksi valjastettiin ystäviä, työtovereita ja omia perheenjäseniä. Pesuveden mukana heitettiin tyrmään monta lasta, eli jopa täysin syyttömiä ihmisiä.

En ota nyt kantaa verovilpistä kärähtäneiden syyllisyyteen, vaan tapaan ottaa heitä kiinni. Eivätkö resurssit riitä muuten, kun pitää turvautua yksipuolisiin ja koulumaailmasta tuttuihin lapsellisiin ilmiantoihin? Suomalainenhan on tunnetusti sellainen, että maksaa mieluusti sata tonnia siitä, että naapuri ottaa viisikymmentä tuhatta euroa nokkiinsa.

Pakostakin tulee mieleen vanha vitsi kahdesta naapurista ja hyvästä haltijasta. Hyvä haltija ilmestyi toiselle naapureista ja ilmoitti, että tämä saa toivoa kolme toivomusta. "Mutta muista, että naapurillesi sama toive toteutuu aina kaksinkertaisesti", haltija lisäsi. Juttuhan eteni luonnollisesti niin, että mies toivoi kahdella ensimmäisellä toivomuksella itsellensä mammonaa ja maanpäällisiä huvituksia, kunnes tajusi naapurin saavan niitä aina kaksinverroin enemmän. Vahingosta viisastuneena mies alkoi lopulta keskustella vakavasti haltijan kanssa, mahtaisiko toisen kiveksen poistaminen tehdä kovinkin kipeää.

Aivan yhtä epäonnistunut oli polisiin kampanja etsiä alle kuuden euron pizzoja. Vetoamalla nuoriin kuluttajiin haluttiin kitkeä harmaata taloutta, sillä poliisin mielestä pizzan valmistaminen alle kuuden euron ei pitäisi olla kannattavaa. No, poliisin jos kenen pitäisi tuntea pika- ja lounasruokapaikat läpikotaisin ilman kyselyjäkin - ainakin mikäli tv-sarja Robaan ja hamppurilaismainoksiin on uskominen. Jenkeissä saman haloon olisi voinut nostaa kahvista ja donitseista. Täytyy tunnustaa, että olen syönyt itsekin jokin aika sitten alle kuuden euron pizzan - en tosin muista missä tai en ainakaan tunnusta. Silti en menisi kyseiseen paikkaan enää uudestaan. Tilaamassani salamipizzassa ei ollut kuin kolme tai neljä hikistä meetvurstin siivua ja juustoakin vain nimeksi. Suurin osa annoksesta oli taikinan karstaa. Mistään tv-mainoksen poliisiateriasta ei olisi voinut puhuakaan samana päivänä.

TV2:n upeassa Naurun tasapaino-ohjelmassa osa kilpailevista stand up -koomikoista tarttui tuoreeltaan kuuden euron pizzahaasteeseen esiintyessään Tampereen Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle. Somalitaustainen, mutta islamin uskosta luopunut Fathi Ahmed ihmetteli, miksi poliisit huutelevat netissä halpojen pizzojen perään: "Eihän poliisin tarvitsisi noin halpaa lounasta vetää. Teiltä on leikattu muutenkin jo aivan liikaa."

Kemijärveläinen Toni Jyvälä rakensi settinsä puhelinsoiton ympärille, jossa humalainen hemmo kyselee pizzatilausta tehdessään poliisiystävältään, missä kulkikaan se laittoman pizzan hintaraja: "Ai, kuusi euroa. Laita sitten vielä ananas... Ja jauheliha... Ja mango - kokonainen! Paljonko se kotiinkuljetus oli? Ai, kolme euroa. Mä otan sen. Ha-haa, 6,20!"

Kuten niin monesti, koomikkojen kärjistyksissä on jälleen vissi perä. Viranomaiset ja Suomen hallitus eivät taaskaan näe metsää puilta. Makeimmin nauravatkin ne järeän mittaluokan talousrikolliset, jotka ovat vieneet kymmeniä miljoonia euroja verottajan nenän alta parempiin suihin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit