Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Paula Myllyvirta
Harjulan Ukkopekka-senioritalon kerhohuoneen kauniin ryijyn edessä palveluneuvoja Paula Myllyvirta, tuleva palveluneuvoja Reija Iivonen ja Harjulan setlementin toiminnanjohtaja ja rehtori Ari Tuupainen.


Ihmisläheinen kanssakäyminen tuo luottamuksen

Harjulan Setlementin nuorimmat senioritalot Harjulan Ukkopekka ja Harjulan Sirenius ovat neljä- viisivuotta vanhoja asuintaloja Lahden rautatieaseman eteläpuolella Radanpäänkadulla. Keskiviikkona Ukkopekan kerhohuoneen täytti osa talojen sadasta asukkaasta. Iltapäivällä oli asukaskokous, ja sen jälkeen väki aloitti haikean kahvihetken. Jo talojen suunnitteluvaiheesta alkaen asukkaiden elämässä mukana ollut palveluneuvoja Paula Myllyvirta jätti hyvästejä senioriväelle jäädessään eläkkeelle vuoden lopulla.

Nämä senioritalot rakennutti Kiinteistöyhtiö Harjukoti. Vanhin senioritalo Ainola on rakennettu Harjulankadun varteen setlementin päärakennuksen viereen. Taloa peruskorjataan parhaillaan. Siinä on 62 huoneistoa. Palveluneuvoja Paula Myllyvirta näkee tarvetta neljännellekin senioritalolle Lahteen. Hän kertoo, että yli 65 vuotiaat lahtelaiset hakevat senioritaloihin asumaan omista kodeistaan, kun omakotitalon hoito vaatii runsaasti voimavaroja tai kerrostalossa ei ole hissiä tai hissistä pitää nousta vielä muutama porras asuinkerrokseen.

Vanhoissa kerrostaloissa ei ole mahdollisesti peseytymistiloina kuin ahdas WC eikä parvekettakaan. Ukkopekka ja Sireniustalojen yhteensä 86 huoneistossa on hyvät kylpyhuonetilat ja parvekkeet. Hyvin toimivien asuinratkaisujen lisäksi talojen yhteinen palveluneuvoja antaa tukea ja ohjaa ikääntyneiden asukkaitten henkilökohtaisissa pulmissa.

Paula Myllyvirta on terveysalan ammattilainen, joten hänen hyvä sosiaali- ja terveyssektorin verkoston tuntemisensa edesauttaa asiakkaan monenlaisten pulmien selvittämisessä.Yhä useammat ihmisten terveyteen ja kuntoutukseen liittyvät toiminnot vaativat nettiyhteyksiä eli tietokoneen käyttöä tai pitkiä puhelinnumeroitten hallintaa. Palveluneuvoja on henkilö, jonka työhuoneessa esimerkiksi terveyskeskuksiin tai sairaaloihin varataan yhteisvoimin ajat sekä täytetään erilaisia lomakkakeita ja mietitään ratkaisuja monenlaisiin kysymyksiin.

Hiljainen ihmisten kanssa työskentely auttaa ja voimaannuttaa heitä. Se kuuluu myös setlementtiaatteen perusajatukseen. Kun uudessa asuinympäristössä on ihmisiä lähellä, niin palveluneuvoja kuin naapurit, näillä luodaan turvallinen yksittäistä ihmistä auttava ympäristö jokapäiväiseen arkeen. Kun yli puolet talojen asukkaista kokoontui viime keskiviikkona Ukkopekan kerhohuoneeseen hyväntuulisena joukkona toisiaan auttaen, oli se sivusta katsojasta merkki siitä, että ihmiset olivat kotiutuneet uusiin koteihinsa ja viihtyivät yhdessä. Asukkaiden vaihtuvuus on ollut erittäin vähäinen, hymyilevä palveluneuvoja kertoi.

Paula Myllyvirta on aviopuolisonsa kanssa usein nähty vieras erilaisissa kulttuuritapahtumissa, teatterissa ja konserteissa. Pitkien työvuosien aikana hänelle on jäänyt lukematta iso joukko uutta kirjallisuutta, mitä hän omien sanojensa mukaan ryhtyy lukemaan viimeistään ensi vuonna. Viehättävä ja rohkea teko on klassisen musiikin ystävältä ryhtyä kuuntelemaan Apulanta-yhtyettä ja jousilla ja muilla klassisen musiikin instrumenteilla soittavaa hevibändiä!

Myös kieliopinnot ovat tulevan seniorin listalla, mutta varmasti niin Päijät-Hämeen saattohoitoyhdistys, Rotary-toiminta kuin monet muut järjestöt täyttävät työstä jäävän vapaan ajan. Tulevan elämän tärkein kohde on varmasti pienet perheen pojan lapset Espoossa. Ja edelleen Paula Myllyvirralla on ajatuksia kehittää ihmisläheistä työtä monimuotoisessa Harjulan setlementissä.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto