Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Paula Myllyvirta
Harjulan Ukkopekka-senioritalon kerhohuoneen kauniin ryijyn edessä palveluneuvoja Paula Myllyvirta, tuleva palveluneuvoja Reija Iivonen ja Harjulan setlementin toiminnanjohtaja ja rehtori Ari Tuupainen.


Ihmisläheinen kanssakäyminen tuo luottamuksen

Harjulan Setlementin nuorimmat senioritalot Harjulan Ukkopekka ja Harjulan Sirenius ovat neljä- viisivuotta vanhoja asuintaloja Lahden rautatieaseman eteläpuolella Radanpäänkadulla. Keskiviikkona Ukkopekan kerhohuoneen täytti osa talojen sadasta asukkaasta. Iltapäivällä oli asukaskokous, ja sen jälkeen väki aloitti haikean kahvihetken. Jo talojen suunnitteluvaiheesta alkaen asukkaiden elämässä mukana ollut palveluneuvoja Paula Myllyvirta jätti hyvästejä senioriväelle jäädessään eläkkeelle vuoden lopulla.

Nämä senioritalot rakennutti Kiinteistöyhtiö Harjukoti. Vanhin senioritalo Ainola on rakennettu Harjulankadun varteen setlementin päärakennuksen viereen. Taloa peruskorjataan parhaillaan. Siinä on 62 huoneistoa. Palveluneuvoja Paula Myllyvirta näkee tarvetta neljännellekin senioritalolle Lahteen. Hän kertoo, että yli 65 vuotiaat lahtelaiset hakevat senioritaloihin asumaan omista kodeistaan, kun omakotitalon hoito vaatii runsaasti voimavaroja tai kerrostalossa ei ole hissiä tai hissistä pitää nousta vielä muutama porras asuinkerrokseen.

Vanhoissa kerrostaloissa ei ole mahdollisesti peseytymistiloina kuin ahdas WC eikä parvekettakaan. Ukkopekka ja Sireniustalojen yhteensä 86 huoneistossa on hyvät kylpyhuonetilat ja parvekkeet. Hyvin toimivien asuinratkaisujen lisäksi talojen yhteinen palveluneuvoja antaa tukea ja ohjaa ikääntyneiden asukkaitten henkilökohtaisissa pulmissa.

Paula Myllyvirta on terveysalan ammattilainen, joten hänen hyvä sosiaali- ja terveyssektorin verkoston tuntemisensa edesauttaa asiakkaan monenlaisten pulmien selvittämisessä.Yhä useammat ihmisten terveyteen ja kuntoutukseen liittyvät toiminnot vaativat nettiyhteyksiä eli tietokoneen käyttöä tai pitkiä puhelinnumeroitten hallintaa. Palveluneuvoja on henkilö, jonka työhuoneessa esimerkiksi terveyskeskuksiin tai sairaaloihin varataan yhteisvoimin ajat sekä täytetään erilaisia lomakkakeita ja mietitään ratkaisuja monenlaisiin kysymyksiin.

Hiljainen ihmisten kanssa työskentely auttaa ja voimaannuttaa heitä. Se kuuluu myös setlementtiaatteen perusajatukseen. Kun uudessa asuinympäristössä on ihmisiä lähellä, niin palveluneuvoja kuin naapurit, näillä luodaan turvallinen yksittäistä ihmistä auttava ympäristö jokapäiväiseen arkeen. Kun yli puolet talojen asukkaista kokoontui viime keskiviikkona Ukkopekan kerhohuoneeseen hyväntuulisena joukkona toisiaan auttaen, oli se sivusta katsojasta merkki siitä, että ihmiset olivat kotiutuneet uusiin koteihinsa ja viihtyivät yhdessä. Asukkaiden vaihtuvuus on ollut erittäin vähäinen, hymyilevä palveluneuvoja kertoi.

Paula Myllyvirta on aviopuolisonsa kanssa usein nähty vieras erilaisissa kulttuuritapahtumissa, teatterissa ja konserteissa. Pitkien työvuosien aikana hänelle on jäänyt lukematta iso joukko uutta kirjallisuutta, mitä hän omien sanojensa mukaan ryhtyy lukemaan viimeistään ensi vuonna. Viehättävä ja rohkea teko on klassisen musiikin ystävältä ryhtyä kuuntelemaan Apulanta-yhtyettä ja jousilla ja muilla klassisen musiikin instrumenteilla soittavaa hevibändiä!

Myös kieliopinnot ovat tulevan seniorin listalla, mutta varmasti niin Päijät-Hämeen saattohoitoyhdistys, Rotary-toiminta kuin monet muut järjestöt täyttävät työstä jäävän vapaan ajan. Tulevan elämän tärkein kohde on varmasti pienet perheen pojan lapset Espoossa. Ja edelleen Paula Myllyvirralla on ajatuksia kehittää ihmisläheistä työtä monimuotoisessa Harjulan setlementissä.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto