Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Eila Jokinen
Vanhusneuvoston puheenjohtaja Eila Jokinen ei pidä siitä, että ikäihmisiä pidetään nyky-yhteiskunnassa lähinnä taloudellisena rasitteena.


Vanhusten viikko:
Vanhusneuvosto on vanhusten asialla

Tällä viikolla on vietetty vanhusten viikkoa. Viikon kunniaksi tutustuimme Lahden vanhusneuvoston toimintaan sekä tiedustelimme neuvoston puheenjohtaja Eila Jokiselta muutenkin, millä tolalla vanhusten asiat Lahdessa ovat.
Mitä vanhustenneuvosto oikeastaan tekee?
- Vanhusneuvosto on viranomaisten, vanhusten ja eläkeläisten sekä vanhustyöjärjestöjen yhteistyöelin. Sillä ei ole päätäntävaltaa, sen sijaan teemme ehdotuksia ja annamme lausuntoja kaupungille koskien vanhusten asioita. Esimerkiksi viime viikolla vanhusneuvosto esitti tutkittavaksi, onko lahtelaisilla kouluilla ja oppilaitoksilla mahdollisuus järjestää kouluruokailussa yli jääneen ruoan hyötykäyttö siten, että kaikilla kaupungin kouluilla vanhuksille suodaan mahdollisuus joko lounastaa kouluilla tai ostaa ruoka-annoksia kotiin vietäväksi kohtuulliseen hintaan. Tällä lailla saadaan kahdenlaista hyötyä: pystytään ainakin hiukan parantamaan ikääntyneen väestönosan ravitsemuksen tasoa ja mahdollistetaan se, ettei hyvää ruokaa heitetä turhaan hukkaan.

 - Tällä viikolla olemme sitten saaneet kaksi koulua lisää ruokajakelua toimittavien koulujen joukkoon, kun Liipolan ja Jalkarannan koulut lähtivät mukaan Mukkulan ja Kärpäsen koulun lisäksi. Näissä kouluissa voivat vanhukset käydä syömässä 5 euron hinnalla tai ottaa ruokaa mukaan kotiinsa, tietenkin sillä ehdolla, että ruokaa on vielä lasten syötyä jäljellä kertoo Jokinen.

Jokinen ei pidä vallalla olevasta ajatusmaailmasta, jossa vanhuksia ajatellaan usein vain kulueränä tai rasitteena taloudelle.
- Nykyään kuulee vain siitä kuinka vanhustenhuollosta tai eläkeläisten tuloista pitäisi leikata. Ikäihmiset ovat oikeasti valtava voimavara yhteiskunnalle. Jos mietitään kuinka paljon ikääntyvä väestö käyttää eri palveluja mm. käy teatterissä, konserteissa, matkoilla, liikuntaharrastuksissa jne. niin voidaan sanoa senioreiden todellakin olevan tärkeä ryhmä ihan taloudellisestikin monella alalla. Kun ihmisten elinikä on kasvanut ja hyväkuntoisia ikäihmisiä on yhä enemmän, niin samalla myös eläkkeellä oloaika on kasvanut ja tähän ryhmään kyllä kannattaisi satsata tietää Jokinen

Jokinen on huolissaan nimenomaan yksin kotona asuvien ikäihmisten tilanteesta
- Kuka pitää huolen siitä, että yksin asuva vanhus pärjää päivittäisten toimien kuten vaikkapa ruoanlaiton tai siivouksen kanssa. Onko hänellä sairauksia, kuten vaikkapa Alzheimerin tautia? Yksinään asuva vanhus erakoituu todella helposti asuntoonsa, jos häntä ei käydä katsomassa tai häntä ei yritetä aktivoida erilaisiin toimintoihin. Tällöin sosiaaliset kontaktit hiipuvat pikkuhiljaa ja vanhus erakoituu. Tuskin kukaan meistä haluaa sellaista vanhuutta, jossa ei ole lainkaan sosiaalisia kontakteja huolehtii Jokinen

Vanhusneuvosto on jo monta vuotta yrittänyt saada läpi Lahden joukkoliikenteeseen eläkeläisten lippua. Nyt sellainen on saatu läpi, tosin se koskee vain pyörätuolipotilaita ja rollaattoria käyttäviä, jotka pääsevät ilmaiseksi paikallisliikenteessä. Muut eläkeläiset maksavat normaalin hinnan.
- Esimerkiksi 40 matkan lippu, joka on edullisin, maksaa noin 100 euroa. Se on iso raha, jos saat eläkettä tuhannen euron tienoilla ja siitä pitää maksaa asuminen, ruoka ja lääkkeet tietää Jokinen.

Nyky-yhteiskunta tuo esille paljon nuoruutta ja välillä tuntuu siltä, että jo yli 50-vuotias on monessa yrityksessä liian vanha ja hyödytön.
- Kyllä varmasti hyödyttäisi kaikkia se, että vanhemman ikäpolvien tietotaitoa siirrettäisiin nuoremmmille sukupolville. Välillä tuntuu, että kyllä nuoret tietokonetta käyttävät näppärästi, mutta kyllä sen maalaisjärjenkin pitäisi aina välillä olla mukana. Kyllä oppimista olisi varmasti molempiin suuntiin linjaa Jokinen


Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto