Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Isosaari   ILEN HAJATELMAT
 

Aasinlakki päähän

Vähemmistöllä tulee olla aina oikeus omaan mielipiteeseen, mikä on Suomen kaltaisessa demokratiassa itsestäänselvyys. Mutta kun rikotaan lakeja ja vahingoitetaan kanssaihmisiä, ilmaisutavallakin on rajansa. Esimerkiksi rasistiset ääriliikkeet käyttävät sananvapautta omien tarkoitusperiensä mukaisesti ja väärin. Se nähtiin kosketusetäisyydeltä Lahdessakin, Hennalan perinteisellä kasarmialueella, jonne saapuivat ensimmäiset uuden tulokasvirran pakolaiset. Vastassa oli Amerikasta tutun rasistisen Klu Klux Klan -järjestön asuun, valkoiseen kaapuun ja kasvot peittävään kartiopäähineeseen pukeutunut henkilö, jonka viesti ei jäänyt kenellekään epäselväksi.

Lahtelaiset rasistit eivät luultavasti tajunneetkaan, millaisen paikan he olivat valinneet mielenilmaisulleen huutaessaan törkeyksiä Suomeen saapuneille ulkomaalaisille, ampuessaan ilotulitteita ja kivittäessään lapsiperheitä. Hennalassa sijaitsi sisällissodan jälkeen punaisten vankileiri. Pitkän linjan journalistilla, muun muassa laatudokumentteja Yleisradioon tehtailleella Axa Sorjasella ovat juuret Lahdessa. Hänen mukaansa Lahtea ymmärtääkseen on tunnettava sen oma pakolais- ja sotien ajan historia. Sotien vuoksi tuhansia karjalaisia siirtyi Lahteen.

"Keskeinen osa oli vuoden 1918 sisällissodan tapahtumat kaupungin ydinkeskustassa. Fellmanin pellolla teloitettiin enemmän ihmisiä kuin missään muualla Suomessa koskaan, yli 500. Suomalaiset murhasivat toisia suomalaisia. Näistä syistä on erityisen irvokasta ja historiatonta, että juuri Lahdessa joku kehtaa leikkiä väkivallan symboleilla ja uhata avoimesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Samoista syistä kuitenkaan pahvikartiomies ei ole totuus Lahdesta, vain ainoastaan itsestään vitsin tekevä, taustaansa tuntematon pelokas raukka"; Sorjanen jyrähtää.

Miten on yleensäkään mahdollista, että Lahden poliisi ei saanut verekseltään kiinni Klu Klux Klan -miestä, vaikka sukupuoli tiedettiin ja hän oli ennättänyt esiintyä lehtiin päätyneissä valokuvissa sinisristilippu toisessa ja megafoni toisessa kädessä? Vieressä oli toinen, soihtua kantava viisasten kerhon jäsen. Olivatko tuntomerkit kenties liian puutteelliset? Vai sekoittuiko vaikesti riisuttavaan asuun sonnustautunut hemmo muuten liian hyvin samanhenkiseen massaan?

Osa näistä mieltään osoittavista mölyapinoista oli pukeutunut, kuten käytäntöön näyttää kuuluvan, Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelipaitaan ja lippikseen, vaikka Leijonat olivat esittäneet sosiaalisessa mediassa suorasanaisen toivomuksen, ettei niitä käytettäisiä missään poliittisissa yhteyksissä. Samaa mieltä ovat varmaan muidenkin urheilujoukkueiden huiput, joiden seurojen värit ovat olleet näkyvästi esillä.

Kuten olen aikaisemmin palstallani kirjoittanut, nimenomaan urheilijoiden tulisi näyttää esimerkkiä ja marssia rasismin vastaisessa taistelussa eturivissä, ja niin he ovat tähän mennessä ihailtavasti tehneetkin. Hennalassa esiintyneille pönttöpäille sopisikin virkapäähineeksi paremmin kartio, jota komistaisi leijonan sijaan aasi. Uskon, että jalkapallotähti Jari Litmanen, jonka patsaan nämä samaiset raukat häpäisivät, yhtyy käsitykseen.

Tässä yhteydessä muistuttaisin edelleen, että rasismi ei ole oikea aate, joten siksi sitä ei pidä suvaita. Se on pikemminkin kasvatuksessa opittu sairas ja epätieteellinen asenne, joka kasvaa myöhemmin korkoa koulukiusaamisena, James Hirvisaaren kannattamisena ja Hennalan ylilyönnin kaltaisena, äärettömänä idiotismina. Väkivallanteot eivät ole mielenosoitusta. Erästä näyttelijä Andre Wickströmin jututtamaa sotaveteraania lainaten: "Me emme sotineet sen takia, että tänne saataisiin rasistinen Suomi."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit