Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Lahti sai Kamulta huutia

Vielä ensi vuoteen Sinfonia Lahden ylikapellimestarina jatkava Okko Kamu puraisi tavallaan ruokkivaa kättä arvostellessaan Lahtea asuinkaupunkina. Madonluvut hän luetteli sekä valtakunnan ykköslehdessä että naapurijulkaisussamme Etlarissa. Lahdessa yhdeksän viikkoa vuodesta viettävä Kamu asui Lahdessa aikaisemmin kaksiossa, mutta kuluttaa nykyisin aikansa mieluummin hotellissa, Seurahuoneella. Suurimpana syynä epäviihtyvyyteensä musiikkidiiva mainitsee sen, että Lahti on paikka, johon on rakennettu asuntoja, mutta ei kaupunkia. "Rumia taloja on hemmetin paljon. Täältä puuttuu sellainen herkkyys ja pittoreskius, jotka tekevät oloni mukavaksi", mies lataa.

Okei - ensimmäiseksi tulee mieleen, että olipa hyvä, kun Kamu ei ottanut kapellimestarin pestiä Kouvolasta. Toisaalta, millaisen hänen lempikaupunkinsa pitäisi sitten olla. Sehän on tietysti Firenze Italiassa! Vastaus tulee kapellimestarilta kuin pyssyn suusta, Firenzessä olisi hänen mielestään lahtelaisillakin paljon oppimista. Mikäs firenzeläisillä ollessa, koska monia kaupungin aarteita on rahoittanut aikanaan kuuluisa Medicien ruhtinassuku. Renessanssin aikaiset rakennukset ja taideharvinaisuudet tekevätkin Firenzestä yhden Euroopan suosituimmista matkailukohteista. Vuonna 1905 kaupunkioikeudet saanut Lahti on puolestaan nuorin niin sanotuisista perinteisistä kaupungeista Suomessa. Eli firenzeläiset ovat saaneet kaupunkikulttuurinsa kehittämiseen himpun verran etumatkaa.

Myös Kaukoidän kaupunkien "dynaamisuus" viehättää Thaimaassa, Phuketissa toista kotiaan pitävää helsinkiläistä. Jopa samankokoiset kaupungit Ruotsissa ovat karanneet Kamun mielestä Lahden edelle! Ymmärrän toki, että miljoonakaupungeissa meno on hektisempää, mutta että vielä Ruotsissa... Ehkäpä Kamu viittaa tällä Helsingborgiin, jonka sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina hän toimi 1990 - 99, ja joka on väkiluvultaan likipitäen Lahden kokoinen. Vertailukohteena se olisi silti epäreilu. Helsingborg oli suosittu kauppapaikka jo 1000-luvun lopulla, jolloin se kuului Tanskalle. Nykyään Helsingborgin satama on yksi maailman vilkkaimmista ja sieltä on säännöllinen juna- sekä lauttayhteys niin Tanskaan kuin Saksaankin. Paikalle on suotu luontaiset edellytykset kasvaa kansainväliseksi keskukseksi.

Kamu iski hampaansa vielä Lahden joukkoliikenteeseen ja köyhään ravintolatarjontaan. Rautatieasemalta ei pääse esimerkiksi suoraan Sibeliustalolle. En tiedä, olisiko säännölliselle linjalle edes tarvettakaan. Sen kerran, kun rakennuksessa sattuu ja tapahtuu, juhlaväki ja kulttuurieliitti, johon myös herra ylikapellimestarin luen kuuluvaksi, käyttävät mitä todennäköisimmin taksia. Niin sanottuja fine dinining -ravintoloita on taas Kamun mukaan Lahdessa vain yksi ainoa. Niinpä hän livistää aina pahimman nälän iskiessä pääkaupunkiin syömään! Onneksi tätä kurjuutta on tarvinnut kestää vuodessa vain muutaman viikon, eikä ensi kevään jälkeen senkään vertaa.

Ainoina valopilkkuina Lahdessa Kamu pitää Etlarin mukaan työpaikkaansa Sibeliustaloa, monipuolista kirjastoa ja kahta teatteria, joissa
hän ei ole ehtinyt kuitenkaan vierailla "juuri koskaan". On vissiin ollut kiire lihapatojen ääreen Helsinkiin. Myös Takkulan ja Messilän golf-kentät saavat golfia pelaavalta ja aikaisemmin purjehdustakin harrastaneelta mieheltä kiitosta. Urheiluhenkisemmälle Lahdella olisi toki tarjota paljon muutakin.

Lahtelaiset kulttuurinystävät ovat puhuneet paljon Okko Kamun henkilökohtaisesta charmista. Ikäväkseni lehtihaastattelut näyttävät hänestä toisenlaisenkin puolen. Vastaavaa snobismia ja arroganssia olen nähnyt ainoastaan television komediasarjassa Frasier. Toisaalta toisarvoisilta vaikuttavat Kamun huolenaiheet tämän maailmantilanteen keskellä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit