Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Suomi voi pahoin

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Maahanmuuttokeskustelu repii kansalaisia kuin kaiveltaisiin joitakin vanhoja sisällissodan haavoja taas auki. Omassa tuttavapiirissäni olen havainnut näkemyksien olevan edustettuna äärilaidasta toiseen. Jotkut jaksavat vielä uskoa ihmisyyteen ja ovat esimerkiksi vieneet vanhoja vaatteitaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin. Toista laitaa edustavat ne - jopa aikaisemmin solidaarisinakin pitämäni ihmiset - jotka olisivat valmiit ampumaan Suomeen pyrkivät ulkomaalaiset kylmästi rajalle.

Kaiken kaikkiaan keskustelu on surullista ja turhauttavaa seurattavaa. Näiden kahden ääripään välille mahtuu paljon henkilöitä. Jotkut rasismin vastustajat yltävät some-vihassaan jo kohteidensa yläpuolelle poistamalla facebook-ystävistään jokaisen, jolla on vähänkään persusympatioita. Sitten on niitä, jotka toitottavat suureen ääneen suvaitsevaisuuttaan, mutta kavahtavat kauhusta, kun lähialueelle kaavaillaan vastaanottokeskusta. Miten usein saakaan kuulla kapakkapöydässä keskustelunaloituksen: "En pidä itseäni rasistina, mutta..."

Kuljetaan tietysti aasinsilta pitkin, jos väittää, että suomalainen rasismi tai piilorasismi näkyy myös liikenteessä, mutta se on yksi keskeisistä paikoista, joissa viha on purkautunut. Ja kuten uutisista saa lukea, välillä jopa kuolemaksi asti.

Ajatuksessa siirtyä sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin oli tietysti oma huvittava puolensa, mutta myös yksi tahaton totuus, jota ehdotuksen laatijat eivät olleet varmaankaan ajatelleet. Esimerkiksi suojatietä osoittavassa liikennemerkissä ei katua ylitä pelkästään mies, vaan musta mies. Merkin symbolikieli oli sikäli onnistunut, että jalankulkija on liikenteessä edelleenkin väheksytty neekeri - myös suojatiellä.

Menkääpä Lahdessa minkä tahansa vähänkin vilkasliikenteisemmän kadun varten odottelemaan tien ylitystä suojatielle, jota eivät liikennevalot turvaa. Iltalehti julkaisi puolileikillisen kesäjutun, jossa nuori naistoimittaja testasi, miten hänen pitää pukeutua, jotta autoilijat väistäisivät suojatiellä. Vasta, kun tytteli oli pukeutunut uimapukuun, valtaosa autoilijoista osoitti lain vaatimaa huomaavaisuutta. Uimapukukaan ei välttämättä auta, jos tiessä on kaksi tai useampi kaista. Pysähtyneen auton rinnalta tulee yleensä kovaa vauhtia toinen, joka torppaa jalankulkijan. Näitä giljotiineja löytyy Lahdestakin aivan tarpeeksi.

Varsinkaan nuoret autoilijat eivät ymmärrä, miten tuhoisa ase pelkästään henkilöauto on jalankulkijaa tai polkupyöräilijää vastaan. Vanhemmat kuljettajat ovat jo ehkä unohtaneet sen. Mielestäni Yleisradion pitäisi palauttaa ohjelmistoonsa 1960- ja 1970-luvuilta tutut tietoiskut, joissa ihmisiä varoitettiin arkipäivän vaaroista, välillä hyvin rankallakin tavalla. Järkyttävää materiaalia, millaista jälkeä vakavissa liikenneonnettomuuksissa syntyy, netti on tulvillaan.

Vai tarvitsemmeko me kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta, että tämä kansa tulisi taas yhtenäisemmäksi ja alkaisi välittää toisistaan?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit