Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Suomi voi pahoin

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Maahanmuuttokeskustelu repii kansalaisia kuin kaiveltaisiin joitakin vanhoja sisällissodan haavoja taas auki. Omassa tuttavapiirissäni olen havainnut näkemyksien olevan edustettuna äärilaidasta toiseen. Jotkut jaksavat vielä uskoa ihmisyyteen ja ovat esimerkiksi vieneet vanhoja vaatteitaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin. Toista laitaa edustavat ne - jopa aikaisemmin solidaarisinakin pitämäni ihmiset - jotka olisivat valmiit ampumaan Suomeen pyrkivät ulkomaalaiset kylmästi rajalle.

Kaiken kaikkiaan keskustelu on surullista ja turhauttavaa seurattavaa. Näiden kahden ääripään välille mahtuu paljon henkilöitä. Jotkut rasismin vastustajat yltävät some-vihassaan jo kohteidensa yläpuolelle poistamalla facebook-ystävistään jokaisen, jolla on vähänkään persusympatioita. Sitten on niitä, jotka toitottavat suureen ääneen suvaitsevaisuuttaan, mutta kavahtavat kauhusta, kun lähialueelle kaavaillaan vastaanottokeskusta. Miten usein saakaan kuulla kapakkapöydässä keskustelunaloituksen: "En pidä itseäni rasistina, mutta..."

Kuljetaan tietysti aasinsilta pitkin, jos väittää, että suomalainen rasismi tai piilorasismi näkyy myös liikenteessä, mutta se on yksi keskeisistä paikoista, joissa viha on purkautunut. Ja kuten uutisista saa lukea, välillä jopa kuolemaksi asti.

Ajatuksessa siirtyä sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin oli tietysti oma huvittava puolensa, mutta myös yksi tahaton totuus, jota ehdotuksen laatijat eivät olleet varmaankaan ajatelleet. Esimerkiksi suojatietä osoittavassa liikennemerkissä ei katua ylitä pelkästään mies, vaan musta mies. Merkin symbolikieli oli sikäli onnistunut, että jalankulkija on liikenteessä edelleenkin väheksytty neekeri - myös suojatiellä.

Menkääpä Lahdessa minkä tahansa vähänkin vilkasliikenteisemmän kadun varten odottelemaan tien ylitystä suojatielle, jota eivät liikennevalot turvaa. Iltalehti julkaisi puolileikillisen kesäjutun, jossa nuori naistoimittaja testasi, miten hänen pitää pukeutua, jotta autoilijat väistäisivät suojatiellä. Vasta, kun tytteli oli pukeutunut uimapukuun, valtaosa autoilijoista osoitti lain vaatimaa huomaavaisuutta. Uimapukukaan ei välttämättä auta, jos tiessä on kaksi tai useampi kaista. Pysähtyneen auton rinnalta tulee yleensä kovaa vauhtia toinen, joka torppaa jalankulkijan. Näitä giljotiineja löytyy Lahdestakin aivan tarpeeksi.

Varsinkaan nuoret autoilijat eivät ymmärrä, miten tuhoisa ase pelkästään henkilöauto on jalankulkijaa tai polkupyöräilijää vastaan. Vanhemmat kuljettajat ovat jo ehkä unohtaneet sen. Mielestäni Yleisradion pitäisi palauttaa ohjelmistoonsa 1960- ja 1970-luvuilta tutut tietoiskut, joissa ihmisiä varoitettiin arkipäivän vaaroista, välillä hyvin rankallakin tavalla. Järkyttävää materiaalia, millaista jälkeä vakavissa liikenneonnettomuuksissa syntyy, netti on tulvillaan.

Vai tarvitsemmeko me kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta, että tämä kansa tulisi taas yhtenäisemmäksi ja alkaisi välittää toisistaan?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit