Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Suomi voi pahoin

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Maahanmuuttokeskustelu repii kansalaisia kuin kaiveltaisiin joitakin vanhoja sisällissodan haavoja taas auki. Omassa tuttavapiirissäni olen havainnut näkemyksien olevan edustettuna äärilaidasta toiseen. Jotkut jaksavat vielä uskoa ihmisyyteen ja ovat esimerkiksi vieneet vanhoja vaatteitaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin. Toista laitaa edustavat ne - jopa aikaisemmin solidaarisinakin pitämäni ihmiset - jotka olisivat valmiit ampumaan Suomeen pyrkivät ulkomaalaiset kylmästi rajalle.

Kaiken kaikkiaan keskustelu on surullista ja turhauttavaa seurattavaa. Näiden kahden ääripään välille mahtuu paljon henkilöitä. Jotkut rasismin vastustajat yltävät some-vihassaan jo kohteidensa yläpuolelle poistamalla facebook-ystävistään jokaisen, jolla on vähänkään persusympatioita. Sitten on niitä, jotka toitottavat suureen ääneen suvaitsevaisuuttaan, mutta kavahtavat kauhusta, kun lähialueelle kaavaillaan vastaanottokeskusta. Miten usein saakaan kuulla kapakkapöydässä keskustelunaloituksen: "En pidä itseäni rasistina, mutta..."

Kuljetaan tietysti aasinsilta pitkin, jos väittää, että suomalainen rasismi tai piilorasismi näkyy myös liikenteessä, mutta se on yksi keskeisistä paikoista, joissa viha on purkautunut. Ja kuten uutisista saa lukea, välillä jopa kuolemaksi asti.

Ajatuksessa siirtyä sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin oli tietysti oma huvittava puolensa, mutta myös yksi tahaton totuus, jota ehdotuksen laatijat eivät olleet varmaankaan ajatelleet. Esimerkiksi suojatietä osoittavassa liikennemerkissä ei katua ylitä pelkästään mies, vaan musta mies. Merkin symbolikieli oli sikäli onnistunut, että jalankulkija on liikenteessä edelleenkin väheksytty neekeri - myös suojatiellä.

Menkääpä Lahdessa minkä tahansa vähänkin vilkasliikenteisemmän kadun varten odottelemaan tien ylitystä suojatielle, jota eivät liikennevalot turvaa. Iltalehti julkaisi puolileikillisen kesäjutun, jossa nuori naistoimittaja testasi, miten hänen pitää pukeutua, jotta autoilijat väistäisivät suojatiellä. Vasta, kun tytteli oli pukeutunut uimapukuun, valtaosa autoilijoista osoitti lain vaatimaa huomaavaisuutta. Uimapukukaan ei välttämättä auta, jos tiessä on kaksi tai useampi kaista. Pysähtyneen auton rinnalta tulee yleensä kovaa vauhtia toinen, joka torppaa jalankulkijan. Näitä giljotiineja löytyy Lahdestakin aivan tarpeeksi.

Varsinkaan nuoret autoilijat eivät ymmärrä, miten tuhoisa ase pelkästään henkilöauto on jalankulkijaa tai polkupyöräilijää vastaan. Vanhemmat kuljettajat ovat jo ehkä unohtaneet sen. Mielestäni Yleisradion pitäisi palauttaa ohjelmistoonsa 1960- ja 1970-luvuilta tutut tietoiskut, joissa ihmisiä varoitettiin arkipäivän vaaroista, välillä hyvin rankallakin tavalla. Järkyttävää materiaalia, millaista jälkeä vakavissa liikenneonnettomuuksissa syntyy, netti on tulvillaan.

Vai tarvitsemmeko me kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta, että tämä kansa tulisi taas yhtenäisemmäksi ja alkaisi välittää toisistaan?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit