Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Yliannos Kuustosta

Märkä - niin sanottu kalenterin mukainen - kesä meni monilla muillakin todennäköisesti televisiota töllötellessä. Ohjelmatarjonnan suhteen päti taas vanha totuus, että vanhassa vara parempi. Ainakin MTV3:n kahdessa tuoreemmassa panostuksessa oli sellainen hälläväliämeninki, että oksat pois. Niin Mikko Kuustosen Kesäkuskista kuin Aku Hirviniemen seikkailuista maailman seitsemässä ihmeessä käsikirjoituksen puuttuminen suorastaan paistoi läpi.

Kesäkuskia halvemmalla budjetilla ja kuvausaikataululla tv-ohjelmaa voi tuskin tehdä. Lainataan hyvänäköinen autovanhus omistajaltaan, istutetaan isäntä ja vieras autoon, lähdetään kiertelemään lähikatuja ja jutellaan joutavia. Kuustonen on kieltämättä sujuvasanainen esiintyjä, mutta kun miestä saa ihailla samaan aikaan panelistina parissa muussakin ohjelmassa, yliannostuksen raja on rikottu aikaa sitten. Mikko toistaa jo väkisinkin itseään.

Aku ja seitsemän ihmettä on tehty yhtä lailla huitaisemalla, mutta rahaa on palanut sitäkin enemmän. En ymmärrä, mitä hauskaa on ideassa lähteä maailman eri kolkkiin suomalaisen alapäähuumorin lähetyssaarnaajana. Ehkä kuvausryhmä korkeintaan tirskuu sille, että Hirviniemi kertoo rivoja sananmuunnoksia tai esittelee Putouksesta tuttua hahmogalleriaansa paikallisille ummikoille. Jos sarja olisi esitetty Ruotsissa, sikäläiset sosiaalitantat olisivat jo ärähtäneet rasismista.

Mitä järkeä on yleensäkään vääntää ulkomaalaisista jutuista suomalaisversioita. Seitsemän ihmeen esikuvana on ollut enemmän tai vähemmän brittisarja Ääliö ulkomailla, jossa vieraista kulttuureista täysin tietämätön Karl Pilkington lähetettiin eksoottisiin paikkoihin. Pilkington on juntti rehellisesti, mutta Hirviniemi näyttelee sellaista. Jälkimmäisen rinnalla edellinen näyttäytyy kuitenkin täydellisenä herrasmiehenä.

Kuten sanottu, parasta viihdykettä tarjosivat uusinnat: Beck-leffat, Columbo ja Vallan linnake. Martin Beck -elokuvien sarjassa palattiin takaisin juurille, ja komisariota esitti Gösta Ekman. Jotenkin pidin taas enemmän näistä varhaiskauden Beck-tarinoista niiden kotikutoisuuden vuoksi, vaikka lukeudunkin sittemmin Gunvald Larssonia esittäneen Mikael Persbrandtin suuriin faneihin.

Jaksot ovat lähempänä Maj Sjövallin ja Per Wahlöön romaaneja. Beckin ja Larssonin ohella rikosten selvittämisessä kunnostautuu myös Lennart Kollberg, joka tuntuu jatkuvasti syövän jotain ja käy loputonta sanasotaa kollegansa Larssonin kanssa. Beck yrittää välttää autossa istumista, koska kärsii matkapahoinvoinnista, ja hänen vähäisen vapaa-aikansa täyttää purjelaivojen pienoismallien kokoaminen. Gunvald Larssonin esittää lähes Persbrandtin veroisesti, sittemmin Kurt Wallanderia näytellyt Rolf Lassgård.

Vaikka Columbossa pelin henki on heti ensi metreiltä selvä - katsoja tietää murhaajan ja tekotavan - sarjan jaksot viehättävät toisensa perään. Niissä on myös lukuisia muita kaavamaisuuksia, mutta katsoja pysyy valppaana loppuun saakka. Turhaan ei ole todettukaan, että Columbo uudisti perinteistä dekkarin kertomistapaa kääntäen sen päälaelleen. Paljon on toki vastuuta nuhruiseen poplaariin pukeutunutta ja sikaria polttelevaa etsivää näyttelevän Peter Falkin harteilla. Rikostutkijana Columbo esittää tyhmempää kuin onkaan ja saa siten ongittua tietoja. Tv- ja elokuvaohjaajat puolestaan sanovat, ettei mikään ole niin vaikeaa kuin yksinkertaisen ihmisen näytteleminen (vrt. Hirviniemi). Ai niin, vielä yksi pikku juttu: Columbon esikuvana pidetään Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -romaanin murhatutkijaa, Porfiri Petrovitsia.

Tanskalaisen Vallan linnakkeen tekee entisestään herkullisemmaksi Suomen nykyinen poliittinen tilanne. Mitä tapahtuu demokraattisen maan hallituksen kulisseissa? Turmeleeko valta ihmisen? Millaisia ovat poliittiset lehmänkaupat, ja voiko moraali olla kaupankäynnin välineenä? Vuonna 2012 Britannian elokuva- ja televisioakatemia nimesi Vallan linnakkeen parhaaksi ulkomaiseksi tv-sarjaksi. Totta kai siitä suunnitellaan nyt jenkkiversiota. Nähtäväksi jää, panevatko Soini ja kumppanit reaaliajassa kulkevassa suomalaismukaelmassa paremmaksi.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit