Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Rasisti on rikkaruoho joka kentällä

Kun suomalainen urheilija ottaa kantaa päivänpolttavaan kysymykseen, jotain on jo pahasti pielessä, ja kansan syvimmätkin rivit havahtuvat. Saksassa ammatikseen pelaava ja Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija Tim Sparv niputti varsin mallikkaasti persujen kansanedustajan, Olli Immosen alulle paneman debatin monikulttuurisuudesta Vaasassa ilmestyvässä sanomalehti Pohjalaisessa.

Hän kirjoittaa erään futisottelun jälkitunnelmista, jolloin yksi joukkutovereista istui pukukopissa alla päin. Tämä kertoi joutuneensa ottelun alla rasismin kohteeksi. Osa joukkueen faneista oli nimitellyt apinaksi. Sparv toteaa, ettei osannut lohduttaa miestä, sillä tiesi tilanteen toistuvan heti seuraavana viikonloppuna.

Sparv luettelee esimerkkejä, miten rasismi on nostanut päätään viime aikoina urheilukentillä. "Espanjassa heiteltiin banaaneja kohti pelaajaa, ja Amerikassa koripallojoukkueen omistaja pyysi tyttöystäväänsä olemaan tuotamatta otteluihin tummaihoisia ystäviään. Banaaninheittäjälle tuli ikuinen porttikielto stadionille, ja koripallojoukkueen omistaja sai ikuiset potkut joukkueesta sekä koripalloliigasta."

Sparv kysyy aiheellisesti, eikö ainakin urheilun pitäisi olla se alue, jossa monikulttuurisuutta edistetään. Rasismilla ei ole sijaa urheilukentillä. Urheilun ei pitäisi kysyä ihmisten ikää, sukupuolta, uskontoa, ihonväriä, poliittista kantaa tai seksuaalista suuntautumista. Silti rasimi näkyy ja kuuluu urheilussa. Sen lisäksi sosiaalisessa mediassa istuu pelkurimaisia ja tietämättömiä ihmisiä näppäilemässä tietokoneillaan loukkaavia asioita ilman, että he saavat herjauksistaan minkäänlaista rangaistusta. "Paljonko yksilön pitäisi kestää? Ei riitä, että syrjijä pyytää anteeksi ja sanoo kaiken olevan vain läppää", Sparv painottaa.

"Pelaan maajoukkueessa. josta löytyy monia epätyypillisiä suomalaisia nimiä: Hetemaj, Eremenko, Sadik, Zeneli jne. Moni heistä on tullut pienenä Suomeen sotaa pakoon, jalkapallon avulla heistä on tullut osa suomalaista yhteiskuntaa. He ovat kaikki tehneet ankarasti töitä, että ovat päässeet siihen, missä he ovat tänään. Kuka sen tietää, ettei joku näistä herrasmiehistä ole se, joka ampuu Suomen jalkapallon EM-kisoihin 2016."

Eipä ole häävi kesä ollut persupomo Timo Soinillakaan, jota lehdistö on joutunut kaivelemaan ties mistä kivenkolosta puoluetovereidensa törttöilyjen vuoksi. Vatuloinnin syvin olemus on tullut miehelle tutuksi. Kun ulkoministeri pitää lomaa, möläytyksistä vastaavat puolueen "nousevat tähdet", virassa ollessaan Soini pitää niistä itse huolen. Liian suuriin saappaisiin astunut mies ei ole vieläkään oppinut etikettiä, miten ulkoministerin tulee käyttäytyä, vaan koheltaa kansainvälisilläkin kentillä kuin pahainen populistipoliitikko.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa ilmoitti äskettäin löytäneensä maapallon kaltaisen planeetan. Löydön jälkeen on tietysti pähkäilty, voisiko siellä olla edellytyksiä elämälle. Jos näin on, planeetan asukkaat ovat olleet ainakin tähän asti viisaasti hiljaa. Etteivät hekin saisi jatkossa nauttia kreikkalaisesta taloudesta ja suomalaisesta ilmastosta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit