Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Rasisti on rikkaruoho joka kentällä

Kun suomalainen urheilija ottaa kantaa päivänpolttavaan kysymykseen, jotain on jo pahasti pielessä, ja kansan syvimmätkin rivit havahtuvat. Saksassa ammatikseen pelaava ja Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija Tim Sparv niputti varsin mallikkaasti persujen kansanedustajan, Olli Immosen alulle paneman debatin monikulttuurisuudesta Vaasassa ilmestyvässä sanomalehti Pohjalaisessa.

Hän kirjoittaa erään futisottelun jälkitunnelmista, jolloin yksi joukkutovereista istui pukukopissa alla päin. Tämä kertoi joutuneensa ottelun alla rasismin kohteeksi. Osa joukkueen faneista oli nimitellyt apinaksi. Sparv toteaa, ettei osannut lohduttaa miestä, sillä tiesi tilanteen toistuvan heti seuraavana viikonloppuna.

Sparv luettelee esimerkkejä, miten rasismi on nostanut päätään viime aikoina urheilukentillä. "Espanjassa heiteltiin banaaneja kohti pelaajaa, ja Amerikassa koripallojoukkueen omistaja pyysi tyttöystäväänsä olemaan tuotamatta otteluihin tummaihoisia ystäviään. Banaaninheittäjälle tuli ikuinen porttikielto stadionille, ja koripallojoukkueen omistaja sai ikuiset potkut joukkueesta sekä koripalloliigasta."

Sparv kysyy aiheellisesti, eikö ainakin urheilun pitäisi olla se alue, jossa monikulttuurisuutta edistetään. Rasismilla ei ole sijaa urheilukentillä. Urheilun ei pitäisi kysyä ihmisten ikää, sukupuolta, uskontoa, ihonväriä, poliittista kantaa tai seksuaalista suuntautumista. Silti rasimi näkyy ja kuuluu urheilussa. Sen lisäksi sosiaalisessa mediassa istuu pelkurimaisia ja tietämättömiä ihmisiä näppäilemässä tietokoneillaan loukkaavia asioita ilman, että he saavat herjauksistaan minkäänlaista rangaistusta. "Paljonko yksilön pitäisi kestää? Ei riitä, että syrjijä pyytää anteeksi ja sanoo kaiken olevan vain läppää", Sparv painottaa.

"Pelaan maajoukkueessa. josta löytyy monia epätyypillisiä suomalaisia nimiä: Hetemaj, Eremenko, Sadik, Zeneli jne. Moni heistä on tullut pienenä Suomeen sotaa pakoon, jalkapallon avulla heistä on tullut osa suomalaista yhteiskuntaa. He ovat kaikki tehneet ankarasti töitä, että ovat päässeet siihen, missä he ovat tänään. Kuka sen tietää, ettei joku näistä herrasmiehistä ole se, joka ampuu Suomen jalkapallon EM-kisoihin 2016."

Eipä ole häävi kesä ollut persupomo Timo Soinillakaan, jota lehdistö on joutunut kaivelemaan ties mistä kivenkolosta puoluetovereidensa törttöilyjen vuoksi. Vatuloinnin syvin olemus on tullut miehelle tutuksi. Kun ulkoministeri pitää lomaa, möläytyksistä vastaavat puolueen "nousevat tähdet", virassa ollessaan Soini pitää niistä itse huolen. Liian suuriin saappaisiin astunut mies ei ole vieläkään oppinut etikettiä, miten ulkoministerin tulee käyttäytyä, vaan koheltaa kansainvälisilläkin kentillä kuin pahainen populistipoliitikko.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa ilmoitti äskettäin löytäneensä maapallon kaltaisen planeetan. Löydön jälkeen on tietysti pähkäilty, voisiko siellä olla edellytyksiä elämälle. Jos näin on, planeetan asukkaat ovat olleet ainakin tähän asti viisaasti hiljaa. Etteivät hekin saisi jatkossa nauttia kreikkalaisesta taloudesta ja suomalaisesta ilmastosta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit