Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Kiviala kaipaa osaajia

Koulutuskeskus Salpauksen kivialan opettaja Oliver Steller on huolestunut, kun Suomessa vanha käsityötaito pääsi katoamaan 1980-luvulla.
Nyt tilanne näyttää paremmalta, sillä nuorten innostus alaa kohtaan on kasvanut.
Vanhat perinteet pääsivät välillä unholaan. Suomessakin on paljon vanhoja rakennuksia, jotka vaativat kunnostusta. Täältä puuttuu ammattilaisia, joten ulkomaalaista työvoimaa on pakko käyttää, sanoo Steller, jonka mukaan töitä on luvassa, jos vain taidot riittävät.

- Minä innostuin alasta, kun kuulin siitä ystävältäni. Olen käynyt viherrakentamisen koulutuksen. Kivirakentaminen kiinnostaa, koska viherrakentamista ei voi harrastaa ympärivuotisesti, mutta nämä kaksi alaa voi hyvinkin yhdistää. Kivirakentaminen onnistuu sisätiloissa talvellakin mainiosti, kertoo Tuula Ojala, joka menestyi kivimiesten SM-kisoissa hienosti sijoittuen jaetulle kärkisijalle joensuulaisen opiskelijan kanssa.
Lajin MM-kisat käydään syksyllä Lontoossa ja niihin lähtee joko joensuulainen tai sitten hollolalainen Ojala.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun SM-kisoissa kärkisija meni jakoon, selvitti Steller.

kivipallo
Jalkapalloa harrastanut Tuula Ojala teki vuolukivestä jalkapallon, joka on nähtävänä pääkirjaston aulassa


SM-kisoissa jokaiselle osallistujalle annettiin kouraan samanlainen piirustus. Tehtävänä oli vuolukivestä tehdä kaappikellon kellotaulua muistuttava aihio.
Kivikuvanveistossa kilpailijat joutuvat tosi koville, sillä aikaa on vain 23 tuntia ja siinä ajassa mennään koko ajan vauhdilla töitä tehden. Työ on tosi vaativaa ja kilpailijan kunnon on oltava kohdallaan. Fyysisesti suoritus vastaa maratonia ja myös henkisen kunnon on oltava kohdallaan, Steller painottaa.

Kyllä koko kropan tulee olla kunnossa, vakuuttaa Tuula Ojala. Hänen ja muiden Koulutuskeskus Salpauksessa alaa opettelevien töitä on vielä viikon ajan nähtävillä pääkirjastossa. Kivimiesten ammattitutkinto kestää 40 opintoviikkoa, jotka jakaantuvat käytännössä vuoden ajalle.
Alalle tarvitaan lisää opiskelijoita, Oliver Steller painottaa.

 

-Harri Hulkko-

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto