Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Kiviala kaipaa osaajia

Koulutuskeskus Salpauksen kivialan opettaja Oliver Steller on huolestunut, kun Suomessa vanha käsityötaito pääsi katoamaan 1980-luvulla.
Nyt tilanne näyttää paremmalta, sillä nuorten innostus alaa kohtaan on kasvanut.
Vanhat perinteet pääsivät välillä unholaan. Suomessakin on paljon vanhoja rakennuksia, jotka vaativat kunnostusta. Täältä puuttuu ammattilaisia, joten ulkomaalaista työvoimaa on pakko käyttää, sanoo Steller, jonka mukaan töitä on luvassa, jos vain taidot riittävät.

- Minä innostuin alasta, kun kuulin siitä ystävältäni. Olen käynyt viherrakentamisen koulutuksen. Kivirakentaminen kiinnostaa, koska viherrakentamista ei voi harrastaa ympärivuotisesti, mutta nämä kaksi alaa voi hyvinkin yhdistää. Kivirakentaminen onnistuu sisätiloissa talvellakin mainiosti, kertoo Tuula Ojala, joka menestyi kivimiesten SM-kisoissa hienosti sijoittuen jaetulle kärkisijalle joensuulaisen opiskelijan kanssa.
Lajin MM-kisat käydään syksyllä Lontoossa ja niihin lähtee joko joensuulainen tai sitten hollolalainen Ojala.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun SM-kisoissa kärkisija meni jakoon, selvitti Steller.

kivipallo
Jalkapalloa harrastanut Tuula Ojala teki vuolukivestä jalkapallon, joka on nähtävänä pääkirjaston aulassa


SM-kisoissa jokaiselle osallistujalle annettiin kouraan samanlainen piirustus. Tehtävänä oli vuolukivestä tehdä kaappikellon kellotaulua muistuttava aihio.
Kivikuvanveistossa kilpailijat joutuvat tosi koville, sillä aikaa on vain 23 tuntia ja siinä ajassa mennään koko ajan vauhdilla töitä tehden. Työ on tosi vaativaa ja kilpailijan kunnon on oltava kohdallaan. Fyysisesti suoritus vastaa maratonia ja myös henkisen kunnon on oltava kohdallaan, Steller painottaa.

Kyllä koko kropan tulee olla kunnossa, vakuuttaa Tuula Ojala. Hänen ja muiden Koulutuskeskus Salpauksessa alaa opettelevien töitä on vielä viikon ajan nähtävillä pääkirjastossa. Kivimiesten ammattitutkinto kestää 40 opintoviikkoa, jotka jakaantuvat käytännössä vuoden ajalle.
Alalle tarvitaan lisää opiskelijoita, Oliver Steller painottaa.

 

-Harri Hulkko-

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto