Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tervemenoa lomille!

Paras loma-aika on jälleen käsillä. Monille se merkitsee paitsi ansaittua lepohetkeä, myös sitä ajankohtaa vuodesta, jolloin alkuvuodesta pidätelty stressi purkautuu viimein voimallisesti ja toisiin perheenjäseniin. Lomien jälkeen otetaan avioeroja yhtä usein kuin vaikkapa omakotitalojen valmistumisen jälkeen. Varsinkin, jos talo on rakennettu hartiapankkivoimin.

Omaa puolisoa on ollut helppo sietää niin kauan, kun on voinut paeta häntä harrastuksiin tai ylitöihin. Monille ylityöt ovat olleet myös peitenimi avio- tai avoliiton ulkopuolisille suhteille. Kun rakasta, ja entisestään pulskistunutta siippaa pääsee, tai pikemminkin joutuu katsomaan etelän hiekkarannalla tai mökkimaisemissa silmästä silmään, ajatus avioerohakemuksesta alkaa pakostakin muhia mielessä. Enkä nyt puhu miehenä, vaan vähintäänkin yhtä lailla naisnäkökulmasta. Idea, että puolisot viettävät lomansa erillään voi olla tervetullut, mutta vain pitkittää ongelman ratkaisua.

Joillekin - ja useimmiten naisille - perinteinen suomalainen mökkiloma merkitsee suoranaista mökkihelvettiä perinteisine ylimääräisine talouspuuhineen. Jos modernit mukavuudet ovat vähissä ja vieraita ravaa alvariinsa, perheen emäntä saa varautua orjan rooliin. Perheen miesväenkään ei sovi lorvia, vaan heille mökillä vietetty aika merkitsee loputonta puuhastelua, jota kutsutaan hienommin termein milloin laituriremontiksi tai saunaprojektiksi. Kyllähän tämä on nähty ja todettu. Mökille ei ole tultu lomailemaan!

Jotkut ovat ratkaisseet ongelman siirtämällä kaiken nykyajan tekniikan kaupunkioloista myös mökille. Se ei tarkoita pelkästään sähköä ja juoksevaa vettä, vaan parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa myös täydellistä kotiteatteria ja poreallasta. Monet korpimökit ovatkin jo paremmin varusteltuja kuin keskiverto kaupunkiasunnot. Siellä pikkupilttien on hyvä keskittyä elokuvien ja viihdesarjojen ihmeellisen maailmaan, ilman että aurinko korventaa ihoa ja punkki puraisee perseestä.

Niin tai näin, loma päättyy yleensä katastrofiin, ja sen jälkeen vasta olisikin kunnon loman tarpeessa. Vähimmällä vauriolla pääsevät luultavasti ne teinit, joiden ei tarvitse irrottautua netistä, telkkarista eikä kännykästä. Heille aika suo muutenkin armeliaan lopun, sillä nykytutkimuksien mukaan paikallaan olo ja istuminen tappavat tehokkaammin kuin tupakka ja viina.

Älkää silti vaipuko synkkyyteen. Loma on aina parhaimmallaan sitä odottaessa. Tästä - ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvien säätilojen vaihtelujen vuoksi - monet suomalaiset vannovat tänäkin vuonna siirtävänsä seuraavaa kesälomaansa elo- tai jopa syyskuulle. Yleiseurooppalaiseen malliin - sanoipa ulkoministerimme siihen mitä tahansa.

Tervemenoa vaan lomille. Tulkaa henkisesti ehjänä takaisin!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit