Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tervemenoa lomille!

Paras loma-aika on jälleen käsillä. Monille se merkitsee paitsi ansaittua lepohetkeä, myös sitä ajankohtaa vuodesta, jolloin alkuvuodesta pidätelty stressi purkautuu viimein voimallisesti ja toisiin perheenjäseniin. Lomien jälkeen otetaan avioeroja yhtä usein kuin vaikkapa omakotitalojen valmistumisen jälkeen. Varsinkin, jos talo on rakennettu hartiapankkivoimin.

Omaa puolisoa on ollut helppo sietää niin kauan, kun on voinut paeta häntä harrastuksiin tai ylitöihin. Monille ylityöt ovat olleet myös peitenimi avio- tai avoliiton ulkopuolisille suhteille. Kun rakasta, ja entisestään pulskistunutta siippaa pääsee, tai pikemminkin joutuu katsomaan etelän hiekkarannalla tai mökkimaisemissa silmästä silmään, ajatus avioerohakemuksesta alkaa pakostakin muhia mielessä. Enkä nyt puhu miehenä, vaan vähintäänkin yhtä lailla naisnäkökulmasta. Idea, että puolisot viettävät lomansa erillään voi olla tervetullut, mutta vain pitkittää ongelman ratkaisua.

Joillekin - ja useimmiten naisille - perinteinen suomalainen mökkiloma merkitsee suoranaista mökkihelvettiä perinteisine ylimääräisine talouspuuhineen. Jos modernit mukavuudet ovat vähissä ja vieraita ravaa alvariinsa, perheen emäntä saa varautua orjan rooliin. Perheen miesväenkään ei sovi lorvia, vaan heille mökillä vietetty aika merkitsee loputonta puuhastelua, jota kutsutaan hienommin termein milloin laituriremontiksi tai saunaprojektiksi. Kyllähän tämä on nähty ja todettu. Mökille ei ole tultu lomailemaan!

Jotkut ovat ratkaisseet ongelman siirtämällä kaiken nykyajan tekniikan kaupunkioloista myös mökille. Se ei tarkoita pelkästään sähköä ja juoksevaa vettä, vaan parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa myös täydellistä kotiteatteria ja poreallasta. Monet korpimökit ovatkin jo paremmin varusteltuja kuin keskiverto kaupunkiasunnot. Siellä pikkupilttien on hyvä keskittyä elokuvien ja viihdesarjojen ihmeellisen maailmaan, ilman että aurinko korventaa ihoa ja punkki puraisee perseestä.

Niin tai näin, loma päättyy yleensä katastrofiin, ja sen jälkeen vasta olisikin kunnon loman tarpeessa. Vähimmällä vauriolla pääsevät luultavasti ne teinit, joiden ei tarvitse irrottautua netistä, telkkarista eikä kännykästä. Heille aika suo muutenkin armeliaan lopun, sillä nykytutkimuksien mukaan paikallaan olo ja istuminen tappavat tehokkaammin kuin tupakka ja viina.

Älkää silti vaipuko synkkyyteen. Loma on aina parhaimmallaan sitä odottaessa. Tästä - ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvien säätilojen vaihtelujen vuoksi - monet suomalaiset vannovat tänäkin vuonna siirtävänsä seuraavaa kesälomaansa elo- tai jopa syyskuulle. Yleiseurooppalaiseen malliin - sanoipa ulkoministerimme siihen mitä tahansa.

Tervemenoa vaan lomille. Tulkaa henkisesti ehjänä takaisin!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit