Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tervemenoa lomille!

Paras loma-aika on jälleen käsillä. Monille se merkitsee paitsi ansaittua lepohetkeä, myös sitä ajankohtaa vuodesta, jolloin alkuvuodesta pidätelty stressi purkautuu viimein voimallisesti ja toisiin perheenjäseniin. Lomien jälkeen otetaan avioeroja yhtä usein kuin vaikkapa omakotitalojen valmistumisen jälkeen. Varsinkin, jos talo on rakennettu hartiapankkivoimin.

Omaa puolisoa on ollut helppo sietää niin kauan, kun on voinut paeta häntä harrastuksiin tai ylitöihin. Monille ylityöt ovat olleet myös peitenimi avio- tai avoliiton ulkopuolisille suhteille. Kun rakasta, ja entisestään pulskistunutta siippaa pääsee, tai pikemminkin joutuu katsomaan etelän hiekkarannalla tai mökkimaisemissa silmästä silmään, ajatus avioerohakemuksesta alkaa pakostakin muhia mielessä. Enkä nyt puhu miehenä, vaan vähintäänkin yhtä lailla naisnäkökulmasta. Idea, että puolisot viettävät lomansa erillään voi olla tervetullut, mutta vain pitkittää ongelman ratkaisua.

Joillekin - ja useimmiten naisille - perinteinen suomalainen mökkiloma merkitsee suoranaista mökkihelvettiä perinteisine ylimääräisine talouspuuhineen. Jos modernit mukavuudet ovat vähissä ja vieraita ravaa alvariinsa, perheen emäntä saa varautua orjan rooliin. Perheen miesväenkään ei sovi lorvia, vaan heille mökillä vietetty aika merkitsee loputonta puuhastelua, jota kutsutaan hienommin termein milloin laituriremontiksi tai saunaprojektiksi. Kyllähän tämä on nähty ja todettu. Mökille ei ole tultu lomailemaan!

Jotkut ovat ratkaisseet ongelman siirtämällä kaiken nykyajan tekniikan kaupunkioloista myös mökille. Se ei tarkoita pelkästään sähköä ja juoksevaa vettä, vaan parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa myös täydellistä kotiteatteria ja poreallasta. Monet korpimökit ovatkin jo paremmin varusteltuja kuin keskiverto kaupunkiasunnot. Siellä pikkupilttien on hyvä keskittyä elokuvien ja viihdesarjojen ihmeellisen maailmaan, ilman että aurinko korventaa ihoa ja punkki puraisee perseestä.

Niin tai näin, loma päättyy yleensä katastrofiin, ja sen jälkeen vasta olisikin kunnon loman tarpeessa. Vähimmällä vauriolla pääsevät luultavasti ne teinit, joiden ei tarvitse irrottautua netistä, telkkarista eikä kännykästä. Heille aika suo muutenkin armeliaan lopun, sillä nykytutkimuksien mukaan paikallaan olo ja istuminen tappavat tehokkaammin kuin tupakka ja viina.

Älkää silti vaipuko synkkyyteen. Loma on aina parhaimmallaan sitä odottaessa. Tästä - ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvien säätilojen vaihtelujen vuoksi - monet suomalaiset vannovat tänäkin vuonna siirtävänsä seuraavaa kesälomaansa elo- tai jopa syyskuulle. Yleiseurooppalaiseen malliin - sanoipa ulkoministerimme siihen mitä tahansa.

Tervemenoa vaan lomille. Tulkaa henkisesti ehjänä takaisin!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit