Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

VR:llä pallo hukassa

VR:n tiedottajan ammatti on varmaan yksi epäkiitollisimmista tehtävistä. Junaliikenteen perushintaiset liput ovat tolkuttoman kalliita, puhumattakaan ylihinnoitelluista ravintolapalveluista sekä antimien ala-arvoisesta laadusta. Vuodesta toiseen viestintäosastolta valitetaan, miksei tiedotusvälineissä koskaan uutisoida, että junat kulkivat kerrankin aikataulussa. Vastaus on hyvin yksinkertainen: Koska ne ovat toistuvasti myöhässä.

Sitten, kun yritetään kehittää jotain uutta ja luovaa, homma menee niin sanotusti reisille. En viitsi tässä yhteydessä edes käyttää kulunutta vertauskuvaa "toimii kuin junan vessa", sillä Pendolinojen ja Z-junien vessat olivat susia jo syntyessään, eli kaikkea muuta kuin toimintavarmoja.

Joku neropatti oli saanut äskettäin päähänsä, että kaukojunissa kuuluttavatkin kesän aikana Juhani Tamminen, Hjallis Harkimo, Paula Koivuniemi, Aira Samulin, Jorma Uotinen ja Andy McCoy - tai oikeammin heitä imitoiva Jarkko Tamminen. "Kuulutukset ovat osa VR:n junatapahtumakonseptia ja Kesäyllätys-kampanjaa, yhtiön markkinointi- ja verkkomyyntijohtaja", Minni Miettinen selittää. Kuulutukset on nauhoitettu matkittavien henkilöiden luvalla, mutta jo heti alkuun yksi niistä ärsytti matkustajia liikaa. Se oli kaksi minuuttia kestävä Aira Samulinin ja Jorma Uotisen yhteisimitaatio, jossa matkustajia kehotettiin nousemaan ylös ja venyttelemään.

"Tarkoitus on vauhdittaa edullisten lippujen tarjouskampanjaa ja keventää tunnelmaa erilaisilla tapahtumilla asemilla ja junissa", Miettinen vielä selventää. Hän oli tullut mainostoimistoväen kanssa siihen lopputulokseen, että juna ja kuulutukset ovat alikäytetty media. Perinteisten kuulutusten sijaan haluttiin tarjoilla yllätyksiä ja hilpeyttä.

Ja hilpeyttä totta vie riittää. Esimerkiksi Helsingistä Ouluun matkaava joutuu kuuntelemaan neljä niin sanottua hupikuulutusta. Konduktöörit, jotka ovat aikaisemmin saaneet halutessaan toteuttaa huvimestarin virkaa ja olleet tunnetusti supliikkimiehiä tai -naisia, kertovat matkustajien olleen lähinnä häkeltyneitä. Fiilis on varmaan sama kuin terveyskeskuslääkärillä, joka on huomannut kilpailevansa valelääkärin kanssa.

Sitäpaitsi valikoidessaan hahmoja eri rataosuuksille VR ei ole tehnyt kovinkaan perusteellista taustatyötä. Esimerkiksi Pohjanmaan flikka Paula Koivuniemi "kuuluttaa" Savoon menevissä junissa, samoin kuin Porista lähtöisin oleva Jorma Uotinen. Pohjanmaalle päin mentäessä äänessä on umpistadilainen Hjallis. Tami esittelee prinsiippejään sentään Turun - mutta myös Joensuun - junissa. Andyä kuullaan festari- ja niin ikään Turun junissa sekä Aira Samulinia itään päin mentäessä.

Jarkko Tammista on turha syyttää VR:n ohilyönnistä. Hän on yksi maan parhaimmista imitaattoreista, ja vapaa taiteilija tarttuu totta kai tilaisuuteen, kun sellaista tarjotaan. Valtion yhtiön olisi kuitenkin kannattanut luottaa konduktöörien perinteisen ammattikunnan luovuuteen ja ulosantiin, vaikka heistä kaikki eivät mitään Esa Pakarisia olisikaan. Juna, jossa luovempia ideoita jaettiin, taisi mennä justiinsa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit