Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Toronto
Toronton silhuetti Ontario-järveltä katsottuna muistuttaa hieman New Yorkia. Keskellä oleva CN-Tower hallitsee 553 metrin korkeudellaan kaupunkia. 

Toronto - Kanadan amerikkalaisin kaupunki

Vietettyämme viikon Chicagossa siirryimme suurten järvien pohjoispuolelle Ontario-järven rannalla sijaitsevaan Torontoon, jonka on monessa yhteydessä mainittu olevan Kanadan New York.

Kieltämättä ensivaikutelma on sama, sillä Toronton silhuetti järveltä katsoen toden teolla muistuttaaa paljon isoa omenaa. Korkeita pilvenpiirtäjiä sisältävä keskusta on kuitenkin Torontossa paljon New Yorkia pienempi. Sen verran amerikkalainen kaupunki on kyseessä, että ranskaa, Kanadan toista virallista kieltä, en kuullut kenenkään puhuvan. Samankaltaisuutta on myös kaupungin rakenteessa, sillä keskustan pilvenpiirtäjäalueen jälkeen kaupunki jakautuu moniin erilaisiin eläviin ja mielenkiintoisiin monikulttuurisiin esikaupunkialueisiin. Suurin niistä on Chinatown, jossa myös hotellimme sijaitsi. Kyseessä on kuulemma maailman suuurin kiinalaisyhteisö Kiinan ulkopuolella ja myöntää täytyy, että paikallinen chinatown oli todella laaja. Lisäksi kaupungistä löytyi mm. Greektown, Little Italy jne.

Toronton monikulttuurisin alue Kensington Market sijaitsi aivan Chinatownin kupeessa. Se on todellinen elämäntyylien sillisalaatti: siellä aikaansa viettävät kannabiskahviloiden ja graffitimaalausten välissä niin elämäntapahipit kuin trenditietoiset hipsteritkin. Alueelta löytyy myös kymmenittäin tyylikkäitä vintage-liikkeitä, joista voi tehdä todellisia löytöjä.

Kensington
Monikulttuurinen Kensington market värikkäine kauppoineen ja kahviloineen on myös turistien suosiossa 

Toronto tuntuu heti ensisilmäyksellä mukavalta kaupungilta. Kaupungin tunnelma on hyvä ja leppoisa. Kanadalaiset ovat erittäin mukavaa, avuliasta ja kohteliasta väkeä. Suurta riemua matkaseurueessamme aiheutti se, että kanadalaiset olivat ulkonäoltään juuri sellaisia kuin heidät stereotypioiden mukaan väitetään olevankin. Varsinkin miehet näyttivät pääosin kaupunkiin eksyneiltä metsureilta ruutupaidoissaan ja komeissa parroissaan. Vaikka kaupungissa on noin 2,5 miljoonaa asukasta, on keskusta-alue sopivan pieni. Jopa niin pieni, että hyväjalkainen kävelijä kartoittaa alueen parissa-kolmessa päivässä. Totta kai voi ja kannattaa vuokrata city-pyörät, jolloin liikkuminen paikasta toiseen on todella helppoa ja nopeata. Metroa tai linja-autoja emme juuri käyttäneet koko viikon aikana.

Shoppailua rakastavalle on Toronto varmasti antoisa kaupunki. Queen ja King Street pitävät sisällään monenlaisia mielenkiintoisia pikku putiikkeja ja kahviloita sekä ravintoloita ja jos hieman trendikkäämmät isot vaateketjut tai tasokkaat laatuliikket kiinnostavat on syytä suunnata Younge Streetille Yorkvilleen. Varsinainen kauppahelvetti on kuitenkin massiivinen Eaton Centre, joka pitää sisällään yli 200 liikettä.
Kaupungin itäpuolella sijaitsee mukava vanha tehdasalue nimetään Distillery Historic District, joka on muutettu panimokäytöstä ravintola- ja kauppakäyttöön. Alueella sijaitsee noin 80 kauppaa ja ravintolaa. Tässäpä voisi olla mukava tulevaisuudenkuva vaikkapa kotoiselle Hennalan varuskunta-alueelle.

Hieman vähemmän hektistä menoa rakastavan kannattaa suunnata matkansa Toronton edessä olevalle saarelle nimeltään Centre Island. Kyseessä on torontolaisten oma puisto, olohuone, jonne kesäisin lähdetään koko perheen voimin vaikkapa retkeilemään tai muuten vain rannalle makailemaan. Sinne pääsee helposti lautalla, joita kulkee kerran tunnissa. Saari on ihanan rauhallinen verrattuna keskustan autojen täyteiseen city-meininkiin. Sieltä avautuvat myös hienot maisemat kaupunkiin päin. 


Toronton ehdoton must-paikka ja turistirysä on tietenkin kaupungin silhuettia hallitseva CN-Tower, joka on kuin Tampereen Näsineula, mutta potenssiin 10. Korkeutta on vaatimattomat 553 metriä ja kyseessä on länsimaiden korkein rakennus. Näkymät ovat tietenkin sen mukaiset. Ylhäältä käy selväksi se, että Toronto on todella iso ja laaja kaupunki, vaikkei se siltä katuja kävellessä ehkä tunnukaan.

Kanadassa jääkiekko on ykköslaji, niinpä lätkäfanille Torontolla on tarjota Hockey Hall of Fame-museo, joka jäi kylläkin meikäläiseltä katsastamatta. Perheen naisia kun mokoma ei paljoa kiinnostanut. Tosin museon kaupasta lähti mukaan sentään Toronto Maple Leafsin t-paita.

Kaiken kaikkiaan Toronto oli todella mukava ja miellyttävä tuttavuus. En tiennyt kaupungista etukäteen juuri mitään. Niinpä Toronto pääsi yllättämään ainakin meikäläisen todella positiivisesti. Ison metropolin edut, mutta pienen kaupungin fiilis, helppo liikkua jne.
Jos suunnittelet matkaa Amerikan suurille järville, kannattaa Toronto ilman muuta sisällyttää reissuun. Läheltä Torontoa löytyvät myös maailmankuulut Niagaran putoukset, jotka sijaitsevat vain noin parin tunnin ajomatkan päässä. Niistä lisää ensi viikolla.

Teksti: Pete Salomaa
Kuvat: Päivi Salomaa 

 


Ajankohtaista -arkisto