Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Työn sankari

Jos minulta kysyttäisiin jääkiekon tämänvuotisen MM-kisajoukkueen nöyrintä työmiestä, se olisi ehdottomasti Leijonien huoltajana toimiva, takavuosien pakkisuuruus Aki Berg. Hän on todellinen työn sankari. Niille nuoremmille, joille Bergin nimi ei kilkuta vielä minkäänlaisia kelloja, kerrottakoon alkuun muutama fakta tästä kiekkolegendasta.

Vuonna 1977 Raisiossa syntynyt Berg on kaikkien aikojen nuorin TPS:n paidassa SM-liigaa pelannut jääkiekkoilija. NHL:n kykyjenetsijät kiinnoistuivat oitis kookkaasta, mutta hyvin liikkuvasta ja rajusti laukovasta puolustajasta. Hän oli vuonna 1995 Los Angeles Kingsin ensimmäisen kierroksen varaus numerolla kolme. Berg siirtyi ammattilaissarjaan samana vuonna ja kuului kolmen kauden ajan joukkueensa vakiokokoonpanoon, mutta pelasi viidentenä tai kuudentena puolustajana.

Kaudeksi 1998-99 mies palasi Suomeen pelaten yhden kauden TPS:ssä, mutta lensi heti seuraavaksi kaudeksi takaisiin Los Angelesiin. Maaliskuussa 2001 Los Angeles myi Bergin Kanadaan, legendaariseen Toronto Maple Leafsin joukkueeseen. Hän aloitti hyvin, teki viimeisessä 12 jäljellä olleessa ottelussa kolme maalia ja jatkoi samaa rataa. Järjestyksessään 500. runkosarjaottelunsa NHL:ssä hän pelasi kaudella 2003-04.

NHL:n työsulun aikaan 2004-05 Berg pelasi Ruotsin Elitserienissä, Timrå IK:n joukkuessa. Seuraavaksi kaudeksi puolustaja siirtyi takaisin Torontoon, ja se olikin hänen viimeisensä Pohjois-Amerikassa. Kaudeksi 2006-07 Berg palasi jälleen TPS:n miesvahvuuteen -syyksi ratkaisuun hän ilmoitti perheensä. Berg loukkaantui elokuussa 2007. Olkapäävamma piti hänet peleistä ulkona tammikuuhun 2008 asti, jonka jälkeen puolustaja kärsi useista loukkaantumisista. Lopulta 2011 Berg päätti lopettaa uransa jääkiekkoilijana. 606 NHL-pelin mies ehti edustaa Suomea kolmissa olympialaisissa ja viidesti MM-kisoissa.

Nykyään jääkiekkomaajoukkueen huoltajana työskentelevä Berg välttelee julkisuutta, eikä pahemmin perusta lehtihaastatteluista. Hän ei ole silti katkera, eikä haikaile menestysvuosiensa perään. Tshekkoslovakian MM-kisoissa Ilta-Sanomien reportterit pääsivät kuitenkin jututtamaan tätä vaatimatonta ammattimiestä, kun hän kasasi harjoituksen jälkeen kiekkoja muovikanisteriin ostravalaisessa jäähallissa.

Suomalaisten leirissä ollaankin ylpeitä, että millään muulla maajoukkueella ei ole huoltajaa, jolla olisi yhtä hurjat meriitit jääkiekkoilijana. Aktiiviuransa jälkeen Berg aloitti nykyiset hommat kasvattajaseurassaan TPS:ssä, kunnes sai kutsun maajoukkueeseen. Hän korvasi samalla paikalla työskennelleen ja korkeaa arvostusta nauttineen Kari Brusinin, jota pidettiin huoltajien aatelisena.

Mitä sitten huoltajan arkeen kuuluu? Ainakin kiekkojen, pyyhkeiden ja muiden tarvikkeiden keräämistä jäältä ja sen reunalta jokaisen harjoituksen jälkeen. Hän hoitaa pelaajille luistimet pelikuntoon aina nauhoja myöten, pesee pelikampeet ja jakaa eristysnauhaa pelaajille, lukuisista muista hommista puhumattakaan. Leijonien mielestä Berg suoriutuu työstään erinomaisesti. Eikä se ole mikään ihme. Onhan hänellä NHL-kokemusta enenmmän kuin koko maajoukkueella yhteensä, jos ei sen kapteenia Jussi Jokista ja toista varakapteenia Tuomo Ruutua lasketa mukaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit