Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Monitoiminen hoivapalvelija Manna ry

Ihmisten ikääntyminen vaikuttaa arkisiin askareisiin. Vanhat ja viisaat sanovat, että vanhetessa ihminen oppii ainakin hitaasti kiiruhtamaan. Se ei ole vielä vaarallista, mutta muistin haparoituminen, ja siitä seuraavien päivittäisen elämään liittyvien arkisten asioiden tekemisen vaikeutuminen on jo vakavampaa kuin hidas kävely.

Päivän yhteiskunnallinen eetos ihmisille on lause "koti on paras paikka vanhalle ja sairaallekin ihmiselle". Kaikista päättäjien toiveajattelusta huolimatta vakavasti muistisairaat tai muista sairauksista johtuvan jatkuvan avuntarpeen tähden ihmiset tarvitsevat eri tasoista hoivaa ja hoitoa antavia hoitokoteja nyt ja tulevaisuudessa.

Kolme vuosikymmentä sitten valtion ja kuntien päättäjät pyysivät apuun sosiaali- ja terveysalan järjestöjä niin kutsuttua kolmatta sektoria vanhenevaa väestöä auttamaan. Nämä järjestöt, kuten nastolalainen Manna ry, ryhtyivät järjestämään hoitokoteja hoivaa ja hoitoa tarvitseville vanhoille ihmisille sekä mielenterveys- ja päihdehuollon asiakkaille. Kunnat ostivat palveluja, mutta nykyisin on toisin. Järjestöjen hoitokotien asiakkaitten määrä on tuntuvasti supistunut, kun kunnat ostavat palvelut suurilta toimijoilta alempiin kustannuksiin vedoten. Kolmannen sektorin kotimaiset järjestöt eivät pysty kilpailemaan varakkaitten sosiaali- ja terveysalan pörssiyhtiöiden kanssa.

Manna
Manna ry:n toiminnanjohtaja Marja-Leena Pellikka on yhdistyksensä kanssa monessa mukana. Lahdessa Kiveriön Kievarissa hänellä oli neuvottelu lahtelaisille tarjottavista palveluista.

Tässä kuussa valittavat kansanedustajat saavat ehkä jo ensi syksynä käsittelyynsä uuden hankintalain. Sen valmistelussa toivotaan kuntien voivan paremmin huomioida ostopalveluissaan sosiaali- ja terveysalojen järjestöt sekä pienet yksityiset toimijat.

Manna ry on kristillisen diakoniatyön periaatteille perustettu yhdistys, jonka hoitokodit ovat puutarhamaisessa ympäristössä Sylvöjärven rannalla Nastolan Uudessakylässä. Sen toiminnot ovat verrattavissa pienen kunnan sosiaali- ja terveydenhoidon palveluihin. Kahden hoivakodin lisäksi sillä on pienten lasten päiväkoti Majavanpesä Seestaalla. Lahdessa Kiveriön Kievarin Lounasravintolasta vastaa Manna ry. Sieltä samoin kuin hoitokotien keittiöstä Nastolasta viedään ateriapalveluna lounas arkipäivinä sopimusasiakkaille kotiin. Yhdistyksen koteihin annettavia palveluja ovat kotisairaanhoito ja kotipalvelu täydentävät palvelutarjontaa.

Toiminnanjohtaja Marja-Leena Pellikka, yhdistyksen johtokunta ja työntekijät ovat uskaltautuneet tekemään 1996 perustetusta yhdistyksestään monimuotoisen toimijan. Sillä on myös oikeus ottaa työvalmennukseen henkilöitä, jotka kouluttautuvat ammattitutkintoihin työelämässä oppimisen kautta.

Hyvinvointikeskus Manna ja sen hoitokodit tarjoavat tehostettua palveluasumista, esimerkiksi dementiaa sairastaville henkilöille. Yhden hengen huoneet ovat kodinomaisissa ryhmissä. Myös aviopareille on varattu huoneet. Asumiskulut muodostuvat vuokrasta, mikä on 7 euroa neliöltä. Siihen on mahdollisuus hakea Kansaneläkelaitoksen asumistukea. Tehostetun palveluasumisen vuorokausimaksu on 112 euroa ja dementiapalvelussa 129,90 euroa. Hoitoon, myös tilapäiselle omaishoitajan vapaajaksoille on mahdollista tulla palvelusetelillä. Asiakaalla on mahdollisuus hakea Kelan hoitotukea. Nämä rahalliset tuet pienentävät tuntuvasti henkilön omavastuun määrää.

Maksu sisältää ateriapalvelun, vaatehuollon, hygienian, perus- ja sairaanhoidon, mutta ei lääkkeitä, sekä yöhoidon sekä virkistystapahtumat. Myös intervalli-asuminen kuuluu talon palveluihin samoin vierashuoneet Mummolassa, joita voi satunnainen matkailijakin varata käyttöönsä.

Henkilökunta ei jätä talojen asukkaita omiin huoneisiinsa ikkunasta ulos tuijottamaan, vaan päivittäisiin tapahtumiin kuuluvat eri harrastuspiirien kokoontumiset. Ulkoliikuntaan on mainiot mahdollisuudet. Ulkoilijoita voi tulla vastaan hevostaan taluttava ratsastaja tai kesällä laitumella "ruohonleikkuuta" harrastavat lampaat ja maata kuopsuttavat kanat. Käsityöryhmien neulojille löytyy vaikkapa eri vahvuisia puikkoja villanutun neulomiseen, jos tavallisemmin käytetyt eivät enää neulojan kangistuneissa sormissa pysy. Kesäharrastuksiin siitä kiinnostuneille henkilöille on tarjolla kukkien ja kasvimaitten hoitoa.

Manna ry toimintaperiaatteista on luettavissa motto "Manna ry kehittää ja toteuttaa Green Care-toimintaa. Toiminta tarkoittaa maaseutuympäristön hyödyntämistä hyvinvoinnin lähteenä." Yhdistys on useassa ihmisten hyvinvointiin liittyvässä monivuotisessakin projektissa mukana. Tämän kevään suuri tapahtuma "Iloa Ikä Kaikki" kokoaa 21.4. Pajulahden urheiluopistolle alan toimijat.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto