Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT

Maailman helpoin resepti

Olen ymmärtänyt, että monien uusavuttomien mielestä mediassa esitellyt ruokareseptit ovat menneet liian vaikeiksi. Tavallaan ihan syystä ja tarpeeseen on alettu julkaista myös helppoja ruoka-ohjeita, joihin käytettävät aineet löytyvät kätevästi omasta lähikaupasta tai parhaimmassa tapauksessa suoraan omasta ruokahyllystä

Tapanani ei ole yleensä haukkua rakkaita kilpailijoita, mutta Etelä-Suomen Sanomat löi ylivoimaisen ennätyksen tiskiin viime perjantaina palstallaan Etlarin eväät. Tämän iisimmäksi ei voi ruoanlaitto enää mennä. Jos joku mokaa tämän, kannattaa varmaan ottaa yhteys lähimpään vakuutusyhtiöön ja vakuuttaa itsensä ruoanlaitossa tapahtuvien tapaturmien varalta.

Neljän viljan puuro

1 litra vettä
4-5 desiä neljän viljan hiutaleita
(1/2 - 1 teelusikallista suolaa)

1. Kuumenna neste kiehuvaksi.
Lisää hiutaleet ja keitä noin kolme minuuttia välillä sekoittaen.
2. Anna hautua kannen alla hetken.
Mausta halutessasi suolalla.
3. Tarjoile sellaisenaan tai mehukeiton tai marjojen tai maidon kanssa.

Siinä siis Etlarin ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan. Perässä tuli vielä mehukeiton ohje, mutta se oli edelliseen verrattuna sellaista tähtitiedettä, että en tohdi sitä tässä yhteydessä ruveta toistamaan. Sitä paitsi mehukeittoakin saa valmistuotteena.

Mitä taas tulee marjoihin ja maitoon, niiden käytössä tuskin kenelläkään lienee epäselvyyksiä. Vai, meneekö jollain ainesosien suhteen sormi suuhun? Halutessaanhan puuron voi nauttia sellaisenaan, kuten ohjeessa hienosti neuvotaan. Suolakin kuuluu vapaaehtoisiin mausteisiin. Joten yksinkertaisimmassa toteuksessa on vain kaksi riskialtista vaihetta. Voit keittää puuron pohjaan tai unohtaa sen haudutuksen jälkeen hellalle.

Sokerina pohjalla, jos ymmärrätte mitä tarkoitan, reseptin ympärille on piirretty katkoviivat ja kuva saksista. Siitä tyhmempikin oivaltaa, että ruokaohjeen voi leikata talteen. Tosin täsmälleen saman, jollei jopa paremmankin, reseptin saa helpommin suoraan hiutalepakkauksen kyljestä. Jämäkämpänä pahvisena versiona sen voi tallettaa esimerkiksi lompakkoon, luottokorttien väliin hätävaraksi, jos vaikkapa nälänhätä iskee kohtapuoliin uusavuttomien Suomeen.

Bon appetit! Se on ranskaa ja tarkoittaa, että vedä puuroa niin, että napa rytkyy! Mikäpä maistuisikaan paremmin pääsiäisen mämmikuurin jälkeen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit