Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Sorry, Kristiina!

Kun maaliskuun lähes "seksihelteeksi" yltänyt terassikeli oli mennyt ohi, paikallisen uimahallin saunaparlamentti pääsi vihdoin keskustelemaan tärkeämmistä asioista. Varma merkki esimerkiksi vaalien lähestymisestä on se, että suihkutiloista kuuluvat saunaan saakka kovaäänisesti lausutut kirosanat: Stubb, Sipilä, Rinne, roistot, pakolaiset, työiän nostaminen ja Kekkosen aikaan.

Olisikohan niin, että naisten puolella olisi ruodittu yhtä antaumuksella samoja asioita? Vai olisiko keskustelujen painopiste lähestyvissä missikisoissa. Kenellä osanottajista on väärät sääret, kenellä ei lantiota nimeksikään tai kenellä olemattomat rinnat?

Niin kaukaa haetulta kuin se ensi alkuun kuulostaakin, politiikkaan ja kauneusalan ammattilaisiksi pyrkivillä on paljon yhteistä. Molempien asema on menettänyt kansan silmissä arvostustaan - ja kummankin alan edustajilta ovat karisseet ne viimeisetkin arvokkuuden rippeet.

Poliitikot ovat kautta aikojen saaneet lokaa niskaansa, ja tänäkin vuonna vaikuttaa, että kansalaisten kiinnostus vaaleihin on entisestään laskenut. Missitkin, jotka olivat vielä 1980-luvulla aikakauslehtien himoitunta myyntimateriaalia, ovat menettäneet julkisuuden devalvaatiossa tasaisesti suosiotaan. Seura, Apu ja Hymy taistelivat kynsin hampain yksinoikeudesta tuoreen Miss Suomen lapsuudenkuviin. Toisin on nykyään. Kuka muistaa enää, kuka on hallitseva Miss Suomi, joka tulee huhtikuun 12. päivänä pidettävässä finaalissa kruunaamaan itselleen jatkajan? Tai keitä ovat Pia Pakarinen, Sara Sieppi, Sara Chafak ja Lotta Hintsa? Yhtä paljon ovat vuosien saatossa huomioarvoaan menettäneet tangokuninkaallisemme.

Poliitikoille ja misseille yhteistä on sekin, että mieleinen ehdokas valitaan usein ulkoisten avujen perusteella. Sen, jos minkä, pitäisi soittaa hälytyskelloja. Poliittiset vaalit ovat monelle äänestäjälle edustavuuden missikisat. Jopa Yleisradiolla on oma "leikkimielinen" sivustonsa Kandideitti, jossa voi valita eduskuntavaaliehdokkaansa ulkonäköön liittyvien makumieltymystensä perusteella.

Kävin piruuttani testaamassa sivustoa, ja minulle valikoitui ehdokkaaksi kokoomuslainen Kristiina, päällisin puolin mitä edustuskelpoisin ehdokas, ei voi kieltää. Onneksi vaalikoneelta sai perehtyä tarkemmin kandidaatin näkemyksiin. Sorry vaan, Kristiina, mutta en voi jakaa kaikkia poliittisia mielipiteitäsi, vaikka joistakin asioista olemme toki samaa mieltä.

Aion kuitenkin käyttää kansalaisoikeuttani ja käydä jälleen äänestämässä. Käyn uurnilla niin pitkään kuin jalat kantavat - ja ehkä sen jälkeenkin. Tälläkin kertaa valitsen ehdokkaani perinteisellä metodilla, enkä anna pärstäkertoimen vaikuttaa päätökseeni. Voi olla, että valitsen lopulta jonkun Kristiinan kilpasiskoista tai puoluetovereista tai sitten en. Missikisat olkoot erikseen - eikä niiden lopputuloksella niin väliä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit