Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

Pelsu

Pelicans osti uskottavuutta

Pelicansin kausi päättyi alavireisesti noin viikko sitten. Jopa niin alavireisesti, että Pelicansin hallitus katsoi, että jotain on tehtävä. Suunta on käännettävä pikaisesti nousuun, sillä katsojakato oli noin 600 katsojaa/ottelu. Ja tuttu keino löytyi nopeasti. Valmentaja Lämsä pihalle ja samalla heitettiin romukoppaan monivuotinen rakennusprojekti, johon Lämsä oli itsensä sitouttanut. Jotkut ovat kritoisoineet Pelicansin johtoa hätiköinnistä, mutta itse näen, että nyt tehtiin ainoa oikea ratkaisu tähän tilanteeseen. Käsitykseni mukaan Lämsä oli menettänyt niin joukkueen kuin johdonkin luottamuksen, joten silloin on miehiä vaihdettava ja projekti aloitettava alusta, niin kuin nyt tehtiin.

Jos talon perustukset ovat lahot, pitää rakentaminen aloittaa alusta ja sitä tulevat seuraavat kolme vuotta (toivottavasti) tekemään todelliset lätkäjätkät eli Petri Matikainen ja Pasi Nurminen. Näiden miesten vaatimustaso tiedetään jo etukäteen kovaksi, joten edelliskausien surffailijoita ei Lahdessa tulla näkemään. Lahtelaista peli-identiteettiä ollaan jatkossa selkeästi muokkaamassa miehekkään jääkiekon suuntaan. Tämä tarkoittanee aktiivista, nopeaa ja fyysistä kiekkoa. Lahdessa yleisö on aina tykännyt rymistelijöistä. Muistattehan Jarkko Piiparisen, Leo Komarovin, Kari Sihvosen, Antti Tyrväisen tai viime kauden Taavi Vartiaisen? He ovat juuri niitä persoonia, joita nykykiekko ja eritoten yleisö kaipaa. Silloin kun joukkue on mielenkiintoinen ja se pelaa joka ilta sata lasissa, ei välttämättä tarvi voittaa mestaruutta joka vuosi ja silti katsojat löytävät tiensä katsomoihin.
Matikainen ja Nurminen ovat juuri oikeat miehet löytämään sen lahtelaisen peli-identiteetin. Vaikka Lämsänkin projektissa puhuttiin paljon lahtelaisesta identiteetistä, jäi se lähinnä pelkäksi puheeksi, kentällä sitä ei näkynyt. Lahti pitää olla vierasjoukkueelle ikävä paikka pelata, paikka josta pisteitä ei ilmaiseksi haeta.

Matikainen ja Nurminen
Matikainen ja Nurminen juhlivat yhdessä Suomen MM-kultaa vuonna 2011

Täydet pisteet siis Pelicansin hallitukselle nopeasta reagoinnista. Jo nyt Pelicansin kiinnostavuus mediassa on noussut monta astetta, vaikka uusi valmentaja julkistettiin vasta maanantaina. Huhut uusista pelaajista vellovat nyt nettien keskustelupalstoilla ja uskonkin, että nyt kun Pelicansin valmennus on saatu uskottavalle pohjalle, on Lahteen myös aitoa imua palaajamarkkinoilla.

Samaan aikaan käy myös hieman Lämsää sääliksi. Mies joutui niin pahaan rakoon, ettei sieltä ollut enää ulospääsyä. Hurja loukkaantumissuma yllätti miehen housut kintuissa ja varsinaista varasuunnitelmaa ei ollut eikä sitä kaudenkaan aikana löytynyt. Koko kausi oli jonkinlainen torjuntavoitto, jossa vältettiin sarjan jumbopaikka. Kiitos Sportin heikohkon rosterin ja TPS:n sekoilujen. Toivon Lämsälle kuitenkin kaikkea hyvää jatkossa. Epäonnistumiset kasvattavat eniten ja uskon, että mies sai tästäkin paljon oppia tuleville vuosille.
Lämsälle kunniaksi on ehdottomasti mainittava se, että mies nosti ennakkoluulottomasti lahtelaisia kiekkojunnuja miesten joukkueeseen, osin pakonkin edessä. Peräti 11 junnua sai liigakasteensa viime kaudella ja joka ainoa minuutti, jonka nämä junnut pelasivat liigaa, kasvaa tulevina vuosina korkoa. Kannattaa pistää ainakin nimet Björninen, Eetu Sopanen, Repo, Siikonen ja Väinölä muistiin. Heistä saamme vielä kuulla.

Matikainen ja Nurminen saavat liki valmiin joukkueen käsiinsä, sillä vain muutama avainpelaajan paikka on avoinna. Eiköhän herrojen suhteilla saada tänne se kovasti toivottu ykkössentteri ja pari kovaa pakkia peräpäähän luutimaan. Maalivahtikaksikko on ensi vuonna nuori, mutta potentiaalinen sillä huimasti kehittynyt Juvonen on ykkösenä ja tietojeni mukaan Sami Rajaniemi tuuraa tarvittaessa. Pakkikalustoon on ymmärtääkseni tulossa kokoa ja näköä. Toivottavasti myös niitä jalkoja ja käsiä siniviivalle ylivoimaan. Hyökkäys on aika hyvin jo kasassa. Sopimuksen jo tehnyt Henri Heino tekee paluun Lahteen ja vahvistaa ns. haalariosastoa. Tulopuolella on kuuleman mukaan sen vielä nimettömän ykköskeskushyökkääjän lisäksi ainakin Antti Erkinjuntti Tapparasta. Kunhan saadaan tällä kaudella loukkaantuneet (etunenässä Vili Sopanen, Anrei Hakulinen ja Jan Latvala) kuntoon ensi syksyksi, on Pelicansin materiaali liigan mittapuulla ihan riittävän kilpailukykyinen taisteluun playoff-paikasta. Kyllä tästä hyvä tulee, ainakin oma uskoni Pelicansin tulevaisuuteen nousi maanantaina noin 100 %.

Pete Salomaa


Kolumnistin muut kolumnit