Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Lateraalista ajattelua

Ruotsalaisessa Arne Dahl -dekkarien sarjassa esiintyy suomalaissyntyinen poliisi Arto Söderstedt, jota esittää tv-sarjassa Svenska Teaternin näyttelijä Niklas Åkerfelt. Rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa kuvaavissa trillereissä Söderstedtin henkilöhahmo saa erityistä suitsutusta lateraalisesta ajattelukyvystään. Piti mennä oikein tutkimaan, mitä termi tarkoittaa.

Kyseessä on englantilaisen tutkijan, Edward de Bonon kehittämä "sivuittainen" ajattelutapa vaihtoehtona perinteiselle suoraviivaiselle ajattelulle. De Bonon mukaan lateraalinen ajattelu on eräänlaista epätodennäköisyysajattelua, joka voi tuottaa tavanomaista uudempia ja tehokkaampia ideoita. Luova ajattelu on yksi askel lateraaliseen suuntaan, koska se rikkoo yleensä perinteisiä kaavoja. Tapaa on myös verrattu tv-sarjan Ihmemiehen, MacGyverin älylliseen ketteryyteen pulmatilanteissa.

Lateraalista ajattelua edustavat esimerkiksi sattuman hyödyntäminen, järjettömyyksien esittäminen totuutena ja tieteellisten totuuksien haastaminen. Esimerkiksi F1-autojen aktiivijousituksen sanotaan syntyneen lateraalisen ajatuskehitelmän tuloksena.

Olen seurannut huolestuneena, miten jotkut ihmiset ovat ottaneet käyttöön tahattomasti edellä kerrotun ajattelumallin, ymmärtämättä siitä hönkäsen pöläystä ja menneet persoonallisissa tulkinnoissaan metsään pahemman kerran. Takavuosien laulajasuuruus, uskoon tullut ja kasakkataustansa kanssa elämöinyt Viktor Klimenko paljasti äskettäin julkiselle sanalle, että Spede Pasanen oli suunnitellut häntä aluperin näyttelijäksi Uuno Turhapuron rooliin Vesku Loirin sijaan.

Onneksi se jäteauto tuli ja meni, olisi Uuno ilmaissut vaimolleen Elisabethille tästä uutisesta. Kuvitelkaapa nyt, miltä olisivat kuullostaneet seuraavat leffasuosikkien nimet: Kasakka Uuno Turhapuro - presidentin vävy, Kasakka armeijan leivissä, Kasakka - kaksoisagentti, Kasakka herra Helsingin herra, Kasakka - Suomen tasavallan herra presidentti tai Johtaja Kasakka - pisnismies.

Yhtä lailla lateraalisen ajattelun vietäväksi oli heittäytynyt Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Marko Leppänen jakaessaan tähtiä jääkiekon SM-liigan runkosarjan viimeisellä kierroksella. Tähtiä ovat saaneet lehden arvioinneissa perinteisesti kolme parasta pelaajaa: ykkönen kolme, toinen kaksi ja kolmas yhden tähden. Tällä kertaa Lukko-Pelicans-ottelun kaikki kuusi tähteä oli annettu kuitenkin matsin hävinneen raumalaisjoukkueen Ville Niemiselle. Syyksi mainittiin se, että hän oli pelannut uransa viimeisen runkosarjaottelun. Kaiken huipuksi Lukko oli varmistanut pudotuspelien kotiedun, joten joukkueella ei ollut pelissä lainkaan panosta. Jos joku olisi joskus kehittänyt urheiluväelle pokaalin nuoleskelusta, sen olisi nyt voinut myöntää Leppäselle. Ja mieluummin vielä pelipaitojen tapaan jäädytettynä, jotta kieli olisi jäänyt pystiin kiinni.

MTK, eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto taas hermostui S-kaupparyhmän halpuutuskampanjasta. Tuottajat olivat loukkaantuneet mainoksista, joissa kauhistellaan ruoan korkeaa hintaa. Vastavetona liitosta ilmoitettiin, että etukortteja aletaan leikata, mikäli suomalaisten elintarvikkeiden hinnan alentaminen jatkuu. Se, jos mikä osoittaa MTK:lta lateraalista ajattelua; keskusjärjestö olisi hieno suunnannäyttäjä kortteja leikatessaan. Koko bonus-järjestelmähän pitäisi muutenkin purkaa. Siitä säästyvät varat voitaisin jatkossa suunnata suoraan kuluttajahintoihin, jolloin ne saataisiin entistä inhimillisemmälle tasolle. Hävytöntähän ei ole ollut tuottajien halveksima mainoskampanja, kuten heidän pää-äänenkannattajassaan, Maaseudun tulevaisuus -lehdessä väitetään, vaan törkeästi ylihinnoitellun ruoan myyminen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit