Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Lateraalista ajattelua

Ruotsalaisessa Arne Dahl -dekkarien sarjassa esiintyy suomalaissyntyinen poliisi Arto Söderstedt, jota esittää tv-sarjassa Svenska Teaternin näyttelijä Niklas Åkerfelt. Rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa kuvaavissa trillereissä Söderstedtin henkilöhahmo saa erityistä suitsutusta lateraalisesta ajattelukyvystään. Piti mennä oikein tutkimaan, mitä termi tarkoittaa.

Kyseessä on englantilaisen tutkijan, Edward de Bonon kehittämä "sivuittainen" ajattelutapa vaihtoehtona perinteiselle suoraviivaiselle ajattelulle. De Bonon mukaan lateraalinen ajattelu on eräänlaista epätodennäköisyysajattelua, joka voi tuottaa tavanomaista uudempia ja tehokkaampia ideoita. Luova ajattelu on yksi askel lateraaliseen suuntaan, koska se rikkoo yleensä perinteisiä kaavoja. Tapaa on myös verrattu tv-sarjan Ihmemiehen, MacGyverin älylliseen ketteryyteen pulmatilanteissa.

Lateraalista ajattelua edustavat esimerkiksi sattuman hyödyntäminen, järjettömyyksien esittäminen totuutena ja tieteellisten totuuksien haastaminen. Esimerkiksi F1-autojen aktiivijousituksen sanotaan syntyneen lateraalisen ajatuskehitelmän tuloksena.

Olen seurannut huolestuneena, miten jotkut ihmiset ovat ottaneet käyttöön tahattomasti edellä kerrotun ajattelumallin, ymmärtämättä siitä hönkäsen pöläystä ja menneet persoonallisissa tulkinnoissaan metsään pahemman kerran. Takavuosien laulajasuuruus, uskoon tullut ja kasakkataustansa kanssa elämöinyt Viktor Klimenko paljasti äskettäin julkiselle sanalle, että Spede Pasanen oli suunnitellut häntä aluperin näyttelijäksi Uuno Turhapuron rooliin Vesku Loirin sijaan.

Onneksi se jäteauto tuli ja meni, olisi Uuno ilmaissut vaimolleen Elisabethille tästä uutisesta. Kuvitelkaapa nyt, miltä olisivat kuullostaneet seuraavat leffasuosikkien nimet: Kasakka Uuno Turhapuro - presidentin vävy, Kasakka armeijan leivissä, Kasakka - kaksoisagentti, Kasakka herra Helsingin herra, Kasakka - Suomen tasavallan herra presidentti tai Johtaja Kasakka - pisnismies.

Yhtä lailla lateraalisen ajattelun vietäväksi oli heittäytynyt Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Marko Leppänen jakaessaan tähtiä jääkiekon SM-liigan runkosarjan viimeisellä kierroksella. Tähtiä ovat saaneet lehden arvioinneissa perinteisesti kolme parasta pelaajaa: ykkönen kolme, toinen kaksi ja kolmas yhden tähden. Tällä kertaa Lukko-Pelicans-ottelun kaikki kuusi tähteä oli annettu kuitenkin matsin hävinneen raumalaisjoukkueen Ville Niemiselle. Syyksi mainittiin se, että hän oli pelannut uransa viimeisen runkosarjaottelun. Kaiken huipuksi Lukko oli varmistanut pudotuspelien kotiedun, joten joukkueella ei ollut pelissä lainkaan panosta. Jos joku olisi joskus kehittänyt urheiluväelle pokaalin nuoleskelusta, sen olisi nyt voinut myöntää Leppäselle. Ja mieluummin vielä pelipaitojen tapaan jäädytettynä, jotta kieli olisi jäänyt pystiin kiinni.

MTK, eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto taas hermostui S-kaupparyhmän halpuutuskampanjasta. Tuottajat olivat loukkaantuneet mainoksista, joissa kauhistellaan ruoan korkeaa hintaa. Vastavetona liitosta ilmoitettiin, että etukortteja aletaan leikata, mikäli suomalaisten elintarvikkeiden hinnan alentaminen jatkuu. Se, jos mikä osoittaa MTK:lta lateraalista ajattelua; keskusjärjestö olisi hieno suunnannäyttäjä kortteja leikatessaan. Koko bonus-järjestelmähän pitäisi muutenkin purkaa. Siitä säästyvät varat voitaisin jatkossa suunnata suoraan kuluttajahintoihin, jolloin ne saataisiin entistä inhimillisemmälle tasolle. Hävytöntähän ei ole ollut tuottajien halveksima mainoskampanja, kuten heidän pää-äänenkannattajassaan, Maaseudun tulevaisuus -lehdessä väitetään, vaan törkeästi ylihinnoitellun ruoan myyminen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit