Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Solarin paisteessa ja varjossa

Muistelmat ja erilaiset elämäkerrat tulevat vuosi vuodelta paljastavammiksi. Kun kotimaisen filmitaivaan kiintotähti, Tauno Palo muisteli elämäänsä 1969 ilmestyneessä teoksessa Käsi sydämellä, jotkut aikalaisista moittivat hänen kaunistelleen joitakin tapahtumia. Palautteessa kehotettiin Tauno Suurta ottamaan "se käsi pois sieltä sydämeltä".

Lajityypin jonkinlainen ennätys rikottiin 2005 amerikkalaisen heavy- ja glam metal -yhtyeen, Mötley Cruen sikailuista kertovalla historiikilla Törkytehdas. Kirjaa ahmivat muutkin kuin lähinnä näyttävästä lavaesiintymisestä tunnetuksi tulleen bändin fanit tai yleensäkään rock-musiikkia kuuntelevat ihmiset.

Vastaavaan on Suomessa yltänyt mielestäni ainoastaan tieteen kauhukakarana pidetty, nyt jo edesmennyt Pertti "Lande" Lindfors kaksiosaisessa "seikkailukirjasarjassaan". Niiden 2003 ilmestyneen aloitusjakson nimi, Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa, paljastaa muistelmien sisällöstä kaiken olennaisen. Lindfors paneutuu yhtäläisellä, väitöskirjamaisella tarkkuudella jokaiseen neljään aihealueeseen. Vuonna 2007 julkaistu jatko-osa Eurooppalaiset seikkailuni jatkaa tiukasti samalla linjalla.

Myös yrityshistoriikeissä siirryttiin uuteen tyylilajiin, kun elokuvayhtiö Solar Films julkaisi äskettäin 20-vuotisjuhlansa kunniaksi firman värikkäistä vaiheista kertovan teoksen Elävän kuvan legenda. Kirjan on toimittanut yhtiön tiedottaja Rampe Toivonen, jo Ilta-Sanomien toimituspäällikkönä ja sittemmin 7 päivää -lehden päätoimittajana kunnostautunut lööppitehtailija.

"Julkisuuskuvaa ei olla kiillottamassa", yhtiön pääjehu, tuottaja ja hallituksen puheenjohtaja Markus Selin perusteli kirjan aihevalintoja Helsingin Sanomille. Teoksessa kuvataan hyvinkin perusteellisesti Solarin kanssa työskennelleiden julkkisten kännisekoiluja sekä yhtiöön syvälle pesiytynyttä kepposkulttuuria. "Joku voisi sanoa, että ammumme tässä itseämme jalkaan. Se tehdään kuitenkin sarjatuliaseella", Selin jatkoi.

En pohdi tässä sen tarkemmin, miksi näyttelijä Peter Franzen ja ohjaaja Aleksi Mäkelä polttelivat lahtelaisessa hotellihuoneessa rintakarvojaan tai miksi muusikko Andy McCoy esitteli muita kuin soittovehkeitään helsinkiläisessä ravintolassa. Tai miksi Paula Koivuniemelle lähetettiin kakka-aiheisia tekstiviestejä. Niistä voi jokainen lukea halutessaan tarkemmin kaivamalla esiin yrityksen historiikin. Siis yrityksen, jonka käsialaa ovat muun muassa elokuvat Häjyt, Levottomat, Pahat pojat, Vares-leffat, Paha maa, Matti ja Mielensäpahoittaja.

Hauskanpidolla on kuitenkin ollut hintansa - ja tulee varmasti olemaan tällä menolla jatkossakin. Jo 14 vuotta raittiina ollut laulaja ja näyttelijä Samuli Edelmann päätti lopettaa juomisen Lomalla-elokuvan promootiokiertueella, Tampereella vedetyn kalsarikännin jälkeen. Mies ei hylännyt uraansa, mutta päätti lopulta vaihtaa maisemaa. Hän muutti perheineen Maltalle 2006.

Näyttelijä Juha Veijosen kontrolli taas petti Turussa Vares-sarjan jatkoelokuvien tiedotustilaisuuden yhteydessä. Filmiyhtiö ohjasi Veijosen hoitoon, mutta korvasi hänet alkoholiongelman aikaisemmin selättäneellä Antti Reinillä. Sittemmin Veijonen on esiintynyt silmin nähden päihtyneenä parissakin tosi-tv-ohjelmassa, jonka jälkeen hän ilmoitti, ettei suostu enää puhumaan julkisuudessa alkoholinkäytöstään.

Oman lusikkansa Solarin booliin on uittanut myös kaikkien aikojen mäkikotka Matti Nykänen, jonka piti olla erossa 2006 ensi-iltaan tulleen Matti-elokuvan markkinoinnista. Toisin kävi, mikä on nähtävissä muun muassa Youtube-videolta, jossa murjotun näköinen Nykänen haukkuu Oslon-mainoskiertueella Norjan televisiolle maan uutta mäkihyppyvalmentajaa Mika Kojonkoskea perisuomalaisin sanakääntein. Elokuvan pääosaa esittänyt ja tulkin rooliin joutunut Jasper Pääkkönen seisoo vieressä hämmentyneenä ja yrittää kääntää parhaansa mukaan välillä lähes painokelvotonta tekstiä englanniksi.

Totuus saattaa naurattaa, mutta se myös viiltää ja kirvelee.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit