Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Solarin paisteessa ja varjossa

Muistelmat ja erilaiset elämäkerrat tulevat vuosi vuodelta paljastavammiksi. Kun kotimaisen filmitaivaan kiintotähti, Tauno Palo muisteli elämäänsä 1969 ilmestyneessä teoksessa Käsi sydämellä, jotkut aikalaisista moittivat hänen kaunistelleen joitakin tapahtumia. Palautteessa kehotettiin Tauno Suurta ottamaan "se käsi pois sieltä sydämeltä".

Lajityypin jonkinlainen ennätys rikottiin 2005 amerikkalaisen heavy- ja glam metal -yhtyeen, Mötley Cruen sikailuista kertovalla historiikilla Törkytehdas. Kirjaa ahmivat muutkin kuin lähinnä näyttävästä lavaesiintymisestä tunnetuksi tulleen bändin fanit tai yleensäkään rock-musiikkia kuuntelevat ihmiset.

Vastaavaan on Suomessa yltänyt mielestäni ainoastaan tieteen kauhukakarana pidetty, nyt jo edesmennyt Pertti "Lande" Lindfors kaksiosaisessa "seikkailukirjasarjassaan". Niiden 2003 ilmestyneen aloitusjakson nimi, Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa, paljastaa muistelmien sisällöstä kaiken olennaisen. Lindfors paneutuu yhtäläisellä, väitöskirjamaisella tarkkuudella jokaiseen neljään aihealueeseen. Vuonna 2007 julkaistu jatko-osa Eurooppalaiset seikkailuni jatkaa tiukasti samalla linjalla.

Myös yrityshistoriikeissä siirryttiin uuteen tyylilajiin, kun elokuvayhtiö Solar Films julkaisi äskettäin 20-vuotisjuhlansa kunniaksi firman värikkäistä vaiheista kertovan teoksen Elävän kuvan legenda. Kirjan on toimittanut yhtiön tiedottaja Rampe Toivonen, jo Ilta-Sanomien toimituspäällikkönä ja sittemmin 7 päivää -lehden päätoimittajana kunnostautunut lööppitehtailija.

"Julkisuuskuvaa ei olla kiillottamassa", yhtiön pääjehu, tuottaja ja hallituksen puheenjohtaja Markus Selin perusteli kirjan aihevalintoja Helsingin Sanomille. Teoksessa kuvataan hyvinkin perusteellisesti Solarin kanssa työskennelleiden julkkisten kännisekoiluja sekä yhtiöön syvälle pesiytynyttä kepposkulttuuria. "Joku voisi sanoa, että ammumme tässä itseämme jalkaan. Se tehdään kuitenkin sarjatuliaseella", Selin jatkoi.

En pohdi tässä sen tarkemmin, miksi näyttelijä Peter Franzen ja ohjaaja Aleksi Mäkelä polttelivat lahtelaisessa hotellihuoneessa rintakarvojaan tai miksi muusikko Andy McCoy esitteli muita kuin soittovehkeitään helsinkiläisessä ravintolassa. Tai miksi Paula Koivuniemelle lähetettiin kakka-aiheisia tekstiviestejä. Niistä voi jokainen lukea halutessaan tarkemmin kaivamalla esiin yrityksen historiikin. Siis yrityksen, jonka käsialaa ovat muun muassa elokuvat Häjyt, Levottomat, Pahat pojat, Vares-leffat, Paha maa, Matti ja Mielensäpahoittaja.

Hauskanpidolla on kuitenkin ollut hintansa - ja tulee varmasti olemaan tällä menolla jatkossakin. Jo 14 vuotta raittiina ollut laulaja ja näyttelijä Samuli Edelmann päätti lopettaa juomisen Lomalla-elokuvan promootiokiertueella, Tampereella vedetyn kalsarikännin jälkeen. Mies ei hylännyt uraansa, mutta päätti lopulta vaihtaa maisemaa. Hän muutti perheineen Maltalle 2006.

Näyttelijä Juha Veijosen kontrolli taas petti Turussa Vares-sarjan jatkoelokuvien tiedotustilaisuuden yhteydessä. Filmiyhtiö ohjasi Veijosen hoitoon, mutta korvasi hänet alkoholiongelman aikaisemmin selättäneellä Antti Reinillä. Sittemmin Veijonen on esiintynyt silmin nähden päihtyneenä parissakin tosi-tv-ohjelmassa, jonka jälkeen hän ilmoitti, ettei suostu enää puhumaan julkisuudessa alkoholinkäytöstään.

Oman lusikkansa Solarin booliin on uittanut myös kaikkien aikojen mäkikotka Matti Nykänen, jonka piti olla erossa 2006 ensi-iltaan tulleen Matti-elokuvan markkinoinnista. Toisin kävi, mikä on nähtävissä muun muassa Youtube-videolta, jossa murjotun näköinen Nykänen haukkuu Oslon-mainoskiertueella Norjan televisiolle maan uutta mäkihyppyvalmentajaa Mika Kojonkoskea perisuomalaisin sanakääntein. Elokuvan pääosaa esittänyt ja tulkin rooliin joutunut Jasper Pääkkönen seisoo vieressä hämmentyneenä ja yrittää kääntää parhaansa mukaan välillä lähes painokelvotonta tekstiä englanniksi.

Totuus saattaa naurattaa, mutta se myös viiltää ja kirvelee.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit