Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Saarikko
Tertta Saarikko lähtee opettamaan Dominikaanisen tasavallan Santo Domingon yliopistoon TV - ja elokuva-alan opiskelijoille alan ohjaamista ja esiintymistaitoa muutamaksi kuukaudeksi lähitulevaisuudessa. Kuvassa Tertta istuu eturivissä opettajien keskellä ja hänen takana ensimmäisenä oikealla on Suomen kunniakonsuli Pasi Kapanen.

Töölöläistytöstä tuli monipuolinen TV-ohjaaja, ei pianistia

Maailma on sanallisesti ja kuvallisesti tiedottava. Katsoessamme kotona televisio-ohjelmia ja elokuvia teatterissa tulemme harvemmin miettineeksi, mikä on työryhmä ja ihmiset, jotka meille nämä ohjelmat tekevät.

Lahtelaistunut TV-ohjaaja ja mediavalmentaja Tertta Saarikko on tehnyt pitkän uran ohjaajana, käsikirjoittajana sekä tuottajana. Nykyisin hän myös kouluttaa eri alojen ihmisiä esiintymään luontevasti niin lehdistön kuin television kameran edessä. Hänen yrityksensä TS Media Produktion on erikoistunut esiintymistottumusta tarvitsevien henkilöiden valmennukseen. Heitä ovat yritysten johtohenkilöt, poliitikot ja eri aloilla työssään esiintymään joutuvat ihmiset.

Televisio-ohjaaja ja ohjelmien tuottaja on henkilö tai työryhmä, joka valmistelee pitkälläkin aikavälillä esimerkiksi elokuvia, dokumentteja, tv-ohjelmia ja sarjoja. Tähän työprosessiin kuuluu ohjelman ideasta alkaen käsikirjoitus, työn suunnittelu, mahdollisesti henkilöohjaus, tekninen henkilöstö ja taloudellinen vastuu. Koulutusta alalle antavat Aalto-yliopisto, ammattikorkeakoulut ja muutamat opistot. Tertta Saarikko on pitkän linjan TV-ohjaaja ja tuottaja. Tuottaja on henkilö, joka vastaa esimerkiksi lyhyt- tai pitkän elokuvan ja näytelmän kokonaisuudesta. Niille rahoituksen hankita on tuottajalle aina kovan työn takana.

Tertta lahtelaistui osittain, kun hän muutti parikymmentä vuotta sitten Lahteen asumaan tulevan aviopuolisonsa, kansanedustaja Jouko Skinnarin kotikaupunkiin. Runsas kymmenen vuotta sitten pääkaupungin töölöläistytöstä tuli virallisesti harjujen kaupungille veronsa maksava asukas, joka on opettanut myös Lahden ammattikorkeakoulussa nuorille esiintymistaitoa. Elokuvateatteri Kino Iiris ja Päijät - Hämeen elokuvakeskuksen uusi hallitus sai TV - ohjaajasta asiantuntevan jäsenen vuoden alusta. Lahdessa hänellä on suunnitteilla muitakin kulttuuriprojekteja hiihtokaupunkiin liittyen.

- Olen tosi iloinen, että saan olla mukana myös näissä Lahteen liittyvissä projektissa ja tehdään yhteistyössä lahtelaisten kanssa. Lähitulevaisuus on muutenkin työntäytteinen. Esiintymisvalmennuksen ohella minulla on työn alla useampi kiinnostava ohjausprojekti. Minulle avautui myös Dominikaanisen tasavallan Suomen kunniakonsuli Pasi Kapasen välityksellä mahdollisuus opettaa ohjaamista workshop-kursseilla parin viikon-kuukauden jaksoissa ensi talvena Santo Domingon yliopistossa kuudellesadalle TV- ja elokuva-alan opiskelijalle. Tasavalta on tullut tutuksi, kun olen vieraillut maassa muun muassa Suomi-tapahtumaan osallistuen.  Siellä esitettiin ohjaamani raumalaistaiteilija Lasse Kempaksen jääaiheinen filmi. Lämpimässä ilmastossa jää ja suomalainen kulttuuri kiinnostaa, kertoo Tertta iloisesti hymyillen.

Haastateltava ei ole ensi kertaa maailmalle työhön lähdössä. Jo nuorena TV I:n musiikkiohjelmien juontajana hän pääsi opiskelemaan ja tekemään ohjelmia Lontooseen BBC:n kuvausryhmään. Siellä oppaana nuorelle suomalaiselle oli edelleen hänen ihailunsa kohde, edesmennyt, legendaarinen uutiskommentaattori Erkki Toivonen. Hän jo huomasi nuoren naisen kiinnostuksen kokonaisvaltaiseen ohjelman tekoon ja neuvoi kouluttautumaan elokuvaohjaajaksi. Toinen ammatillisesti tärkeä oppi Tertalle oli Kööpenhaminassa näyttelijä-ohjaajakurssi, jonka opettajana oli karismaattinen näyttelijä Jeremy Irons. Kun Tertta oli opiskeluvuosina opinnot rahoittaakseen kansainvälisen Eileen Fordin mallitoimiston palkkalistoilla, näki hän mallina olemisen lisäksi Euroopassa kuin Yhdysvalloissa studiotyöskentelyn moninaisuuden. Se kaikki on antanut nykyisiin töihin erilaisia näkökulmia.

Useiden työhön liittyvien kurssien lisäksi hän suoritti Helsingin yliopistossa humanistisessa tiedekunnassa kandidaatin tutkinnon.
Jopa musikaalisuus on tuntuva lisäapu henkilöllä, joka filmiensä leikkausvaiheessa haluaa olla läsnä rytmittämässä lopullista kuvakerrontaa. Tertta Saarikko soitti pianoa aina viisivuotiaasta täysi-ikäisyyteen saakka. Hänestä piti tulla konserttipianisti, kunnes pianonsoiton ankara opettaja Irma Ruuskanen totesi oppilaalleen:
- Neidin pitää päättää tuleeko Teistä konserttipianisti vai tennistähti Wimbledonin kisoihin?

Ei tullut Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun oppilaasta pianistia, mutta koulun kulttuurikilpailusta tuli Sibeliuksen Kuusi-pianokappaleella vahva hopeasija, voittaja oli Erik T. Tawastjerna. Tennis on pysynyt harrastuksena edelleen ahkeran elokuvissa käynnin ohella. Elokuviin hän eläytyy mukaan aidosti, mutta ammatti-minä on aina mukana analysoimassa kuvallisia ja ohjauksellisia ratkaisuja, Tertta toteaa elokuvien katsomisesta.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto