Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Yksi 15 miljoonasta

Tänä lauantaina lotossa on taas tarjolla pelihistorian suurin päävoitto: 13,9 miljoonaa euroa. Potti on saanut kasvaa rauhassa, sillä yhtään täysosumaa ei ole löytynyt kahdeksaan viikkoon. Pelihullut suomalaiset ovat syystäkin sekaisin. Näin ollen voittoennätys, 13,3 miljoonaa euroa on vielä ainakin hetken aikaa lahtelaisen nettipelaajan nimissä.

Lottovoittajien haastattelut ovat aina olleet himoittua ja luettua materiaalia. Vuonna 1989 VR:n Pieksämäen varikon lottoporukka voitti lähes 12 miljoonan markan jättipotin. Se oli siihen aikaan suurin koskaan Suomessa pelattu voittosumma. Työpaikan lottoporukkaan kuului 14 henkilöä.

Päätimme Seura-lehdessä yrittää porukan haastattelua. Koska voittajien työpaikka oli tiedossa, heidät oli helppo tavoittaa puhelimella. Sain luurin toisessa päässä vastaukseksi, että joku porukasta soittaa minulle hetken kuluttua takaisin.

"Paljonkos maksatte", römeä miesääni lopulta kysäisi, kun olin esittänyt hänelle asiani. Olin lentää perseelleni. Puhelimessa on tuore, jos ei nyt miljonääri, niin lottovoittaja ainakin, ja hän kehtaa pyytää vielä rahaa! "Sata markkaa", latasin takaisin ihan piruuttani. "Siinä tapauksessa odotamme muilta lehdiltä parempia tarjouksia", mies päätti keskustelun. Ajattelin, että ahneudella ei ole rajoja, vaikka samaan aikaan itse ahnehdin lehdelle tähtihaastattelua.

Kerroin keskustelusta päätoimittaja Heikki Parkkoselle, joka päästi röhönaurun ja kehotti soittamaan uudestaan. "Tarjoa koko porukalle, puolisot mukaan lukien, Ruotsin-risteily. Saadan liput Viking Linelta julkisuutta vastaan, ja lottovoittajat panevat laivalla haisemaan", Parkkonen laskeskeli.

Kotikutoinen tarjouksemme sai lottovoittajien sympatiat puolelleen. Säväyksen teki kuulemma se, ettei lehti ajatellut pieksämäkeläisten juoksevan rahan perässä, vaan otti myös huomioon heidän puolisonsa. Saimme myös risteilyltä aikaiseksi joltisenkin reportaasin, jossa kunnioitettiin lottoporukan rauhaa ja yksityisyyttä.

Pieksämäen porukalla pysyi järki muutenkin päässä. Rahaa tärkeämmäksi sen jäsenet kokivat mukavan työpaikkansa sekä hyvät perhe- ja ystävyyssuhteet. Valitettavasti kaikkien lottovoittajien tarina ei ole päättynyt yhtä onnellisesti.

Lottovoiton - siis sen päävoiton - matemaattinen todennäköisyys on 0,0000065 prosenttia, eli karkeasti ottaen yksi viidestätoista miljoonasta. On myös laskettu, että henkilöllä joka pelaa viikottain yhden rivin lottoa, on 28 kertaa suurempi todennäköisyys saada päävoitto kuin kuolla salamaniskuun.

Monet lottovoittajat eivät piittaa matematiikasta, vaan lottoavat vielä päävoiton jälkeenkin. Helsinkiläinen suutari on korjannut pääpotin kahdesti, vuosina 1975 ja 1978. Sananlasku suutarin lestissä pysymisestä on siis osoittautunut ainakin kahdesti vääräksi. Espoolaisrouva on taas voittanut porukkalotossa 1980 ja Viking Lotossa - niin ikään porukassa - 2002. Todennäköisyys saada lotossa seitsemän oikein kahdesti on peräti yksi 237 biljoonasta. Eli numero 237 alkuun ja 12 nollaa perään. Toivotaan, että onni seuraa voittajaa!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit