Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Epäilty, syytetty, tuomittu

Suomessa noudatetaan länsimaista oikeuskäsitystä, jonka mukaan todistusvelvollisuus on syyttäjällä. Ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Silti iltapäivä- ja viihdelehdet käyttävät raivokkaasti omaa leimakirvestään, jonka ansiosta henkilö saadaan näyttämään syylliseltä ennen kuin ensimmäistäkään syytettä on luettu oikeussalissa. Leiman voi saada, vaikka syytettä ei koskaan nostettaisikaan.

Kun kuva on painettu näyttävästi etusivulle, sellaiset termit kuin syylliseksi epäilty, rikoksesta syytetty ja rikoksesta tuomittu menevät vastaanottajan päässä helposti sekaisin. Politiikasta löytyy esimerkkejä pilvin pimein. Ja vaikka henkilö olisi tuomittu käräjäoikeudessa, hänellä on vielä mahdollisuus puhdistaa maineensa hovioikeudessa. Käytännössä se on usein vain liian myöhäistä.

Lahti pääsi jälleen jääkiekkokaupunkina otsikoihin, kun "Liipolan Hasekia", entistä huippumaalivahtia ja maajoukkuevalmentajaa, Pasi Nurmista kerrottiin epäiltävän naisen pahoinpitelystä. Syytettä ei ollut vielä nostettu. Iltalehti huitaisi kirveellään vielä toistamiseen arvostellessaan Pelicansin organisaatioa valita Nurminen Lahti-kiekon Hall of Fameen yhdessä Janne Laukkasen kanssa hetimiten uutisen julkaisemisen jälkeen. Lehti vihjaisi, että aatelointia olisi voinut viivyttää, kunnes mahdollinen syyte olisi luettu.

Sinänsä syyteharkinnan tuloksella ei pitäisi olla mitään tekemistä Hall of Famen kanssa, sillä kunniagalleriaan henkilöt valitaan puhtaasti urheilullisin perustein. Sitäpaitsi myöhäisempi ajankohta olisi ollut huonompi, jos syyte nostetaan. Niin tai näin, kyseisen seikan pohtiminen on pelkkää tekopyhää hurskastelua. Yhtä lailla voitaisiin päättää, että jatkossa rikoksista epäiltävien jääkiekkoilijoiden maalitili nollataan oikeuskäsittelyn ajaksi.

Nurminen on osoittautunut kovaksi kundiksi niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella ja tottunut torjumaan kiekkojen ohella kaikenlaista. Ikävintä kaikessa on, että vaikka syytettä ei nostettaisikaan, reilun kahden vuoden takainen episodi liitetään joka tapauksessa yhtenä lisälukuna hänen värikkäiden töppäystensä listaan. Tämän ehti jo toinen iltapäivällehdistä tuoreeltaan tehdäkin.

Yksi viihdelehdistön leimakirveen traagisimmista uhreista on ollut eittämättä vuonna 2009 edesmennyt, raisiolainen Sig-solisti Matti Inkinen. 7 päivää -lehti uutisoi 29. huhtikuuta 2009, että Inkistä epäiltiin lapsipornoa esittävien kuvien hallussapidosta ja levittämistä. Inkinen kiisti epäilyt. Hän katosi kotoaan heti Seiskan ilmestymispäivänä. Miehen löytämiseksi aloitettiin 4. toukokuuta suuretsinnät, jotka lopetettiin tuloksettomina kolmen päivän jälkeen. Lopulta Inkisen ruumis löydettiin Raisionlahdelta 25. toukokuuta 2009.

Kukin voi tykönään miettiä, oliko Seiskan artikkelilla mitään syy-yhteyttä tapahtumiin. Seiskan johto piti arvuutteluja kirjoittelunsa mahdollisista vaikutuksista laulajan kuolemaan perusteettomina, ja lehti sai Julkisen sanan neuvostolta vapauttavan päätöksen uutisoinnistaan.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit