Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kuluttaja äänestää jaloillaan

Presidentti Mauno Koivisto kuvaili toimittajia aikoinaan sopuleiksi, laumasieluiksi, jotka juoksevat saman aiheen perässä. Samaa voisi sanoa nykyään mainosten ja tv-viihteen tekijöistä. Kun joku keksii toimivaksi osoittautuvan idean, muut jäljittelevät sitä kylläsymiseen asti.

Viihteessä on menossa vaihteeksi piilokamera-, imitaatio- ja naamioitus- sekä paneelivisailubuumi. Samat naamat kiertävät ohjelmasta toiseen. Irvitään myös olan takaa kilpaileville ohjelmille. Jokainen Kingi-sarjaa vähänkin seurannut tietää, mistä puhun.

Pohdiskelimme nykyviihteen syvintä olemusta ystäväni Jorma Kalliokosken kanssa. Hän kirjoitti MTV:lle Paha yskä -nimistä tv-sarjaa yhdessä Pertsa Reposen ja Hannu Seikkulan kanssa 1980- ja -90-luvun vaihteessa. Kalliokoski piti pitkään vallalla ollutta ohjelmaformaattia, tosi-tv:tä aluksi mitä tervetulleimpana tuulahduksena ohjelmakartalle, mutta muoto, johon alkuperäinen idea on vääntynyt, ei ole saanut enää synninpäästöä pitkään aikaan.

"Mikä mainio mahdollisuus meillä olisikaan ollut pureutua ajankohtaisiin ongelmiin, dokumentoida vähäosaisten elämää ja tuoda esiin vakavia yhteiskunnallisia epäkohtia. Jatkaa siitä, mihin Hannu Karpo tavallaan lopetti. Nyt kanavilla kekkailoivat mitäänsanomattomat b-luokan julkkikset ja silikonimissit, jotka hakevat nostetta Seiskan lööppeihin ja ovat päässeet ruutuun ilman minkäänlaisia omia ansioita", mies mietti pettyneenä.

Ei siis ihme, että eläkeikään päässyt ja Suomen hallitukseen lopullisesti kyllästynyt Kalliokoski pakkasi vähäiset kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti pysyvästi Espanjan Aurinkorannikolle. Fuengirolan miellyttävässä ilmastossa asiat ovat asettuneet kokonaan uudenlaisiin mittasuhteisiin. Edes suomalaisia viime päivinä ilahduttanut kauppaketjujen kilpailu elintarvikkeiden hinnanalennuksilla ei ole hätkähdyttänyt maassa, jossa ruoka ja juoma maksavat lähikaupassa Suomeen verrattuna naurettavan vähän. Puhumattakaan, minkä tuloksen hintavertailu toisi, jos kohteeksi otettaisiin ystävälleni rakkaat lähikuppilat Suomessa ja siellä etelässä. Koti-ikävästä ei ole tietoa, ja jos iskee pakottava himo haukata Reissumiestä, siihenkin löytyy varmasti ratkaisu.

+ + + + + + + + +

Hintakilpailu Suomessa saisi levitä laajemmaltikin. Yksi tiennäyttäjiä on ollut rajantaikaisesta Karjalasta Lahteen evakossa muuttanut Koiviston auto, joka alensi tammikuun 7. päivästä lähtien matkalippujen hintoja Lahdesta Helsinkiin ja Jyväskylään sekä takaisin suuntautuvilla vuoroilla. Ennen 24 euroa maksanut pikavuorolippu Helsinkiin maksaa nyt enää 10 euroa jokaiselta matkustajalta. Merkittävintä hinnanalennuksessa on se, ettei lippua tarvitse ostaa verkossa eikä etukäteen. Lippuja saa suoraan kuljettajalta, eikä niiden myyntimäärää ole rajoitettu. Tämä on ratkaiseva bonus erityisesti kiireisille sekä nettiä vierastaville lähtijöille.

Tuli sitten äkillistä asiaa Helsinkiin, joten hyppäsin pikavuoropysäkiltä bussin kyytiin aivan Z-junan nenän alla. Otin puolityhjässä linja-autossa vajaan puolentoista tunnin torkut. Syvemmillä unilla olisin päässyt 20 euron halpalipulla vastaavasti Jyväskylään asti. Ilmeisesti kuluttajan kannattaa äänestää jaloillaan ja valinnoillaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit