Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kuluttaja äänestää jaloillaan

Presidentti Mauno Koivisto kuvaili toimittajia aikoinaan sopuleiksi, laumasieluiksi, jotka juoksevat saman aiheen perässä. Samaa voisi sanoa nykyään mainosten ja tv-viihteen tekijöistä. Kun joku keksii toimivaksi osoittautuvan idean, muut jäljittelevät sitä kylläsymiseen asti.

Viihteessä on menossa vaihteeksi piilokamera-, imitaatio- ja naamioitus- sekä paneelivisailubuumi. Samat naamat kiertävät ohjelmasta toiseen. Irvitään myös olan takaa kilpaileville ohjelmille. Jokainen Kingi-sarjaa vähänkin seurannut tietää, mistä puhun.

Pohdiskelimme nykyviihteen syvintä olemusta ystäväni Jorma Kalliokosken kanssa. Hän kirjoitti MTV:lle Paha yskä -nimistä tv-sarjaa yhdessä Pertsa Reposen ja Hannu Seikkulan kanssa 1980- ja -90-luvun vaihteessa. Kalliokoski piti pitkään vallalla ollutta ohjelmaformaattia, tosi-tv:tä aluksi mitä tervetulleimpana tuulahduksena ohjelmakartalle, mutta muoto, johon alkuperäinen idea on vääntynyt, ei ole saanut enää synninpäästöä pitkään aikaan.

"Mikä mainio mahdollisuus meillä olisikaan ollut pureutua ajankohtaisiin ongelmiin, dokumentoida vähäosaisten elämää ja tuoda esiin vakavia yhteiskunnallisia epäkohtia. Jatkaa siitä, mihin Hannu Karpo tavallaan lopetti. Nyt kanavilla kekkailoivat mitäänsanomattomat b-luokan julkkikset ja silikonimissit, jotka hakevat nostetta Seiskan lööppeihin ja ovat päässeet ruutuun ilman minkäänlaisia omia ansioita", mies mietti pettyneenä.

Ei siis ihme, että eläkeikään päässyt ja Suomen hallitukseen lopullisesti kyllästynyt Kalliokoski pakkasi vähäiset kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti pysyvästi Espanjan Aurinkorannikolle. Fuengirolan miellyttävässä ilmastossa asiat ovat asettuneet kokonaan uudenlaisiin mittasuhteisiin. Edes suomalaisia viime päivinä ilahduttanut kauppaketjujen kilpailu elintarvikkeiden hinnanalennuksilla ei ole hätkähdyttänyt maassa, jossa ruoka ja juoma maksavat lähikaupassa Suomeen verrattuna naurettavan vähän. Puhumattakaan, minkä tuloksen hintavertailu toisi, jos kohteeksi otettaisiin ystävälleni rakkaat lähikuppilat Suomessa ja siellä etelässä. Koti-ikävästä ei ole tietoa, ja jos iskee pakottava himo haukata Reissumiestä, siihenkin löytyy varmasti ratkaisu.

+ + + + + + + + +

Hintakilpailu Suomessa saisi levitä laajemmaltikin. Yksi tiennäyttäjiä on ollut rajantaikaisesta Karjalasta Lahteen evakossa muuttanut Koiviston auto, joka alensi tammikuun 7. päivästä lähtien matkalippujen hintoja Lahdesta Helsinkiin ja Jyväskylään sekä takaisin suuntautuvilla vuoroilla. Ennen 24 euroa maksanut pikavuorolippu Helsinkiin maksaa nyt enää 10 euroa jokaiselta matkustajalta. Merkittävintä hinnanalennuksessa on se, ettei lippua tarvitse ostaa verkossa eikä etukäteen. Lippuja saa suoraan kuljettajalta, eikä niiden myyntimäärää ole rajoitettu. Tämä on ratkaiseva bonus erityisesti kiireisille sekä nettiä vierastaville lähtijöille.

Tuli sitten äkillistä asiaa Helsinkiin, joten hyppäsin pikavuoropysäkiltä bussin kyytiin aivan Z-junan nenän alla. Otin puolityhjässä linja-autossa vajaan puolentoista tunnin torkut. Syvemmillä unilla olisin päässyt 20 euron halpalipulla vastaavasti Jyväskylään asti. Ilmeisesti kuluttajan kannattaa äänestää jaloillaan ja valinnoillaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit