Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Lumo
Lumon Juhani Lahti ja Hanna Liikka kehuvat kilpaa salinsa lämmintä tunnelmaa. Pikkuinen Veera-tyttönen lienee samaa mieltä.

Lumosta liikuntaa niin lapsille kuin senioreillekin

Joulun ja uuden vuoden juhlinnan aiheuttama vatsan turvotus ja liikakilot ovat saaneet taas näin vuoden alussa monet aloittamaan liikunnan ja terveemmät elämäntavat, ainakin hetkeksi.
- Kyllä alkuvuodesta nämä ns. uudenvuodenlupaus-liikkujat ovat näkyvä ryhmä, mutta siinä ei ole mielestäni mitään pahaa. On hienoa, että ihmiset tekevät lupauksia ja edes vähän aikaa kokeilevat liikkua hieman enemmän ja muuttaa elämäänsä terveellisempään suuntaan. Jotkut jaksavat onneksi vähän pitempäänkin, kun taas toisilla kyseessä on vain hetken hurma ja innostus. Tärkeintä olisi aloittaa liikuntaharrastus maltilla ja rauhassa, niin ettei yritä muuttaa kaikkea kerralla, jolloin pala voi olla liian iso nieltäväksi ja into hiipuu nopeasti. Suotavaa olisi myös, että liikkuminen olisi mielekästä, eikä mitään pakkopullaa tietää liikuntavastaava Hanna Liikka liikunta- ja hyvinvointikeskus Lumosta.
- Vaikka alkuvuosi onkin ruuhkainen, niin meillä aamut ovat aina vetäneet hyvin porukkaa, koska aamuvalikoimamme on hyvin monipuolinen. mm. vuorotyöläiset ja seniorit ovat tottuneet käyttämään aamuvuorojamme kertoo Liikka.

Liikunta- ja hyvintointikeskus Lumo aloitti tammikuussa perhejumpan. Mistä oikein on kyse?
- Monesti nuoret äidit saattavat kokea jopa hieman syyllisyyttä siitä, että käyvät salilla ja lapsi jää kotiin, vaikka tosiasiassa se, että äiti pitää huolta kunnostaan ja jaksaa paremmin, on hyvä asia koko perheelle. Meillä lapsen voi ottaa mukaan harrastukseen. Aikaisemmmin meillä oli vauvajumppa, mutta se osoittautui liian marginaaliseksi ryhmäksi ja nyt päätimme kokeilla tälläistä koko perheelle suunnattua jumppaa, jossa voi jumpata yhdessä lapsen kanssa tai myös ilman lasta. Kaikki vaaraa aiheuttavat välineet on poistettu ja musiikkikin soi hiljempaa kuin normaalisti. Lisäksi meillä on myös satujumppa, joka on suunnattu noin 4-6 vuotiaille. Kun lapset ovat mukana salilla, oppivat he jo nuorina nauttimaan liikunnasta ja saavat kenties itsekin kipinän liikkumiseen kertoo Liikka.

Ennen vanhaan kuntosalit miellettiin vain nuorten hyväkroppaisten ja hyväkuntoisten temmellyskentäksi. Enää asia ei ole näin, ainakaan Lumossa, jonka käytävillä, laitteissa ja oleskelutiloissa käyskentelee paljon tyytyväisen oloisia senioreita.
- On todella upeaa, että nykyään seniorit uskaltautuvat mukaan kuntosalitoimintaan. Lumossa senioritoiminta on todella aktiivista ja he ovatkin merkittävä osa tätä kuntosalia ja sen henkeä sanoo Liikka tyytyväisenä. Jotain senioreiden saliyhteisön yhteishengestä kertoo sekin, että Liikan jäädessä äitiyslomalle, senioriryhmä lahjoitti hänelle mm. itsekudottuja vauvantossuja ja lapasia.
- Senioreille tärkeää on myös toiminnan sosiaalisuus. Täällä he tapaavat tuttuja ja tutustuvat uusiinkin ihmisiin. Samalla oma kunto kohenee ja mieli virkistyy. Heille liikuntatunnin jälkeinen kahvihetki oleskelutilassa on ihan yhtä tärkeää kuin varsinainen liikunta kertoo Lumon toimitusjohtaja Juhani Lahti.

- Monesti kynnys salille lähtemiseen on liian korkea. Odotetaan, että pitäisi olla tietyllä tavalla pukeutunut trendivaatteisiin ja pitäisi näyttää jo valmiiksi hyvältä. Tätä kynnystä olemme Lumossa pyrkineet tietoisesti alentamaan, koska tärkeintä on saada ihmiset liikkumaan ja samalla myös viihtymään salilla. Salikäynnin pitää olla elämys ja miellyttävä kokemus. Tänä päivänä monet kyllä liikkuvat enemmän kuin ennen, mutta toisaalta on myös enemmän ihmisiä, jotka eivät liiku ollenkaan. Ennen liikuttiin jo työnkin puolesta paljon sekä liikuttiin metsissä marjastamassa tai sienestämässä ym. Tänä päivänä suurin osa työstä on toimistossa tai autossa istumista ja elämäkin tuntuu olevan kiireisempää kuin ennen, joten liikunnan saaminen osaksi elämää olisi kaikille ensiarvoisen tärkeää linjaa Lahti.

Televisiossa suosittuja formaatteja ovat tänä päivänä kokkiohjelmat, mutta toisaalta myös erinäiset "irti läskeistä"- ohjelmat ovat vallaneet ruudun. Mitä tämä kertoo yhteiskunnastamme ja liikuntatavoistamme?
- Kyllä tämä kertoo siitä, että ihmiset haluavat nauttia hyvästä ruuasta ja viineistä, mutta samalla halutaan olla hyvässä kunnossa ja myös näyttää hyvältä. Itse en pidä noista TV-ohjelmien kolmen kuukauden superkuureista, joissa pudotetaan mahdollisimman paljon kiloja hirveällä rääkillä, sillä mitä nopeammin kilot pudotetaan, sitä nopeammin ne yleensä tulevat myös takaisin. Painonpudotus kannattaisi aina tehdä maltilla pikkuhiljaa ja pidemmällä tähtäimellä. Tärkeämpää olisi saada aikaiseksi pysyvä elämänmuutos ja löytää oikea tasapaino liikunnan ja ruuan suhteen. Suoda itselleen välillä se berliinin munkki tai vaikkapa olut ilman suuria tunnontuskia sanoo Lahti.

Pete Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto