Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sport

Pelsu

Pelikaanit vuoristoradalla

Turkoosi lätkäkausi on ollut kaikkea muuta kuin mitä siltä Lahdessa odotettiin. Muualla Suomessahan odotuksetkaan eivät kovin kummoisia olleet, mutta pakko se on myöntää, että Pelicans on pelannut alle taitojensa suurimman osan peleistä. En millään jaksa uskoa, että pelaajien taitotaso on noin huono. Parin metrin syötöt menevät sen metrin eteen tai taakse, mutta harvemmin kaverin lapaan. Maalille ei ajeta riittävän suoraviivaisesti, vaan mennään mielummin painimaan kulmiin. Välillä tuntuu, että jo luistelussa annetaan kaverille tasoitusta. Jalalla ollaan yksinkertaisesti hitaita. Ylivoimapeli on kuitenkin se ehkä suurin murheenkryyni. Jos vastustajan alivoimanelikko vähänkin viitsii painostaa ja käydä päälle, eivät turkoosipaidat saa aikaan ensimmäistäkään kunnon kuviota tai edes vetoja kohti maalia.

Koska en usko, että kaikki pelaajat ovat noin sysipaskoja, on katseet käännettävä valmennuksen suuntaan. Onko Tomi Lämsästä liigajoukkueen uskottavaksi valmentajaksi? Onko joukkue hänen hanskassaan millään tavoin? Entäpä kakkosvalmentaja Mikko Saarinen? Mikä on hänen roolinsa tässä fiaskossa? Lämsällä on kahden vuoden sopimus ja jo sen takia on miehelle annettava ainakin tämä kausi aikaa näyttää kyntensä. Rahaa ei nimittäin kassassa ole uuden valmentajan palkkaamiseen, kiitos uskomattoman suuren yleisökadon.

Sitä paitsi Lämsä otettiin Lahteen toteuttamaan pitkäaikaista projektia, jossa lahtelainen peli-identiteetti kaivetaan esille ja ajetaan seuran nuoria toivoja sisään liigaan. Joukkueessa on kyllä kiitettävä lahtelaisuusaste, mutta muuten Pelicansin peli-identiteetti on kateissa. Lahtelaiset haluaisivat nähdä jäällä joukkueen, joka taistelee kynsin hampain loppuun asti ja ainakin taklaa edes kunnolla. Idea oli kai, ettei vastustajalla ole kivaa Isku Areenalla? Nyt tuntuu, että vastustajille on ihan liian mukavaa ja helppoa hakea pisteet Lahdesta ja se ei semmoinen peli vetele!

Lämsä saanee aikaa loppukauden vakuuttaa seurajohdon ja katsojat. Tämä siksi, ettei Kaarna ole sellainen mies, joka laittaa miestä vaihtoon kovinkaan herkästi. Ja hyvä niin. Viimeistään ensi kauden alkutaipaleella Lämsä & Saarinen kaksikko punnitaan lopullisesti. Jos lokakuussakaan ei peli kulje, niin uskon, että silloin nähdään Lahdessa valmentajanvaihto. Tässä kaudessa on jotain samaa kuin Mika Toivolan ollessa ruorissa. Enemmän ilmassa on selityksiä ja kysymyksiä kuin ratkaisuja, joilla peli saadaan ruotuun. Jotain joukkueen vuoristoradasta kertoo se, että joukkueen pisin voittoputki on kaksi peliä.

No, ei heitetä kirvestä vielä ihan kaivon pohjalle tämänkään kauden osalta. Huolimatta yhdeksän pisteen erosta säälipleijareihin osa minusta edelleen jaksaa uskoa siihen, että vielä täältä noustaan. On vain tullut petyttyä jo liian monta kertaa tällä kaudella...

FC

FC Lahti uudistuu

Viime kauden pronssijoukkue FC Lahti valmistautuu kovaa vauhtia lähestyvään kauteen. Viime kauden joukkueesta ovat poistuneet Tuco, Hertsi, Korte, Salhi ja Klinga. Lisäksi todennäköisesti Pyry Kärkkäiselle ei sopimusta tarjota. Vaikka lähtijät ovatkin kovaa tasoa, eivät uudet tulijatkaan ihan tusinamiehiä ole. Aleksi Paananen, Mika Ääritalo, Pekka Lagerblom ja Jussi Länsitalo ovat jo liigassa tasonsa näyttäneitä pelaajia. Itseäni tietenkin harmittaa kolmen lahtelaisen pelaajan menettäminen muille maille. Onneksi sentään Lagerblom ja Länsitalo tekevät paluun, joten joukkueen lahtelaisuusaste pysyy ensi kaudellakin lähes tulkoon samoissa lukemissa.

Vuodenaikaan nähden FC Lahden kokoonpano on todella hyvässä kuosissa ja enää kaivataankin joukkueeseen lähinnä rotaatiopelaajia, toisinsanoen riittävän tasokkaita miehiä vaihtopenkille. Aloituskokoonpano voisi tällä hetkellä näyttää tältä: Moisander - Joenmäki - Tanska - Pasanen - Toivomäki - Lagerblom - Sesay - Shala - Paananen - Ääritalo - Rafael. Penkille jäisivät Hauhia, Gela, Tuominen, Köse, Ristola ( jos selviää koejaksosta). Aika vakuuttavan oloinen kokoonpano, vai mitä? Tämä tarkoittaa sitä, että myös ensi vuonna tavoite ei voi olla mikään muu kuin mitali, jopa suuren ja mahtavan HJK:n haastaminen voisi onnistua....

Veikkausliiga kokee ensi kaudeksi melko ison muutoksen, kun viime kauden päätteeksi TPS tippui ja Honka sekä MyPa menettivät liigapaikkansa taloudellisten ongelmien vuoksi. Tilalle saadaankin uutta verta ihan kunnolla, kun HIFK, KTP ja Ilves nousevat taistelemaan Suomen mestaruudesta.
No, ehkäpä eivät kuitenkaan vielä ensi kaudella yllä kärkitaisteluun. Kyseessä on joka tapauksessa kolme erittäin mielenkiintoista joukkuetta, joilla on ollut hyvin katsojia jo ykkösessä viime kaudella. Lisäksi HIFK tuo paikallispeliaspektin pääkaupunkiseudulle.

FC Lahti aloittaa harjoitusottelunsa huomenna Mukkulan kuplassa klo 13. Vastustajana Tammisaarelainen EIF, joka nousi ensi kaudeksi ykköseen.

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit