Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Parkkeeraamisen sietämätön vaikeus

Tähän asti talvi on yllättänyt suomalaiset autoilijat joka vuosi. Joulun jälkeen Iltalehti uutisoi, että pyhien jälkeiset alennusmyynnit tulivat lahtelaisille täydellisenä yllätyksenä. Kauppakeskus Karisman parkkialue oli mennyt tukkoon. Ostosvimman sokaisemat päijäthämäläiset olivat pysäköineet itsensä niin pahasti jumiin, etteivät päässeet kantamustensa kanssa heti kotiin.

Iltapäivälehden syväkurkkuna toimi kouvolalainen herra Koskinen, joka oli lähtenyt naapurikaupunkiin ostoksille ja paheksui syvästi meikäläisten käyttäytymistä. "Tämän piti olla vain lyhyt kauppareissu, mutta toisin kävi", mies puhisi asioidessaan ennestään tutussa kauppakeskuksessa. Karisman kaksitasoinen parkkialue oli ollut uutisen mukaan niin täynnä, että autot eivät päässeet liikkumaan eteen eikä taakse. Koskinen valitti, että joutui istumaan autossaan reilusti yli puoli tuntia liikkumatta metriäkään. Hän epäili ruuhkan johtuvan joulun jälkeisistä alennusmyyntien alkamisesta.

Herra Koskisen kuuma uutisskuuppi herätti välittömästi muutamia kysymyksiä. Miksi kouvolalainen lähtee Lahteen pikaisille alennusmyyntiostoksille? Miksi hän ei ymmärtänyt kääntyä takaisin kotiinsa, jos huomasi, että kauppakeskuksen parkkialueelle jonotetaan? Mitähän mahdollisesti oli tämän Kymenlaakson Aristoteleen ostoslistalla? Oliko pakko asioida juuri kyseisenä päivänä? Eikö mies ollut itse osaltaan edesauttamassa ruuhkan syntymistä? Loppupäätelmänä voi vain todeta, että pata kattilaa soimaa.

En halua leikkiä ennustajaa, mutta pelkään pahoin, että huhtikuussa avattavan toriparkin jälkeen Lahdessa alkaa helvetillinen kalabaliikki, miten vaikea siellä on asioida. Pitkään vapaaehtoisena parkkivahtina toimineena voin kertoa, että suomalainen ei tunnetusti osaa pysäköidä ahtaisiin paikkoihin, vaikka sillä olisi sokeiden palveluskoira avustamassa joka ilmansuunnassa. Pelko pysäköidä parkkihalliin - vieläpä maanalaiseen sellaiseen - laukaisee varmasti monessa autoilijassa klaustrofobian tunteen ja tulee syömään keskustan liiketoimintaa siinä missä ne parkkimaksutkin.

+ + + + + + + + +

Tuskinpa on ketään kynnelle kykenevää suomalaista, joka ei olisi huomannut, että Vesa-Matti Loiri täytti juuri 70 vuotta. Ennen julkisuudelta piilossa pysytelleen kansansuosikin lärvi tunkee tätä nykyä esiin niin monenmoisesta tuutista, että moni kyynikko povasi tai toivoi uuden Loirinuotiolla-ohjelman floppaavan pahemman kerran.

Onneksi niin ei käynyt. Avausjaksossa muutenkin niin harvapuheinen Jari Litmanen jäi auttamatta sivustakatsojaksi, mutta presidentti Niinistön kanssa Loirilla synkkasi. Varsinkin maamme päämiehen ilme, Loirin kertoessa lapsuutensa mielikuvituksellisista leikkikavereistaan, oli näkemisen arvoinen. Parasta ohjelmassa olivat kuitenkin taiteilijan omat intiimit paljastukset, etenkin suhteestaan edesmenneisiin vanhempiinsa.

Takavuosina Loiri vannoi pyhästi, ettei tule koskaan julkaisemaan muistelmiaan. Sääli sinänsä, sillä Veskulla riittäisi kosolti kerrottavaa erilaisista värikkäistä kohtaamisista niin merkkihenkilöiden kuin tavallisten kadunmiestenkin kanssa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit