Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Parkkeeraamisen sietämätön vaikeus

Tähän asti talvi on yllättänyt suomalaiset autoilijat joka vuosi. Joulun jälkeen Iltalehti uutisoi, että pyhien jälkeiset alennusmyynnit tulivat lahtelaisille täydellisenä yllätyksenä. Kauppakeskus Karisman parkkialue oli mennyt tukkoon. Ostosvimman sokaisemat päijäthämäläiset olivat pysäköineet itsensä niin pahasti jumiin, etteivät päässeet kantamustensa kanssa heti kotiin.

Iltapäivälehden syväkurkkuna toimi kouvolalainen herra Koskinen, joka oli lähtenyt naapurikaupunkiin ostoksille ja paheksui syvästi meikäläisten käyttäytymistä. "Tämän piti olla vain lyhyt kauppareissu, mutta toisin kävi", mies puhisi asioidessaan ennestään tutussa kauppakeskuksessa. Karisman kaksitasoinen parkkialue oli ollut uutisen mukaan niin täynnä, että autot eivät päässeet liikkumaan eteen eikä taakse. Koskinen valitti, että joutui istumaan autossaan reilusti yli puoli tuntia liikkumatta metriäkään. Hän epäili ruuhkan johtuvan joulun jälkeisistä alennusmyyntien alkamisesta.

Herra Koskisen kuuma uutisskuuppi herätti välittömästi muutamia kysymyksiä. Miksi kouvolalainen lähtee Lahteen pikaisille alennusmyyntiostoksille? Miksi hän ei ymmärtänyt kääntyä takaisin kotiinsa, jos huomasi, että kauppakeskuksen parkkialueelle jonotetaan? Mitähän mahdollisesti oli tämän Kymenlaakson Aristoteleen ostoslistalla? Oliko pakko asioida juuri kyseisenä päivänä? Eikö mies ollut itse osaltaan edesauttamassa ruuhkan syntymistä? Loppupäätelmänä voi vain todeta, että pata kattilaa soimaa.

En halua leikkiä ennustajaa, mutta pelkään pahoin, että huhtikuussa avattavan toriparkin jälkeen Lahdessa alkaa helvetillinen kalabaliikki, miten vaikea siellä on asioida. Pitkään vapaaehtoisena parkkivahtina toimineena voin kertoa, että suomalainen ei tunnetusti osaa pysäköidä ahtaisiin paikkoihin, vaikka sillä olisi sokeiden palveluskoira avustamassa joka ilmansuunnassa. Pelko pysäköidä parkkihalliin - vieläpä maanalaiseen sellaiseen - laukaisee varmasti monessa autoilijassa klaustrofobian tunteen ja tulee syömään keskustan liiketoimintaa siinä missä ne parkkimaksutkin.

+ + + + + + + + +

Tuskinpa on ketään kynnelle kykenevää suomalaista, joka ei olisi huomannut, että Vesa-Matti Loiri täytti juuri 70 vuotta. Ennen julkisuudelta piilossa pysytelleen kansansuosikin lärvi tunkee tätä nykyä esiin niin monenmoisesta tuutista, että moni kyynikko povasi tai toivoi uuden Loirinuotiolla-ohjelman floppaavan pahemman kerran.

Onneksi niin ei käynyt. Avausjaksossa muutenkin niin harvapuheinen Jari Litmanen jäi auttamatta sivustakatsojaksi, mutta presidentti Niinistön kanssa Loirilla synkkasi. Varsinkin maamme päämiehen ilme, Loirin kertoessa lapsuutensa mielikuvituksellisista leikkikavereistaan, oli näkemisen arvoinen. Parasta ohjelmassa olivat kuitenkin taiteilijan omat intiimit paljastukset, etenkin suhteestaan edesmenneisiin vanhempiinsa.

Takavuosina Loiri vannoi pyhästi, ettei tule koskaan julkaisemaan muistelmiaan. Sääli sinänsä, sillä Veskulla riittäisi kosolti kerrottavaa erilaisista värikkäistä kohtaamisista niin merkkihenkilöiden kuin tavallisten kadunmiestenkin kanssa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit