Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Jouluna yksin

Joulun pitäisi olla rauhoittumisen aikaa, se on ollut perinteisesti myös perhejuhla. Monelle yksinäiselle tulevat pyhät merkitsevät kuitenkin painajaismaista aikaa, heidän kannaltaan joulun ja vuodenvaihteen juhlapäivät osuvat tänä vuonna pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Edessä on kaksi viikkoa pakkopyhiä ja ajantappoa.

Kun puhutaan yksinäisyydestä ja yksinolosta, käsitteet pitäisi erottaa toisistaan. Yksinolo voi olla tietoinen valinta. Monet luovat ihmiset viihtyvät itsekseen, sillä esimerkiksi kirjoittaminen saattaa olla erittäin yksinäistä puuhaa. Hallittu yksinolo on taito, joka vaatii harjoittelua - on osattava tulla toimeen itsensä kanssa.

Yksinäisyys ei sen sijaan ole koskaan oma valinta. Sosiaalialan järjestö HelsinkiMissio, joka toimii seniori- ja nuorten kriisityön sekä lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa, on valinnut joulukampanjansa kohteeksi tällä kertaa nimenomaan yksinäiset. Vaikka ajatus on syntynyt Kehä III:n sisäpuolella, siitä voisi ottaa oppia myös muualla. Suurella osalla meistä lahtelaisistakin on varmasti mielessään joku yksinäinen, jota voisi auttaa tai muistaa ainakin puhelinsoitolla.

Toiminnanjohtaja Olli Valtosen mukaan yksinäisyys tappaa enemmän ihmisiä kuin ylipaino. "Kaikki kohkaavat ylipainosta ja laihdutusvinkkejä ovat lehdet täynnä, mutta yksinäisyydestä puhutaan älyttömän vähän", Valtonen muistuttaa. Yksistään Helsingissä siunataan keskimäärin kerran viikossa vainaja ilman saattajia. Yksinäisyys vaivaa erityisesti vanhuksia. Keskimäärin 300 000 suomalaista vanhusta viettää joulun ypöyksin. Tutkimusten mukaan he ovat kaikkein ahdistuneimpia aamuisin.

Japanissa tokiolainen ravintola päätti antaa pariskunnille porttikiellon jouluaatoksi, koska onnellisten parien näkeminen muistuttaa sinkkuja liikaa yksinäisyydestä. Ravintola on ilmoittanut päätöksestään ikkunaan kiinnitetyssä lapussa, jossa kiellon ilmoitetaan olevan ehdoton. Viestin mukaan pariskuntien näkeminen saattaa traumatisoida myös jouluaattona töissä olevaa henkilökuntaa.

Moni yksinäinen lahtelainen viettää tämänkin joulunsa kapakassa, ja mitä todennäköisimmin ne anniskelupaikat, jotka ovat päättäneet pitää pyhinä ovensa auki, tekevät nyt hyvän tilin. Täytyy vain toivoa, että mahdollisimman moni kotiin hoipertelevista selviäisikin loppiaiseen asti minimaalisin henkisin ja fyysisin vaurioin.

Joka tapauksessa, erittäin hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta kaikille Omalähiön lukijoille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit