Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Jouluna yksin

Joulun pitäisi olla rauhoittumisen aikaa, se on ollut perinteisesti myös perhejuhla. Monelle yksinäiselle tulevat pyhät merkitsevät kuitenkin painajaismaista aikaa, heidän kannaltaan joulun ja vuodenvaihteen juhlapäivät osuvat tänä vuonna pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Edessä on kaksi viikkoa pakkopyhiä ja ajantappoa.

Kun puhutaan yksinäisyydestä ja yksinolosta, käsitteet pitäisi erottaa toisistaan. Yksinolo voi olla tietoinen valinta. Monet luovat ihmiset viihtyvät itsekseen, sillä esimerkiksi kirjoittaminen saattaa olla erittäin yksinäistä puuhaa. Hallittu yksinolo on taito, joka vaatii harjoittelua - on osattava tulla toimeen itsensä kanssa.

Yksinäisyys ei sen sijaan ole koskaan oma valinta. Sosiaalialan järjestö HelsinkiMissio, joka toimii seniori- ja nuorten kriisityön sekä lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa, on valinnut joulukampanjansa kohteeksi tällä kertaa nimenomaan yksinäiset. Vaikka ajatus on syntynyt Kehä III:n sisäpuolella, siitä voisi ottaa oppia myös muualla. Suurella osalla meistä lahtelaisistakin on varmasti mielessään joku yksinäinen, jota voisi auttaa tai muistaa ainakin puhelinsoitolla.

Toiminnanjohtaja Olli Valtosen mukaan yksinäisyys tappaa enemmän ihmisiä kuin ylipaino. "Kaikki kohkaavat ylipainosta ja laihdutusvinkkejä ovat lehdet täynnä, mutta yksinäisyydestä puhutaan älyttömän vähän", Valtonen muistuttaa. Yksistään Helsingissä siunataan keskimäärin kerran viikossa vainaja ilman saattajia. Yksinäisyys vaivaa erityisesti vanhuksia. Keskimäärin 300 000 suomalaista vanhusta viettää joulun ypöyksin. Tutkimusten mukaan he ovat kaikkein ahdistuneimpia aamuisin.

Japanissa tokiolainen ravintola päätti antaa pariskunnille porttikiellon jouluaatoksi, koska onnellisten parien näkeminen muistuttaa sinkkuja liikaa yksinäisyydestä. Ravintola on ilmoittanut päätöksestään ikkunaan kiinnitetyssä lapussa, jossa kiellon ilmoitetaan olevan ehdoton. Viestin mukaan pariskuntien näkeminen saattaa traumatisoida myös jouluaattona töissä olevaa henkilökuntaa.

Moni yksinäinen lahtelainen viettää tämänkin joulunsa kapakassa, ja mitä todennäköisimmin ne anniskelupaikat, jotka ovat päättäneet pitää pyhinä ovensa auki, tekevät nyt hyvän tilin. Täytyy vain toivoa, että mahdollisimman moni kotiin hoipertelevista selviäisikin loppiaiseen asti minimaalisin henkisin ja fyysisin vaurioin.

Joka tapauksessa, erittäin hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta kaikille Omalähiön lukijoille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit