Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Jouluna yksin

Joulun pitäisi olla rauhoittumisen aikaa, se on ollut perinteisesti myös perhejuhla. Monelle yksinäiselle tulevat pyhät merkitsevät kuitenkin painajaismaista aikaa, heidän kannaltaan joulun ja vuodenvaihteen juhlapäivät osuvat tänä vuonna pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Edessä on kaksi viikkoa pakkopyhiä ja ajantappoa.

Kun puhutaan yksinäisyydestä ja yksinolosta, käsitteet pitäisi erottaa toisistaan. Yksinolo voi olla tietoinen valinta. Monet luovat ihmiset viihtyvät itsekseen, sillä esimerkiksi kirjoittaminen saattaa olla erittäin yksinäistä puuhaa. Hallittu yksinolo on taito, joka vaatii harjoittelua - on osattava tulla toimeen itsensä kanssa.

Yksinäisyys ei sen sijaan ole koskaan oma valinta. Sosiaalialan järjestö HelsinkiMissio, joka toimii seniori- ja nuorten kriisityön sekä lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa, on valinnut joulukampanjansa kohteeksi tällä kertaa nimenomaan yksinäiset. Vaikka ajatus on syntynyt Kehä III:n sisäpuolella, siitä voisi ottaa oppia myös muualla. Suurella osalla meistä lahtelaisistakin on varmasti mielessään joku yksinäinen, jota voisi auttaa tai muistaa ainakin puhelinsoitolla.

Toiminnanjohtaja Olli Valtosen mukaan yksinäisyys tappaa enemmän ihmisiä kuin ylipaino. "Kaikki kohkaavat ylipainosta ja laihdutusvinkkejä ovat lehdet täynnä, mutta yksinäisyydestä puhutaan älyttömän vähän", Valtonen muistuttaa. Yksistään Helsingissä siunataan keskimäärin kerran viikossa vainaja ilman saattajia. Yksinäisyys vaivaa erityisesti vanhuksia. Keskimäärin 300 000 suomalaista vanhusta viettää joulun ypöyksin. Tutkimusten mukaan he ovat kaikkein ahdistuneimpia aamuisin.

Japanissa tokiolainen ravintola päätti antaa pariskunnille porttikiellon jouluaatoksi, koska onnellisten parien näkeminen muistuttaa sinkkuja liikaa yksinäisyydestä. Ravintola on ilmoittanut päätöksestään ikkunaan kiinnitetyssä lapussa, jossa kiellon ilmoitetaan olevan ehdoton. Viestin mukaan pariskuntien näkeminen saattaa traumatisoida myös jouluaattona töissä olevaa henkilökuntaa.

Moni yksinäinen lahtelainen viettää tämänkin joulunsa kapakassa, ja mitä todennäköisimmin ne anniskelupaikat, jotka ovat päättäneet pitää pyhinä ovensa auki, tekevät nyt hyvän tilin. Täytyy vain toivoa, että mahdollisimman moni kotiin hoipertelevista selviäisikin loppiaiseen asti minimaalisin henkisin ja fyysisin vaurioin.

Joka tapauksessa, erittäin hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta kaikille Omalähiön lukijoille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit