Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Itsenäisyyspäivän haaste

Tuntuu typerältä kommentoida itsenäisyyspäivän juhlía lähes viikko tapahtuman jälkeen, mutta printtimedia on tässä asiassa ollut perinteisesti myöhässä - tai on ollut viime sunnuntaihin saakka.

Hieraisin oikein silmiäni käydessäni sunnuntaina lähikaupassa. Sekä Ilta-Sanomat että Iltalehti olivat julkaisseet ylimääräisen erikoisnumeron saadakseen etupäässä julkkisnaisten juhlamekoista koostuvan kuvakavalkadinsa kansan näytille mahdollisimman pian. Varmaankin lehdet myivät kohtuullisesti, sillä kaupat ovat juhlapyhien ja kiinniolonsa jälkeen jälleen täynnä pullonpalauttajia ja nälkään nääntyviä uusavuttomia suomalaisia.

Jos Linnan juhlat - termi kirjoitetaan yhteisestä sopimuksesta isolla alkukirjaimella, jottei sitä sekoitettaisi vaikkapa Kylmäkosken vankilassa pidettyihin bileisiin - on tähän asti aiheuttanut päänvaivaa iltapäivälehtien tekijöille aikataulujen suhteen, se aiheuttaa sitä varmasti viikkolehdille jatkossakin. Nettisivuilla ei päästä kuorimaan kermasta kuin kuohua päältä. Kiihkeintä irtonumeromyyntikamppailua aiheesta käyvät 7 päivää -lehti, Apu ja Seura.

Ennen Seiskan tuloa markkinoille itsenäisyyspäivän juhlat olivat Seuralle ja Avulle yksi vuoden syömähampaista. Molempien lehtien viimeinen aineisto lähtee painoon päiväsaikaan maanantaina, joten pahin mahdollinen aika juhlapäivälle on ollut nimenomaan maanantai. Tiistai ja keskiviikko ovat yhtä ikäviä, sillä kuvapaketti ilmestyy joka tapauksessa yli viikon myöhässä. Lehdet saapuvat tilaajille torstaina tai perjantaina, joihinkin Helsingin suurimpiin irtonumeromyyntipisteisiin, kuten rautatieasemalle, parhaassa tapauksessa keskiviikkoiltapäivänä. Seiska sai venytettyä painoaikatauluaan tiistaille asti, joten se hankki heti ilmestymisensä alussa hyvän lyömäaseen kilpailijoitansa vastaan.

Seurassa työskennellessäni jouduimme kerran kyseisen tiukan paikan eteen, kun itsenäisyyttä juhlittiin, kuinka ollakaan, maanantaina. Legendaarinen päätoimittaja ja kova sosiaalidemokraatti, Heikki "Heka" Parkkonen onnistui lopulta lahjomaan tiukkaa ammattiyhdispolitiikkaa noudattavan painolaitoksen väen ylitöihin talvisotahengessä ja saimme reportaasin Linnasta viikkoa ennen Apua markkinoille.

Muitakin myyntivaltteja keksittiin. Erään itsenäisyyspäivän aattona Heka sai idean painaa lehden kanteen tekstin sadasta kuvasta Linnan juhlista. Onneksi tekstiä muutettiin viime hetkellä muotoon, jossa Seura esittelee juhlien sata upeinta asua. Hyvä niin, sillä jälkeenpäin laskimme, että lehdessä kuvia ei ollut lähellekään sataa, mutta koska useimmissa niissä esiintyi vähintään kaksi ihmistä ja jokainen vaatteet päällä, lupaus tuli täytettyä.

Vanhan tekniikan aikaan käytettiin siis paljon luovaa mielikuvitusta, mutta turvauduttiin myös massatyövoiman tehoon. Linnaan juhliin lehdet saavat akkreditoida korkeintaan yhden toimittajan ja valokuvaajan. Seuran toimituksessa koko jengi oli silti hälytetty hommiin tunnistamaan kuvissa esiintyviä henkilöitä. Tuttujen julkkisten lisäksi kun niissä oli lukuisia talous- ja elinkeinoelämän vaikuttajia. Useampi silmäpari seurasi tv-lähetystä ja jonakin vuonna kuunneltiin samaan aikaan Radio Ykköstä, joka lähetti raporttia Linnasta.

Itseoikeutettuna hovireportterina paikan päälle oli yleensä lähetetty Teija Sopanen, joka näki painajaisia viikko ennen juhlapäivää - ja viikko sen jälkeen. Runsaan kuvamateriaalin seulonta ja henkilöiden tunnistaminen onkin niin suuri savotta, ettei suurin osa Linnasta käyneistä toimittajista suostu vapaaehtoisesti lähtemään sinne toistamiseen muuten kuin vieraana. Näin kävi muun muassa Jari Tervolle, joka sai Ilta-Sanomien toimittajana porttikiellon Linnaan käteltyään presidentti Mauno Koivistoa, mutta kutsun takaisin kirjailijana.

Nykyään itsenäisyyspäivänä töihin joutuneista journalisteista helpoimmalla pääsevätkin ne, jotka määrätään raportoimaan juhlapaikan lähellä mellakoivista ilkivallan tekijöistä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit