Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


LSP

Lahden seurakuntien puhallinorkesteri juhlii

LSP puhallinorkesteri on perustettu jo vuonna 1949. Silloin orkesterin toiminta oli osa Lahden seurakuntien nuorisotyötä. Orkesteri sai alkunsa, kun legendaarinen seurakunnan poikatyöpioneeri Pentti Sormunen keksi antaa pojanviikareille käteen soittimet. LSP toimi aktiivisesti aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Silloin toiminta lopahti silloisen kapellimestarin siirryttyä muualle ja kun jatkajaa ei heti toiminnalle löytynyt, siirtyivät soittajatkin muihin orkestereihin.

Vuonna 2009 toiminta alkoi uudelleen kun kaksi 50-luvulla LSPssä soittanutta henkilöä päätti jatkaa toimintaa, Reijo Korhonen orkesterin kapellimestarina ja Pertti Nieminen asiainhoitajana ja trumpetistina.
Toiminnan aloittaminen uudelleen oli sattumien summa. Ristinkirkon kanttori oli löytänyt LSP:n vanhan nuotiston kirkolta ja tiedusteli Niemiseltä mitä niille tehdään. Samaan syssyyn paikalle eksyi myös Korhonen, jonka Nieminen tiesi osaavaksi kapellimestariksi.
- Ehdotin Reijolle, että jos hän lähtee vetämään orkesteria, niin minä kyllä hommaan soittajat, nuotit ja hoidan juoksevat asiat muistelee Nieminen viiden vuoden takaisia tapahtumia.
Nieminen löysi parissa viikossa mukaan seitsemän orkesterin vanhaa soittajaa sekä nipun uusia soittajia, jotka lupautuivat mukaan. Kaiken kaikkiaan orkesterissa soittaa tänä päivänä kolmisenkymmentä musiikin harrastajaa.

Etelälahtelaisille LSP on tullut tutuksi ainakin miestenpiirin järjestämästä kesäisestä yhteislaulutilaisuudesta Salinkallion jylhillä kallioilla, jossa orkesteri on ollut mukana alusta asti.
- Siellä on ollut aina mukava soittaa, jos sää vain sen sallii. Itseasiassa olemme soittaneet siellä jo 50-luvulla muistelee Nieminen.

Orkesteritoiminta ei oikein sopinut seurakunnan varsinaiseksi työmuodoksi, sillä seurakuntien musiikkityön taloudelliset resurssit olivat kiinni jo olemassa olevissa kuoroissa.
- Niinpä perustimme vuonna 2010 Lahden seurakuntien orkesterien yhdistyksen, LSO ry:n. Ry voi myös kerätä itsenäisesti rahaa toimintaansa ja hallinnoida omaisuutta. Nykyisin toiminta perustuu siis täysin vapaaehtoiselle pohjalle. Kenellekään ei makseta palkkaa tai palkkioita. LSO ry:n orkestereihin on kaikki tervetulleita, jotka vähänkin osaavat soittaa. Tarvittaessa perustamme vaikka uusia orkestereita kertoo Nieminen.
- Tarkoituksemme on aloittaa lähiaikoina myös nuorison Gospel Big Band. Siihen etsimme 12-25 vuotiaita soittajia. Heti kun peruskokoonpano löytyy, toiminta alkaa mainostaa intendentti Nieminen.

Juhla- ja joulukonsertti Ristinkirkossa

LSP juhlii 65-vuotista taivaltaan torstaina 11.12 Ristinkirkossa. Samalla tulee täyteen 5 vuotta orkesterin uudelleensyntymisestä, joten juhlan aiheita on kaksi. Tai itse asiassa kolme, sillä kolmas juhlanaihe on tietenkin lähestyvä joulu.
- Konsertissa soitamme aluksi muutamia kappaleita, joita soitimme jo orkesterin alkutaipaleella 50-60 -luvuilta. Mukana on mm. LSP-marssi, jonka Teuvo Laine sävelsi nimenomaan orkesterillemme silloisen kapellimestarin Paavo Kotinurmen pyynnöstä. Lisäksi mukana on uudempaa puhallinmusiikkia ja kevyttä klassista. Konsertti on jaettu kahdeksi kokonaisuudeksi joista jälkimmäinen on sitten pyhitetty joululauluille, joita lauletaan yhteislauluina kertoo Nieminen.

Konsertin viimeisenä kappaleena LSP soittaa virren "Oi Herra luoksein jää", joka on samalla kunnianosoitus Pentti Sormuselle, joka aina päätti seurakuntapoikien kokoukset juuri tähän virteen.
Juhlakonserttiin on pyritty kutsumaan kaikki orkesterissa aikojen kuluessa soittaneet musikantit.
- Kaikkia vanhoja soittajia emme ole ikävä kyllä vielä tavoittaneet, joten kutsunkin kaikki ne, jotka eivät henkilökohtaista kutsua ole saaneet, kunniavieraiksi konserttiimme mukaan juhlimaan orkesterin 65-vuotista taivalta päättää intendentti Nieminen.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto