Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


LSP

Lahden seurakuntien puhallinorkesteri juhlii

LSP puhallinorkesteri on perustettu jo vuonna 1949. Silloin orkesterin toiminta oli osa Lahden seurakuntien nuorisotyötä. Orkesteri sai alkunsa, kun legendaarinen seurakunnan poikatyöpioneeri Pentti Sormunen keksi antaa pojanviikareille käteen soittimet. LSP toimi aktiivisesti aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Silloin toiminta lopahti silloisen kapellimestarin siirryttyä muualle ja kun jatkajaa ei heti toiminnalle löytynyt, siirtyivät soittajatkin muihin orkestereihin.

Vuonna 2009 toiminta alkoi uudelleen kun kaksi 50-luvulla LSPssä soittanutta henkilöä päätti jatkaa toimintaa, Reijo Korhonen orkesterin kapellimestarina ja Pertti Nieminen asiainhoitajana ja trumpetistina.
Toiminnan aloittaminen uudelleen oli sattumien summa. Ristinkirkon kanttori oli löytänyt LSP:n vanhan nuotiston kirkolta ja tiedusteli Niemiseltä mitä niille tehdään. Samaan syssyyn paikalle eksyi myös Korhonen, jonka Nieminen tiesi osaavaksi kapellimestariksi.
- Ehdotin Reijolle, että jos hän lähtee vetämään orkesteria, niin minä kyllä hommaan soittajat, nuotit ja hoidan juoksevat asiat muistelee Nieminen viiden vuoden takaisia tapahtumia.
Nieminen löysi parissa viikossa mukaan seitsemän orkesterin vanhaa soittajaa sekä nipun uusia soittajia, jotka lupautuivat mukaan. Kaiken kaikkiaan orkesterissa soittaa tänä päivänä kolmisenkymmentä musiikin harrastajaa.

Etelälahtelaisille LSP on tullut tutuksi ainakin miestenpiirin järjestämästä kesäisestä yhteislaulutilaisuudesta Salinkallion jylhillä kallioilla, jossa orkesteri on ollut mukana alusta asti.
- Siellä on ollut aina mukava soittaa, jos sää vain sen sallii. Itseasiassa olemme soittaneet siellä jo 50-luvulla muistelee Nieminen.

Orkesteritoiminta ei oikein sopinut seurakunnan varsinaiseksi työmuodoksi, sillä seurakuntien musiikkityön taloudelliset resurssit olivat kiinni jo olemassa olevissa kuoroissa.
- Niinpä perustimme vuonna 2010 Lahden seurakuntien orkesterien yhdistyksen, LSO ry:n. Ry voi myös kerätä itsenäisesti rahaa toimintaansa ja hallinnoida omaisuutta. Nykyisin toiminta perustuu siis täysin vapaaehtoiselle pohjalle. Kenellekään ei makseta palkkaa tai palkkioita. LSO ry:n orkestereihin on kaikki tervetulleita, jotka vähänkin osaavat soittaa. Tarvittaessa perustamme vaikka uusia orkestereita kertoo Nieminen.
- Tarkoituksemme on aloittaa lähiaikoina myös nuorison Gospel Big Band. Siihen etsimme 12-25 vuotiaita soittajia. Heti kun peruskokoonpano löytyy, toiminta alkaa mainostaa intendentti Nieminen.

Juhla- ja joulukonsertti Ristinkirkossa

LSP juhlii 65-vuotista taivaltaan torstaina 11.12 Ristinkirkossa. Samalla tulee täyteen 5 vuotta orkesterin uudelleensyntymisestä, joten juhlan aiheita on kaksi. Tai itse asiassa kolme, sillä kolmas juhlanaihe on tietenkin lähestyvä joulu.
- Konsertissa soitamme aluksi muutamia kappaleita, joita soitimme jo orkesterin alkutaipaleella 50-60 -luvuilta. Mukana on mm. LSP-marssi, jonka Teuvo Laine sävelsi nimenomaan orkesterillemme silloisen kapellimestarin Paavo Kotinurmen pyynnöstä. Lisäksi mukana on uudempaa puhallinmusiikkia ja kevyttä klassista. Konsertti on jaettu kahdeksi kokonaisuudeksi joista jälkimmäinen on sitten pyhitetty joululauluille, joita lauletaan yhteislauluina kertoo Nieminen.

Konsertin viimeisenä kappaleena LSP soittaa virren "Oi Herra luoksein jää", joka on samalla kunnianosoitus Pentti Sormuselle, joka aina päätti seurakuntapoikien kokoukset juuri tähän virteen.
Juhlakonserttiin on pyritty kutsumaan kaikki orkesterissa aikojen kuluessa soittaneet musikantit.
- Kaikkia vanhoja soittajia emme ole ikävä kyllä vielä tavoittaneet, joten kutsunkin kaikki ne, jotka eivät henkilökohtaista kutsua ole saaneet, kunniavieraiksi konserttiimme mukaan juhlimaan orkesterin 65-vuotista taivalta päättää intendentti Nieminen.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto