Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Liipola graffiti

Asukasilta:
Liipolan Toimelassa marraskuisena iltana

Usein kuulee väitettävän, että asukkaita on vaikea innostaa tulemaan heille järjestettyihin tiedotustilaisuuksiin.
Torstainen ilta 13.11. Liipolan Toimelassa todisti jotain vallan muuta. Väkeä oli paikalla runsaasti, jakkarat juuri ja juuri taisivat riittää.

Liipolan lähiöohjelman "sielu" Ari Juhanila kertoi aluksi valmistumassa olevan monitoimitalon tulevaisuudesta. Sen lisäksi että talossa on koulu, päiväkoti, kirjasto ja muita virallisia toimijoita, se on edelleenkin tarkoitettu myös asukkaille. Yhteistoiminnan suunnittelujen pitäisi lähteä käyntiin keväällä 2015. Syksyllä talo on valmis ottamaan suojiinsa kaiken sinne tarkoitetun toiminnan.

Yleisön joukossa aisti tyytyväistä hyrinää, kun Juhanila mainitsi, että Onniin (sehän on talon nimi) on toiveissa saada taloisäntä. Rahoitus on vielä kuitenkin avoinna. Kuulija laittoi sormet ristiin ja toivoi, että isäntä ei jäisi pelkäksi toiveeksi vaan todella tulisi osaltaan huolehtimaan uuden talon hyvinvoinnista ja toiminnan sujuvuudesta.
- Palveluja tulee, totesi Juhanila, mutta yhteistyöhön tarvitaan myös asukkaita. Iltaisin monet tilat ovat auki järjestöille, mutta myös asukkaille.

Mitenkäs liikuntatilat? 
Liikuntatilat on koululle ja myös muulle käytölle. Iltakäyttö kiinnostanee erilaisia seuroja.
Haluttiin tietää, jatkuuko Toimelassa hyvin alkanut, alkupäiviin sijoittuva liikunta myös uudessa talossa. Toimelassa on nyt tarjolla tuolijumppaa, senioritanssia ynnä muuta. Väki on löytänyt niiden pariin. Jääkö aikuisten päivätoiminta kenties kokonaan pois? Siihen ei selkeää vastausta saatu.

Mihin pysäköidään autot?
Arkkitehti Theodora Rissaselta tivattiin tulevista liikennejärjestelyistä. Minkä verran autoja saa parkittaa koulun alueelle? Jos ei sinne, niin mihin autot laitetaan? Onko Ostoskadulla ihan pakko olla viheraluetta, jos autoja ei saada sopimaan?
Rissanen vakuutti, että liikennejärjestelyissä kyllä otetaan kaikki seikat huomioon.

Aidataanko koulu, pääseekö pihaan vain yhdestä portista, vai tuleeko useampi portti?
Lehtokadun suunnasta kulkee paljon lapsia koululle ja päiväkotiin. Heitä tuodaan ja haetaan myös autoilla. Miten tämä liikenne hoidetaan? Arkkitehti vakuutti, että autojen kääntöpaikkaa tarkastellaan toimivammaksi ja porttejakin koulun alueelle tulee useampi kuin yksi Ostoskadun puolelta.

Kuuset ja kirjanpainajat

Liipolan komeat ikivanhat kuuset ovat saaneet riesakseen kirjanpainajatoukat, jotka säälimättä tuhoavat puut. Tästä syystä alueella joudutaan tekemään hakkuita, ja maisema saattaa paikoin näyttää hiukan ankelta. Kaadettujen puitten tilalle aukkopaikkoihin istutetaan uutta puustoa, lähinnä koivuja, ehkä myös haapoja jotka kasvavat nopeasti. Metsäsuunnitelma on tehty ja metsänhoitotyöt alkavat pika puoliin.  Tieto puitten kaatamisesta nostatti kysymyksiä myös siitä, saako ja missä määrin kaataa puita ilman viranomaisten lupaa taloyhtiön omalta tontilta. Ei kuulema saa, voi tulla sakkoja.

Puutarhuri Eva Blomberg on kesän aikana kiertänyt Liipolassa antamassa pihaneuvontaa. Työ on kuulunut osana Liipola -projektiin. Alueelle on tuotu asukkaitten toivomia penkkejä ja sähkökaapit ovat saaneet väriä. Yläleikkipaikan suunnittelu Huippukadulla on käynnissä ja sitä tehdään asukkaitten toiveita kunnioittaen. Aivan herkulliselta kuulosti puutarhurin mainitseman omenatarhan istuttaminen. Toivottavasti se toteutuu!

Ostoskeskusta pyritään saamaan viihtyisämmäksi.

Mitä tulee parakkien tilalle?
Tulee kivituhkakenttä. Tulee talvella jäädytetty alue. Nykyinen skeittipaikka muuttuu pienkentäksi.

Kuntopolku ja muuta liikuntaa
Kuntopolku pidetään kunnossa vaikka resurssit ovat vähäiset vakuutti paikalla ollut liikuntapuolen edustaja.
Polun varrella olevia välineitä voidaan vähän lisätä asukkaitten toiveita kuullen.
Virkamiesten taholta heitettiin ajatus, että Liipolasta puuttuu urheiluseuratoiminta. Tottahan se taitaa olla. Kukahan perustaisi? Tai ehkä olisi parempi, jos jokin jo kaupungissa toimiva seura päättäisi tuoda osaamistaan ja toimintaansa myös tänne.

Liipola on osa valtakunnallista lähiöohjelmaa, joka jatkuu vielä ensi vuonna. Tuloksia olemme jo nähneet ja lisää parannuksia alueelle on tulossa, siitä ainakin asukasillassa kuullut tiedot vakuuttivat.

Asukastilaisuus oli kaikkineen onnistunut tapahtuma. Kyseltiin, hiukan arvosteltiinkin. Mutta loppupäätelmä oli silti, että Liipola on hyvä paikka, kyllä siellä passaa asua.

Eila Jokinen

 


Ajankohtaista -arkisto