Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Äijien äijä puolustaa homoja

Jääkiekkolegenda Juhani "Tami" Tammisen lausunto ammattikorkeakoulun paneelikeskustelussa on ollut yksi vuoden häpeällisimmistä möläytyksistä. Aurinkokuningas Tamminen ilmaisi varmana mielipiteenään, ettei ole tavannut pitkän uransa aikana jääkiekkopiireissä yhtään homoa. Hiirulaiset eivät kuulemma lajin pariin pesiydy.

Joko Tami on tyhmä tai sokea. Jo 1990-luvun alussa, sain Seura-lehdessä eräältä urheiluvälinevalmistajan edustajalta "kuuman skuupin", että menestyksen makuun päässeessä Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa pelaisi yksi tai useampi lesbo. En katsonut aiheelliseksi edes vaivautua vastaamaan vinkin esittäjälle, että aihe ei kiinnosta perhelehteä. Kuten nykyään jo kaikkien pitäisi tietää, homoseksuaaleja esiintyy yhtä lailla kaikissa ammattiryhmissä sekä eri urheilulajien harrastajissa - eikä siinä ole mitään ihmeellistä, saati moitittavaa.

Niin Tammisen kuin juttuvinkin esittäjänkin käsitys homoista perustuu vanhaan harhaluuloon, että samaa sukupuolta rakastavat miehet olisivat poikkeuksetta erittäin naismaisia ja naiset taas järjestään rekkakuskilepakoita. Molemmille herroille tekisi hyvää katsoa Suomenkin televisiossa esitetty tanskalaisdokumentti Homomiesten maailma, joka korjaa monta homoihin liittyvää ennakkoluuloa ja väärää käsitystä. Dokumentti esitteli muun muassa kolme erilaista homomiesten alalajia: keijut, karhut ja heteromaiset homot. Keijut edustavat homovitsien arkkityyppiä, he kimittävät ja häsläävät pikkurilli pystyssä hysteeristen naisten tavoin. Karhut ovat maskuliinisuuttaan parralla, viiksillä ja nahka-asuilla korostavia Village People -uroksia. Viimeiseen ryhmään kuuluvat taas käyttäytyvät niin arjessa kuin juhlassakin tyypillisen heteromiehen tavoin. He ovat sosiaalisesti ja urheilullisesti aktiivisia, eivätkä edes lähimmät ystävät tai työkaverit miellä heitä homoiksi.

Äijien äijä, HIFK-ikoni ja Lahdessakin kiekkoillut Matti "Hakki" Hagman paketoi koko homodebatin taidokkaasti Ilta-Sanomien palstallaan, jossa hän vastaa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin. Hän kertoo kohdanneensa omalla urallaan homoja pukukopissa päivittäin. Merkillepantavinta Hagmanin kommentissa on se, että hänen pelinsä pääsarjassa sijoittuivat vuosille 1972 - 92, jolloin suhtautuminen homoseksuaaleihin ei ollut yhtä sallivaa kuin nykyisin - eikä varsinkaan urheilupiireissä. Virallisestikin homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksesta Suomessa vasta vuonna 1981.

"Tiedän, että iso osa Suomen kansasta kuvittelee lätkäjätkien syrjivän homoja. Se on kuitenkin valhe. Omalla urallani kohtasin homoja pukukopissa päivittäin, ja niitä oli varmasti myös vastustajan kopissa. Mutta ei mulla tai kenellekään muulla joukkueessamme ollut mitään ongelmia heidän kanssaan. Yhdessä vaiheessa pelasin homon kanssa samassa
kentällisessä, eikä asia pyörinyt silloinkaan mielessä."

Hagman on käsitellyt aihetta myös valmentajavuosinaan: "Valmentamassani joukkueessa kaikki pelaajat eivät aluksi tienneet yhden joukkuetoverinsa olevan homo. Kun tämä oli näiden pelaajien mielestä käyttäytynyt hieman oudosti pukukopissa, kapteenit tulivat juttusilleni ja pyysivät apuani. Sen jälkeen otin pelaajan puheilleni ja kysyin, missä mennään. Pelaaja tunnusti olevansa homo. Seurasi lyhyt ja asiallinen keskustelu, jonka jälkeen koko asia ei noussut joukkueessamme enää millään tavalla esiin."

Toivottavasti Hakin jyrähdys pitää homokeskustelun jatkossa asiallisella tasolla. Olen hänen kanssaan samaa mieltä, että yhdenkään liigapelaajan ulostulo kaapista ei ole välttämätöntä, sillä sen ei pitäisi olla yleensäkään uutiskynnyksen ylittämisen arvoinen aihe. "Kysehän on aivan normaalista asiasta", Hagman muistuttaa. "Eihän heteropelaajistakaan tehtävissä jutuissa mainita erikseen, että kyseinen pelaaja on hetero."

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit