Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Latukartta
Etelä- Lahden hiihtäjien latureitistö on merkitty karttaan punaisella viivoituksella Kerinkalliolta, Liipolasta ja Saksalasta Renkomäen kautta aina Hennalaan saakka. Karttaosio on osa Lahden liikuntapaikkakartasta.Latukoneet miehistöineen ovat täystyöllistetyt

Saatiinpa kerrankin kunnon talvi. Lumen syvyys on Lahden seudulla Ilmatieteen laitoksen Launeen mittausaseman mukaan lähes neljäkymmentä senttiä. Helsinkiläiset voittavat kyllä kinosten korkeudella Päijät - Hämeen, mutta hiihtokansa on tyytyväinen ainakin eteläisessä Suomessa. Lahdessa liikuntatoimen latukoneet ovat kuljettajineen työssä arkisin aamusta iltaan.

Etelä - Lahdessa on noin kolmekymmentä kilometriä hoidettua latureitistöä, kertoo rakennusmestari Pekka Utter Lahden liikuntatoimesta. Valaistut ladut ovat Liipola - Saksala - Ämmälä- Venetsia - Renkomäki - Patomäki- reitistöllä. Renkomäestä Patomäkeen on kuljettava pieni matka kävelytietä samoin täältä Hennalan valaistulle ladulle. Utter kehottaa hakemaan liikuntapaikkakartan Lahden kaupungin nettisivuilta Sen saa myös paperikarttana liikuntatoimistosta. Karttaan on merkitty punaisella viivastolla koko Lahden kaupunkialueen sekä osan Tiirismaan laduista. Utter lisää, että paljon kysyttäjä talvisia kävelyreittejä ei Etelä - Lahden metsissä ole pystytty ylläpitämään. Salpausselän kisakeskuksesta Suurmäen takaa lähtee kävelijöille tarkoitettu vanha kilpalatupohja Tapanilaan. Muutamia muitakin vanhoja kilpalatupohjia siellä on tarkoitettu kävelijöille.

Renkomäen päiväkodin läheisyydessä laski latukoneen hoitaja Jouko Andelin keskikokoista, hytillistä latukonetta alas maasturin peräkärrystä keskiviikkona puolen päivän aikaan. Hän oli vetänyt umpeen tuiskunneen Sylviakodin viereisen peltoladun auki ja nyt oli vuorossa maanviljelijä Mäkelän peltojen latujen kunnostus. Yhteensä latuja on ala-asteen etelä - ja itäpuolella lähes neljä kilometriä. Peltoaukean latuja riittää hiihdettäväksi aikuisille ja pienemmillekin naperoille. Liikuntatoimi sopii maanomistajan kanssa latujen kiertoalueen syysviljan kylvöt huomioiden.

-Latuja tehdään päiväkotien ja koulujen läheisyyteen tai niitten pihoihin pienillä koneilla, kertoo Andelin. Siinä riittää lapsilla ihmetystä joka kerta. Olen hoitanut lahtelaisten liikuntaväyliä lähes neljäkymmentä vuotta. Metsät ja aukeat ovat käyneet vuosien aikana sangen tutuiksi, Suunnistajana olen kulkenut metsät pitkin ja poikin rastipaikkoja keväisin kunnostaen. Laavujen kunnostus ja siistiminen vie aikaa kesällä sekä talvella, kun ihmiset eivät jaksa viedä roskiaan pois, hän kuvaa työtään kaupunkilaisten liikunnan taustatyöläisenä.

Andelin
Latukoneenhoitaja Jouko Andelin on tulossa koneineen Sylviakodin naapurustosta.
Hän on hoitanut Lahden liikuntareitistöjä lähes neljäkymmentä vuotta.

 

Andelin ja neljä muuta latujen tekijää hoitavat koneineen omat reittinsä. Tänä talvena pyyntöjä latu-urien aukaisuun tuiskuavalta lumelta on tullut enemmän kuin niitä on ehditty viikottain aukaista. Pienempiä valaisemattomia latuja löytyy rautatien eteläpuolelta perhepuiston ja Launeen jäähallin välistä. Heikinkadun läheisyydestä on pieni vajann kilometrin lenkki Anttilanmäen ala-asteen ja Asemantaustan päiväkotilapsia ja myös vanhemman väen liikuntaa varten. Launeen koululta pääsee Nikkilän alueen pohjoispuolista kenttää ja peltoa myöten Liipolan reitille. Saksalan uimahallin lähistöltä lähtevää reittiä myöten pääsee siis Hennalaan saakka.

-Myös järvien jäille on vedetty latupohjat, jatkaa Jouko Andelin, mutta niillä on paikoitellen vettä jään pinnalla, hän varoittaa. Esimerkiksi Vesijärvellä latukone vajosi lähes hytin alaosaa myöten vesisohjoon ennen kuin pitävä jää löytyi. Vaihtelua hiihtoreitteihin löytyy niin Salpauselän - Tiirismaan laduilta, joita helmikuun lopulla Finlandia-hiihtäjät vaeltavat. Uusia latuvalintoja löytyy Kymijärven ympäristöstä sekä Pesäkallion, Viuhan ja Ahtialan reiteiltä. Reippaita hiihtoretkiä toivottavat lahtelaisille latukoneitten kuljettajat.


Marja - Liisa Niuranen

 

 


Ajankohtaista -arkisto