Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Salinkalliolla keskusteltiin Launeen menneisyydestä ja tulevaisuudesta

Salinkallion koululla järjestettiin keskiviikkoiltana keskusteluiltama, jonka aiheina olivat rakennusmääräykset Launeen alueella. Tapahtumassa käsiteltiin myös Launeen alueen ajankohtaisia asioita kaavoitukseen liittyen. Iltaman järjestäjänä toimi Launeen omakotiyhdistys. Yhdistyksen hallituksen jäsen Salla Palmi-Felin kertoi, että vastaava ilta järjestettiin viimeksi nelisen vuotta sitten. Palmi-Felinillä on itse taustaa historian parissa, ja hän kokee teeman sitäkin kautta tärkeäksi.

- Neljä vuotta sitten meille tuli ajatus, että halusimme tarjota alueen asukkaille mahdollisuuden kuulla enemmän alueen historiasta liittyen Launeen suojelualueisiin ja erilaisiin rakennusmääräyksiin. Näin ollen päätimme pyytää alan asiantuntijoita kertomaan tästä asiasta lisää.

Neljä vuotta sitten puhumassa olivat kaupunginarkkitehti, museon edustaja sekä rakennusvalvonnan edustaja. Samalla kattauksella mentiin muutoin nytkin, mutta rakennusvalvonnan edustaja oli tällä kertaa estynyt saapumaan paikalle. Palmi-Felinin mukaan keskustelutilaisuudelle nähtiin jälleentarvetta, sillä Launeen alueella on tällä hetkellä suurta vaihtuvuutta asukkaissa.

Remontti-info
Salinkallion koulun luokkahuone täyttyi asiasta kiinnostuneista kuulijoista

- Päätimme järjestää keskustelutilaisuuden uudestaan., varsinkin koska tapahtuma keräsi neljä vuotta sitten hyvin osallistujia ja mielenkiintoa, ja koska asia on jälleen ajankohtainen.

Iltaman ajatuksena oli muun muassa lisätä remonttia harkitsevien asukkaiden tietoisuutta rakennusmääräyksistä.

- Tuntuu, että moni ei edes tunne alueen suojelumääräyksiä. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiasta, jotta kukaan ei tee ensin remonttia, jota joutuu myöhemmin purkamaan puuttellisten ennakkotietojen vuoksi. Kyllä tässä on mukana myös valistusajatusta, jotta talojen ostajat eivät jää vain myyjän kertoman varaan.

Museon edustaja haluttiin mukaan kertomaan siitä, että miksi näin toimitaan ja miksi alueella yleensäkään on näin paljolti suojelumääräyksiä.

- Alueen suojelussahan ei ole missään nimessä kyse pelkästä taakasta, vaan näin saamme pidettyä arvokasta asuinympäristöämme yllä.

Illassa kuultiin Launeen alueen menneisyydestä ja myös tulevaisuudensuunnitelmista. Museon edustaja tutkija Riitta Niskanen kertoi Launeen alueen vaiheista sen asemakaavoituksesta lähtien. Kaavoitusta tehtiin 1920-luvulla, ja Laune liitettiin Lahteen vuonna 1933. Niskasen jälkeen Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen kertoi kaavoituksen ajankohtaista asioista.

Puhujat suosittelivat tutkimaan verkkopalvelusta tai ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan ennen remonttia koskien alueen remontointiin liittyviä säännöksiä. Laune on kulttuurihistoriallisesti merkittävä aluetta rintamamiestaloineen, ja alueella onkin voimassa melko tiukat säännöt asuinympäristön ulkoasun suhteen kaupungin puolelta. Julkisivuremonteissa onkin turvallista pysyä alkuperäisissä väreissä ja kattomateriaaleissa. Lisäksi pensasaitojen on oltava orapihlajaa eikä roskiskatoksia saisi olla lainkaan. Pihoja ei saa myöskään asfaltoida.

Muutoksia asemakaavaan

Keijutien 27 ja 28 asemakaavan muutos on saanut lainvoiman 12.5.2014, ja Kotipokin tilalle on tulossa uusi lähikauppa. Hämeenmaan omistama Kotipokki siirtyy Keijutien puolelle. Lisäksi Tapparakadun itäpään asemakaava on saanut lainvoiman 21.11.2013. Alueelle rakennetaan kerrostaloja, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Vireillä olevat kaavahankkeet löytyvät verkossa osoitteesta www.lahti.fi, alakategoriasta karttapalvelu. Samaiselta sivulta löytyy myös jokaisen tontin remonttiohjeistus, mikäli tonttia koskee jotain erikoissäännöksiä. Materiaalit löytyvät myös paperiversioina kirjastoista: alueelliset materiaalit pienistä kirjastoista ja kaikki materiaalit pääkirjastosta.

Paikallaolijoita kiinnostaneesta Valtatie 12 - hankkeesta uutta tietoa oli saatavilla valitettavan niukasti. Tiesuunnitelman valmistelusta vastaa Uudenmaan ELY-keskus, ja lisätietoja projektin kulusta ja uusista tietotuksista löytyy ELY-keskuksen verkkosivuilta hakusanalla Valtatie 12. Karvinen-Jussilaisen mukaan ELY-keskus järjestää seuraavan suuremman yleisötilaisuuden asian tiimoilta ensi vuoden alussa.

Mikko Blomberg


Ajankohtaista -arkisto