Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


JM  MELASTELUA


Suomen luovat yritysten omistajat kunniaan

Voiton maksimointi ja vastuullisuus työntekijöistä tuntuu olevan ainakin Suomessa ristiriidassa keskenään. Verojen kiertäminen on maailman suuryritysten keskuudessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Kaikki puhuvat varsin samaa kieltä. Osakkeenomistajan etu ja voiton maksimointi saa hyväksyvää hyrinää edelleen kaikissa maailman bisnesyliopistoissa, vaikka ne jossain päin maailmaa ovat täydellisessä ristiriidassa toimivan yritysympäristön ja kestään kehityksen kanssa.

Työntekijöiden hyvinvointi ei ole monenkaan kansainvälisen yrityksen tärkein huolen aihe, vaan se, kuinka julkisivu saadaan pysymään salassa uteliailta kuluttajilta. Suomessa parhaat esimerkit löytyvät ihme kyllä meille tärkeissä terveyspalveluyrityksissä. "Laillisella" verosuunnittelulla on mahdollistettu, että Suomen suurimmat yksityiset terveysyritykset Terveystalo, Mehiläinen ja Attendo MedOne kykenevät siirtämään voitot veroparatiiseihin ja kierrättämään verojen maksua Suomeen. Ei kai tätä voida hyväksyä, mutta mitä sille voidaan tehdä?

Suomessa toimitaan perheyrityksissä varsin usein eettisesti oikein. Monet suomalaiseen perheyritysten liittoon kuuluvat vastuulliset toimijat ovat käsittäneet tämän ja myös noudattavat ns. "shared value" ajattelua. Nämä yritykset kantavat siis osansa yhteiskunnallisista ongelmista jaetusti, koska ovat ymmärtäneet, että rautatiet, kanavat ja monet muut yhteiskunnan ylläpitämät infrastruktuurit ja organisaatiot edistävät myös heidän liiketoimintaansa.

Tyytyväiset työntekijät ovat tuottavia. Ilmastonmuutos, köyhyys ja ikääntyminen eivät ole vain esteitä yritystoiminnalle, vaan myös mahdollisuus luoda uusia markkinoita, kuten meidän lahtelainen Kemppi Oy:mme on omalla esimerkillään jo osoittanut. Vientiä on yli 60 maahan ja uusia markkinoita haravoidaan Kauko- Idästä koko ajan. Jokainen uuden työpaikan luominen on päätöksentekijälle aina riskinottoa. Tosin velkaraha on nyt edullista, mutta omistajien riskit ovat silti kasvaneet ja uudet investoinnit eivät tunnu liikahtavan odotetulla tavalla.

Kaikki päättäjät tietävät tai heidän ainakin täytyisi tietää, että voidaksemme säilyttää tämän hyvinvointivaltiomme, me tarvitsisimme 250 000 uutta työpaikkaa. Nyt kaikki varamme menevät entisten rakenteiden ylläpitoon ja valuvikojen korjaamiseen, eikä uusien työpaikkojen päivittämiseen je luomiseen. Julkinen sektori on liikaa velkaantunut ja suhde todellisiin Suomen vaurauden luojiin on vain kasvanut. Velkaa on uskomattomat 62 000 euroa yksityisen sektorin työntekijää kohti.

Eivätkö nykypoliitikkomme ymmärrä, mitä Iiro Viinanen ja muut yritysjohtajat ovat peräänkuuluttaneet jo pitkään: työnteon kannattavuuden lisäämistä Suomessa. Työ maksaa meillä enemmän kuin kilpailijamaissa. Syynä ovat suuret palkankorotukset, lisääntyvät eläkemaksut, nouseva tuloverotus ja progression kasvu sekä inflaatiotarkistuksista luopuminen. Valitettavasti meillä on Suomessa omistajia liian vähän. Nyt me tarvitsisimme uusia omistajia
lisää yli 35 000 uusien työpaikkojen rakentamiseen ja riskinottoon.

Onko Suomi helpottanut omistajien riskiä ja halventanut heidän työvoimakulujaan? Uskaltaako enää kukaan ottaa riskejä Suomessa? Silti uusista työpaikoista päättävät vain omistajat!

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit