Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile   ILEN HAJATELMAT
 

Näin meitä holhotaan

Suomalaiset sietävät tunnetusti paljon. Vaikka kansalaisille laaditaan uusia yhä tiukempia sääntöjä, me nielemme ne mukisematta. Vähän voidaan purra hammasta tai korkeintaan vetää viikonloppukänni. Siinä se. Vastaavista valtiovallan tempauksista Välimeren maissa lakkoiltaisiin tai kaadettaisiin metrojunia nurin. City-lehden nettiversio listasi suomalaisen holhouksen pahimmat ylilyönnit kuluneelta vuodelta. Tässä parhaat päältä. Mitähän joku ulkomaalainen ajattelisi tekstiä lukiessaan?

1) Stoppi juomingeille

Valviran mukaan Pori Jazz oli rikkonut alkoholilakia. Kirjurinruodolla festarikansa oli nauttinut omista juomista huippuesiintyjien tahtiin. Tätä oli tapahtunut säännöllisesti ja jo vuosikymmenien ajan. Miten tässä oli ylipäätään onnistuttu? Puhdistaakseen huipputapahtuman maineen festivaalijärjestäjät päättivät kieltää kaikenlaisten juomien tuomisen huvialueelle. Selkkaus sai lempinimen pillimehu-kohu. Lopulta linjausta korjattiin sen verran, että vain alkoholijuomat alueella kiellettiin.

Miten uudenlainen järjestys toimi, City-lehti kysyy ja vastaa: "Porin poliisi raportoi viikonlopusta muhkeita lukuja: 40 kiinniottoa alkoholin takia ja tehtäviä yhteensä 400. Yle Satakunta raportoi, kuinka kokeneet jazzvieraat kertoivat alueella olleen vahvasti päihtyneitä henkilöitä enemmän kuin miesmuistiin."

2) Saastuneet kananmunat

Ravintolakokki päätti tarjota asiakkailleen hyvälaatuisia maalaismunia. Hän löysi lähiseudulta pientuottajan, jonka kanssa solmi sopimuksen munien toimittamisesta. Terveystarkastaja pani kuitenkin pisteen herkuttelulle, sillä direktiivin mukaan leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöihin. City ihmetteleekin, saastuttiko reilu kahdenkymmenen kilometrin matka kananmunat täysin käyttökelvottomiksi.

"Toimittaja-viljelijä Kirsi Haapamatin kolumni aiheesta kiersi elokuussa netissä. Kun City uutisoi asiasta, aihe kirvoitti kommentin Eviran pääjohtajalta Matti Aholta. Hänkin tuskaili tarkoituksettomia sääntöjä ja sitä, miten huonosti jotkut lait sopivat säätelemään 500 ihmisen arkea. Aho kuitenkin lupasi tehdä parhaansa sen eteen, että byrokraattinen niuhotus pidetään aisoissa."

3) Epäkorrekti avotaksi

Elokuussa pääkaupungin katukuvaa ilahdutti avoautotaksi, joka törmäsi byrokratian rattaisiin heti ensimmäisenä liikennöintipäivänään. Taksitarkastaja oli kehottanut autoa kuljettanutta Hannu Lainetta poistumaan paitsi taksitolpalta, myös koko liikenteestä. Taksiyrittäjä epäili oitis, että homman takana oli kateellinen kollega, jonka mielestä kiusantekoa se on pienikin kiusanteko.

"Perusteet olivat absurdit: avoauto ei sovi taksiksi, koska sääntöjen mukaan taksikyltti pitää olla auton katolla. Se on aika helvetin hankalaa autossa, jossa ei ole kattoa. Avotaksin kuski kieltäytyi poistumasta tolpalta muuten kuin käsiraudoissa. Asiaa tarvittiin selvittämään liikennevirasto Trafi ja poliisi, mutta kumpikaan ei osannut ottaa kantaa, voiko avoauto olla taksi."

4) Auringonvalo verolle

Tänä vuonna Suomessa oli tarkoitus hyödyntää aurinkoenergiaa enemmän kuin aikaisempina vuosina yhteensä. Muun muassa lukuisat suomalaisyritykset halusivat rakentaa aurinkopaneeleita energiatuotantonsa tueksi. Vaan, kuinkas kävikään? Tullissa ärähdettiin: "Tietyn tuotantomäärän ylittävistä aurinkopaneeleista joutuu maksamaan veroa, vaikka kaikki energia olisi tarkoitettu omaan käyttöön. Tämä siksi, että aurinkopaneelit kytkeytyvät yleiseen sähköverkkoon eikä siksi voida varmistaa, että kaikki energia menee omaan käyttöön."

5) Kauppahallit muuttuivat saunoiksi

Viime kesänä saimme nauttia iltapäivälehtiä siteeraten "seksihelteistä". Erotiikka oli silti kaukana ainakin Helsingin kauppahalleista, joissa työskenneltiin pahimmillaan liki 40 asteen kuumuudessa. "Terveystarkastajat olivat kieltäneet hallin ovien ja ikkunoiden avaamisen elintarvikehygienialain nojalla: niistä saattaisi lentää lintuja sisään. Vartijat valvoivat tarkasti määräyksen noudattamista. Lopulta järki voitti ja ovet avattiin. Hienoa. Olisi ollut ikävä odottaa kuolemantapaukseen."

6) Tuhansien rantojen maa

Jyväskylän kaupungin johtoportaassa hyödynnettiin pitkän matematiikan opintoja ja laskettiin, että uimarantoja on liikaa ja niiden ylläpito maksaa maltaita. Kaupunki sulki 19 yleistä uimarantaa, ja muualla Suomessa seurattiin perässä. "Mitä käytännössä tarkoittaa uimarannan laukkauttaminen? Rantoja, joilla lapset ovat uineet sukupolvien ajan, ei voida ottaa poiskaan. Sitä, että rannoilta viedään varusteet, välineet sekä kalusteet ja huoltokäynnit lopetetaan. Rannoilta viedään uimakopit, ettei kannustettaisi ihmisiä uimaan. Vaikka Tukes kritisoi päätöstä, kaupunki oli järkkymätön: myös pelastusrenkaat on vietävä pois lakkautettavilta rannoilta, sillä ne kuuluvat uimarannan tunnusmerkkeihin."

7) Leikkiminen vaarantaa lapsen hengen

Ruotsin mallin mukaan kohta määrätään vaarallislla leikkipaikoilla hääriville lapsille kypäräpakko. Cityn mielestä työ on jo hyvällä alulla, sillä Suomen kaupungit ovat alkaneet sulkea leikkikenttiä. Ne eivät täytä enää tiukentuneita turvallisuumääräyksiä.

"Kuten kaikki tietävät, leikkiminen on hengenvaarallista ja lapsiamme pitää suojella kaikin keinoin leikkimisen vaaroilta. Yle kertoi kesäkuun lopussa, kuinka muun muassa Pirkanmaalla ja Hämeenkyrössä pistetään leikkikenttiä matalaksi. Leikkikentän pitää olla säännösten mukaan ehdottomasti sellainen, ettei lapsi voi jäädä kiinni, pudota tai kuristua. Aitojen on oltava tietyn korkuiset ja sellaiset, etteivät lapset saa kiivettyä niiden päälle. Hämeenkyrön ammattikoulun pihan leikkipuisto ei täyttänyt määräyksiä, koska siellä kukki ruusupensas, jonka piikkeihin lapsi voi pistää itsensä."

8) Leivokset harvojen herkkua

Nykyään voi valmistaa leivoksia myyntiin, jos omistaa terveystarkastajan hyväksymän elintarvikehuoneiston ja on laatinut omavalvontasuunnitelman. Esimerkiksi tarkastuksen läpäissyt kotikeittiö kelpaa sellaiseksi tilaksi. Näin ainakin niin kauan, kun leivokset eivät ole gluteenittomia. Ne taas vaativat erityisen laboratoriokäynnin. Terveystarkastaja ei saa nimittäin tulla kenenkään kotiin edes kutsusta.

"Kuopiolaisnainen törmäsi näihin vaatimuksiin. Paikallisen puodin yrittäjä oli halunnut leivonnaisia myyntiin ja sivutoiminen leipuri halusi leipoa niitä kotonaan. Laboratoriomatkojen kustannukset olisivat kuitenkin syöneet tuotot, joten homma kuivui kasaan."

Esimerkit eivät siis ole lainauksia Hölmöläisten tarinoista, vaan silkkaa todellisuutta nykypäivän Suomessa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit