Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile   ILEN HAJATELMAT
 

Näin meitä holhotaan

Suomalaiset sietävät tunnetusti paljon. Vaikka kansalaisille laaditaan uusia yhä tiukempia sääntöjä, me nielemme ne mukisematta. Vähän voidaan purra hammasta tai korkeintaan vetää viikonloppukänni. Siinä se. Vastaavista valtiovallan tempauksista Välimeren maissa lakkoiltaisiin tai kaadettaisiin metrojunia nurin. City-lehden nettiversio listasi suomalaisen holhouksen pahimmat ylilyönnit kuluneelta vuodelta. Tässä parhaat päältä. Mitähän joku ulkomaalainen ajattelisi tekstiä lukiessaan?

1) Stoppi juomingeille

Valviran mukaan Pori Jazz oli rikkonut alkoholilakia. Kirjurinruodolla festarikansa oli nauttinut omista juomista huippuesiintyjien tahtiin. Tätä oli tapahtunut säännöllisesti ja jo vuosikymmenien ajan. Miten tässä oli ylipäätään onnistuttu? Puhdistaakseen huipputapahtuman maineen festivaalijärjestäjät päättivät kieltää kaikenlaisten juomien tuomisen huvialueelle. Selkkaus sai lempinimen pillimehu-kohu. Lopulta linjausta korjattiin sen verran, että vain alkoholijuomat alueella kiellettiin.

Miten uudenlainen järjestys toimi, City-lehti kysyy ja vastaa: "Porin poliisi raportoi viikonlopusta muhkeita lukuja: 40 kiinniottoa alkoholin takia ja tehtäviä yhteensä 400. Yle Satakunta raportoi, kuinka kokeneet jazzvieraat kertoivat alueella olleen vahvasti päihtyneitä henkilöitä enemmän kuin miesmuistiin."

2) Saastuneet kananmunat

Ravintolakokki päätti tarjota asiakkailleen hyvälaatuisia maalaismunia. Hän löysi lähiseudulta pientuottajan, jonka kanssa solmi sopimuksen munien toimittamisesta. Terveystarkastaja pani kuitenkin pisteen herkuttelulle, sillä direktiivin mukaan leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöihin. City ihmetteleekin, saastuttiko reilu kahdenkymmenen kilometrin matka kananmunat täysin käyttökelvottomiksi.

"Toimittaja-viljelijä Kirsi Haapamatin kolumni aiheesta kiersi elokuussa netissä. Kun City uutisoi asiasta, aihe kirvoitti kommentin Eviran pääjohtajalta Matti Aholta. Hänkin tuskaili tarkoituksettomia sääntöjä ja sitä, miten huonosti jotkut lait sopivat säätelemään 500 ihmisen arkea. Aho kuitenkin lupasi tehdä parhaansa sen eteen, että byrokraattinen niuhotus pidetään aisoissa."

3) Epäkorrekti avotaksi

Elokuussa pääkaupungin katukuvaa ilahdutti avoautotaksi, joka törmäsi byrokratian rattaisiin heti ensimmäisenä liikennöintipäivänään. Taksitarkastaja oli kehottanut autoa kuljettanutta Hannu Lainetta poistumaan paitsi taksitolpalta, myös koko liikenteestä. Taksiyrittäjä epäili oitis, että homman takana oli kateellinen kollega, jonka mielestä kiusantekoa se on pienikin kiusanteko.

"Perusteet olivat absurdit: avoauto ei sovi taksiksi, koska sääntöjen mukaan taksikyltti pitää olla auton katolla. Se on aika helvetin hankalaa autossa, jossa ei ole kattoa. Avotaksin kuski kieltäytyi poistumasta tolpalta muuten kuin käsiraudoissa. Asiaa tarvittiin selvittämään liikennevirasto Trafi ja poliisi, mutta kumpikaan ei osannut ottaa kantaa, voiko avoauto olla taksi."

4) Auringonvalo verolle

Tänä vuonna Suomessa oli tarkoitus hyödyntää aurinkoenergiaa enemmän kuin aikaisempina vuosina yhteensä. Muun muassa lukuisat suomalaisyritykset halusivat rakentaa aurinkopaneeleita energiatuotantonsa tueksi. Vaan, kuinkas kävikään? Tullissa ärähdettiin: "Tietyn tuotantomäärän ylittävistä aurinkopaneeleista joutuu maksamaan veroa, vaikka kaikki energia olisi tarkoitettu omaan käyttöön. Tämä siksi, että aurinkopaneelit kytkeytyvät yleiseen sähköverkkoon eikä siksi voida varmistaa, että kaikki energia menee omaan käyttöön."

5) Kauppahallit muuttuivat saunoiksi

Viime kesänä saimme nauttia iltapäivälehtiä siteeraten "seksihelteistä". Erotiikka oli silti kaukana ainakin Helsingin kauppahalleista, joissa työskenneltiin pahimmillaan liki 40 asteen kuumuudessa. "Terveystarkastajat olivat kieltäneet hallin ovien ja ikkunoiden avaamisen elintarvikehygienialain nojalla: niistä saattaisi lentää lintuja sisään. Vartijat valvoivat tarkasti määräyksen noudattamista. Lopulta järki voitti ja ovet avattiin. Hienoa. Olisi ollut ikävä odottaa kuolemantapaukseen."

6) Tuhansien rantojen maa

Jyväskylän kaupungin johtoportaassa hyödynnettiin pitkän matematiikan opintoja ja laskettiin, että uimarantoja on liikaa ja niiden ylläpito maksaa maltaita. Kaupunki sulki 19 yleistä uimarantaa, ja muualla Suomessa seurattiin perässä. "Mitä käytännössä tarkoittaa uimarannan laukkauttaminen? Rantoja, joilla lapset ovat uineet sukupolvien ajan, ei voida ottaa poiskaan. Sitä, että rannoilta viedään varusteet, välineet sekä kalusteet ja huoltokäynnit lopetetaan. Rannoilta viedään uimakopit, ettei kannustettaisi ihmisiä uimaan. Vaikka Tukes kritisoi päätöstä, kaupunki oli järkkymätön: myös pelastusrenkaat on vietävä pois lakkautettavilta rannoilta, sillä ne kuuluvat uimarannan tunnusmerkkeihin."

7) Leikkiminen vaarantaa lapsen hengen

Ruotsin mallin mukaan kohta määrätään vaarallislla leikkipaikoilla hääriville lapsille kypäräpakko. Cityn mielestä työ on jo hyvällä alulla, sillä Suomen kaupungit ovat alkaneet sulkea leikkikenttiä. Ne eivät täytä enää tiukentuneita turvallisuumääräyksiä.

"Kuten kaikki tietävät, leikkiminen on hengenvaarallista ja lapsiamme pitää suojella kaikin keinoin leikkimisen vaaroilta. Yle kertoi kesäkuun lopussa, kuinka muun muassa Pirkanmaalla ja Hämeenkyrössä pistetään leikkikenttiä matalaksi. Leikkikentän pitää olla säännösten mukaan ehdottomasti sellainen, ettei lapsi voi jäädä kiinni, pudota tai kuristua. Aitojen on oltava tietyn korkuiset ja sellaiset, etteivät lapset saa kiivettyä niiden päälle. Hämeenkyrön ammattikoulun pihan leikkipuisto ei täyttänyt määräyksiä, koska siellä kukki ruusupensas, jonka piikkeihin lapsi voi pistää itsensä."

8) Leivokset harvojen herkkua

Nykyään voi valmistaa leivoksia myyntiin, jos omistaa terveystarkastajan hyväksymän elintarvikehuoneiston ja on laatinut omavalvontasuunnitelman. Esimerkiksi tarkastuksen läpäissyt kotikeittiö kelpaa sellaiseksi tilaksi. Näin ainakin niin kauan, kun leivokset eivät ole gluteenittomia. Ne taas vaativat erityisen laboratoriokäynnin. Terveystarkastaja ei saa nimittäin tulla kenenkään kotiin edes kutsusta.

"Kuopiolaisnainen törmäsi näihin vaatimuksiin. Paikallisen puodin yrittäjä oli halunnut leivonnaisia myyntiin ja sivutoiminen leipuri halusi leipoa niitä kotonaan. Laboratoriomatkojen kustannukset olisivat kuitenkin syöneet tuotot, joten homma kuivui kasaan."

Esimerkit eivät siis ole lainauksia Hölmöläisten tarinoista, vaan silkkaa todellisuutta nykypäivän Suomessa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit