Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

nainen kuulemma käyttää pehmeitä arvoja.tehdessään päätöksiä johtaessaan minisreriötä.kun vr paloitellaan missä näkyy tämä pehmeys. 18.09.2017 07:54
hajuherkkyys naisilla kääntyy eduksi. on jälleen yksi syy laistaa työtehtäviä. on ne käsitykset nurinkuriset valtakunnassa.miehillä haisevakin työ on kelvattava. 11.09.2017 08:50
feministit marssi naisten oikeuksien puolesta.mutta kyky hoitaa osuutensa työssä unohtui.samoin vastuu ja velvollisuudet.sama toistuu jatkuvasti. 04.09.2017 08:25
suomi nainen esitteli kreikkalaista miestä uutisissa.kun täällä sosturva parempi. paljonko näitä tapauksia oikein on.viime vuosikymmeninä.me miehet tietenkin maksamme sitä sosturvaa.turha puhua yhteisöllisyydestä. 28.08.2017 08:59
sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Elämää suurempaa

Täytyy olla perin juurin kyyninen ja sielultaan tulehtunut ihminen, jos ei voi katsoa Vain elämää -ohjelmaa ja pidä siitä. Formaattia ovat arvostelleet ainakin muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä sekä Eppu Normaali -yhtyeen johtohahmo Martti Syrjä. "Parempi, etten sotkeudu valtavirran kuvioihin. En sovi kyynelehtijöiden ja halaajien joukkoon. Yksikään biisini ei ole syntynyt siksi, että isä, isoäiti tai koira kuoli", Röyhkä latasi ensimmäisen kauden jälkeen.

Olen aina arvostanut Röyhkää kirjoittajana ja lauluntekijänä. Hän on oman genrensä vastarannan kiiski, joka arvostelee näkemyksensä räväkästi ja saumattomasti. Eräänlainen musamaailman Pentti Linkola siis. Röyhkää myös pyydettiin mukaan ohjelmaan, joten arvostan hänen suoraselkäisyyttään ja johdonmukaisuuttaan. Olisikin vaikea kuvitella Kauko Satulinnassa halaamassa kyynelsilmin vaikkapa Katri Helenaa.

Tylytystä jatkoi Syrjä, jota oli pyydetty ohjelmaan jopa kahdesti. "Pistin tokan kerran sellaisen viestin, että älkää nyt kolmatta kertaa enää pyytäkö. Se on ihan kuraa. En voi viittätoista sekuntia enempää katsoa. Alkaa lentämään yrjö ja ällöttämään koko touhu", hän niittasi aiheen. Myöskään Syrjälle ei voi heittää vastineeksi, että happamia ovat pihlajanmarjat, sillä artisti on varmasti turvannut taloutensa loppuelämäkseen.

Mutta mitäs näistä, Vain elämää -sarjan kolmannen kauden avausjakso keräsi yli miljoona katsojaa, mikä on Neloselle huikea saavutus. Syytä suosiolle ei tarvitse hakea kaukaa, sillä jaksoa isännöi Vesa-Matti Loiri. Loiri on toki maineensa ansainnut, vaikka varsinkin iltapäivälehdet hehkuttelivat ennen ohjelmaa tämän edesottamuksia jättimäisin otsikoin. Ainakin toimittajakoulussa oli opetettu, että vastaanvankokoiset kirjasimet on varattu ainoastaan Jeesuksen toiselle tulemiselle.

Herkkua on luvassa jatkossakin, sillä Loirin illan parhaat vedot olivat nuorten artistien tulkintoja. Paula Vesalan Elegia oli koskettavuudessaan huippuluokkaa, samoin Jenni Vartiaisen Kohtalokas samba. Ystävääni ja kolleegaani Vesa Häkliä lainaten, Jenni voisi laulaa vaikka puhelinluetteloa ja olisin hypnoosissa.

Loirin saaminen ohjelmaan oli lottovoitto niin tekijöille kuin katsojille. Jokainen media-alan edustaja tietää, miten vaikea Veskua on nykypäivänä taivutella mihinkään projektiin mukaan. Mies viihtyy erakkona ja on äärimmäisen itsekriittinen. Itsekin olen tavannut suuren idolini ainoastaan kerran. Teimme Nykyposti-lehteen yhteishaastattelua hänen lastensa isoäidin, Hilkka Toljanderin kanssa henkimaailman asioista. Paikalla olivat myös Veskun avovaimo Stina ja yhteiset pojat Ukko ja Sampo.

Hilkka oli varannut vieraille tarjottavaksi koruttomasti noutopitsaa, jota järsimme valokuvaaja Olavi Kaskisuon kanssa hieman myöhässä ollutta Loiria odotellessa. Sisään tullessa Vesku pahoitteli myöhästymistään, kunnes huomasi pöydällä olevan pitsalaatikon: "Ei, helvata, quattro stagioni! Ajattelin haastattelun jälkeen ajaa anopin nurmikon, mutta nyt taidankin ajaa sen kahteen kertaan. Kahdeksan kiloa pitäisi saada pudotettua, mutta pitsaa en voi nyt kerta kaikkiaan vastustaa." Tilanne kertoo, miten mutkaton jätkä Vesku pohjimmiltaan on.

Loiri on maininnut monipuolisuutensa salaisuudeksi sen, että hän pyrkii tekemään aina yhden asian kerrallaan, huolella loppuun asti. Kun se on hoidettu, voi antaumuksella keskittyä täysin erilaiseen hankkeeseen. Kuten ohjelmasta saattoi huomata, viihdealan konkari ei ole vanhoilla päivilläkään lakannut jännittämästä. Sietämättömiin mittoihin kohoava ramppikuume on ollut esiintyjäpiireissä jopa oma legendansa. Vesku saattaa käydä vielä juuri ennen keikkaa oksentamassa, mutta on lavalla itse tyyneys. Monivuotinen yhteistyökumppani, kapellimestari Olli Ahvenlahti onkin veistellyt, että mitä useampi yökkäys, sen parempi keikka. "Kuusi yökkäystä lupaa jo erinomaista esitystä!"

Mitä vielä Vain elämää -sarjaan tulee, ainoa mikä minua ärsyttää ovat ohjelman luomat kaupalliset lieveilmiöt. Kokoomalevyjä ja lippuja yhteiskonsertteihin myydään jo ennen kuin vainaja on niin sanotusti kuopattu. Artisteista Paula Vesala on tänä vuonna kiinnittänyt facebookissa huomiota yhden ohjelman sponsorin, hiilihapotuslaitevalmistaja SodaStreamin toimintaan. "Yrityksen toiminta Israelin miehittämällä Länsirannalla on laitonta, eikä kestä lähempää tarkastelua. Ymmärrettävästi on heille pettymys, että nostan tämän esiin, koska olen mukana ohjelmassa ja näin itsekin ikään kuin yrityksen mainoskasvo, mutta iloisella markkinoinnilla ei tietenkään voi peitellä ihmisoikeusloukkauksia", Vesala kirjoittaa.

Ihailtavaa toimintaa Paulalta, Elegian esittämiseen verrattavaa kansalaisrohkeutta! Vesalaa myötäillen, on ikävää, jos falski kaupallisuus ottaa painiotteen alkujaan pyyteettömästä ja hienosta ohjelmaideasta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit