Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Elämää suurempaa

Täytyy olla perin juurin kyyninen ja sielultaan tulehtunut ihminen, jos ei voi katsoa Vain elämää -ohjelmaa ja pidä siitä. Formaattia ovat arvostelleet ainakin muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä sekä Eppu Normaali -yhtyeen johtohahmo Martti Syrjä. "Parempi, etten sotkeudu valtavirran kuvioihin. En sovi kyynelehtijöiden ja halaajien joukkoon. Yksikään biisini ei ole syntynyt siksi, että isä, isoäiti tai koira kuoli", Röyhkä latasi ensimmäisen kauden jälkeen.

Olen aina arvostanut Röyhkää kirjoittajana ja lauluntekijänä. Hän on oman genrensä vastarannan kiiski, joka arvostelee näkemyksensä räväkästi ja saumattomasti. Eräänlainen musamaailman Pentti Linkola siis. Röyhkää myös pyydettiin mukaan ohjelmaan, joten arvostan hänen suoraselkäisyyttään ja johdonmukaisuuttaan. Olisikin vaikea kuvitella Kauko Satulinnassa halaamassa kyynelsilmin vaikkapa Katri Helenaa.

Tylytystä jatkoi Syrjä, jota oli pyydetty ohjelmaan jopa kahdesti. "Pistin tokan kerran sellaisen viestin, että älkää nyt kolmatta kertaa enää pyytäkö. Se on ihan kuraa. En voi viittätoista sekuntia enempää katsoa. Alkaa lentämään yrjö ja ällöttämään koko touhu", hän niittasi aiheen. Myöskään Syrjälle ei voi heittää vastineeksi, että happamia ovat pihlajanmarjat, sillä artisti on varmasti turvannut taloutensa loppuelämäkseen.

Mutta mitäs näistä, Vain elämää -sarjan kolmannen kauden avausjakso keräsi yli miljoona katsojaa, mikä on Neloselle huikea saavutus. Syytä suosiolle ei tarvitse hakea kaukaa, sillä jaksoa isännöi Vesa-Matti Loiri. Loiri on toki maineensa ansainnut, vaikka varsinkin iltapäivälehdet hehkuttelivat ennen ohjelmaa tämän edesottamuksia jättimäisin otsikoin. Ainakin toimittajakoulussa oli opetettu, että vastaanvankokoiset kirjasimet on varattu ainoastaan Jeesuksen toiselle tulemiselle.

Herkkua on luvassa jatkossakin, sillä Loirin illan parhaat vedot olivat nuorten artistien tulkintoja. Paula Vesalan Elegia oli koskettavuudessaan huippuluokkaa, samoin Jenni Vartiaisen Kohtalokas samba. Ystävääni ja kolleegaani Vesa Häkliä lainaten, Jenni voisi laulaa vaikka puhelinluetteloa ja olisin hypnoosissa.

Loirin saaminen ohjelmaan oli lottovoitto niin tekijöille kuin katsojille. Jokainen media-alan edustaja tietää, miten vaikea Veskua on nykypäivänä taivutella mihinkään projektiin mukaan. Mies viihtyy erakkona ja on äärimmäisen itsekriittinen. Itsekin olen tavannut suuren idolini ainoastaan kerran. Teimme Nykyposti-lehteen yhteishaastattelua hänen lastensa isoäidin, Hilkka Toljanderin kanssa henkimaailman asioista. Paikalla olivat myös Veskun avovaimo Stina ja yhteiset pojat Ukko ja Sampo.

Hilkka oli varannut vieraille tarjottavaksi koruttomasti noutopitsaa, jota järsimme valokuvaaja Olavi Kaskisuon kanssa hieman myöhässä ollutta Loiria odotellessa. Sisään tullessa Vesku pahoitteli myöhästymistään, kunnes huomasi pöydällä olevan pitsalaatikon: "Ei, helvata, quattro stagioni! Ajattelin haastattelun jälkeen ajaa anopin nurmikon, mutta nyt taidankin ajaa sen kahteen kertaan. Kahdeksan kiloa pitäisi saada pudotettua, mutta pitsaa en voi nyt kerta kaikkiaan vastustaa." Tilanne kertoo, miten mutkaton jätkä Vesku pohjimmiltaan on.

Loiri on maininnut monipuolisuutensa salaisuudeksi sen, että hän pyrkii tekemään aina yhden asian kerrallaan, huolella loppuun asti. Kun se on hoidettu, voi antaumuksella keskittyä täysin erilaiseen hankkeeseen. Kuten ohjelmasta saattoi huomata, viihdealan konkari ei ole vanhoilla päivilläkään lakannut jännittämästä. Sietämättömiin mittoihin kohoava ramppikuume on ollut esiintyjäpiireissä jopa oma legendansa. Vesku saattaa käydä vielä juuri ennen keikkaa oksentamassa, mutta on lavalla itse tyyneys. Monivuotinen yhteistyökumppani, kapellimestari Olli Ahvenlahti onkin veistellyt, että mitä useampi yökkäys, sen parempi keikka. "Kuusi yökkäystä lupaa jo erinomaista esitystä!"

Mitä vielä Vain elämää -sarjaan tulee, ainoa mikä minua ärsyttää ovat ohjelman luomat kaupalliset lieveilmiöt. Kokoomalevyjä ja lippuja yhteiskonsertteihin myydään jo ennen kuin vainaja on niin sanotusti kuopattu. Artisteista Paula Vesala on tänä vuonna kiinnittänyt facebookissa huomiota yhden ohjelman sponsorin, hiilihapotuslaitevalmistaja SodaStreamin toimintaan. "Yrityksen toiminta Israelin miehittämällä Länsirannalla on laitonta, eikä kestä lähempää tarkastelua. Ymmärrettävästi on heille pettymys, että nostan tämän esiin, koska olen mukana ohjelmassa ja näin itsekin ikään kuin yrityksen mainoskasvo, mutta iloisella markkinoinnilla ei tietenkään voi peitellä ihmisoikeusloukkauksia", Vesala kirjoittaa.

Ihailtavaa toimintaa Paulalta, Elegian esittämiseen verrattavaa kansalaisrohkeutta! Vesalaa myötäillen, on ikävää, jos falski kaupallisuus ottaa painiotteen alkujaan pyyteettömästä ja hienosta ohjelmaideasta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit