Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

Pelicans

Missä SM-liigan yleisö?

Lätkäliigaa on pelattu jo huimat kolme kierrosta. Pelicansin otteet ovat olleet hieman alavireisiä. Taskussa yksi voitto voittomaalikilpailussa ja kaksi tappiota. Vastustajina ovat olleet juuri ne joukkueet, joiden voisi edeltäkäsin olettaa olevan Pelicansin päävastustajia eli niitä jotka kamppailevat samoista sijoituksista.

Tiistainen Ässät-ottelu oli kaikkea muuta kuin hyvä peli. Ensimmäisessä erässä näytti siltä, että kyseessä olisi isät vastaan pojat -peli. Ässät vei ja Pelicans vikisi surkeasti perässä. Toinen ja kolmas erä oli hieman parempaa peliä, mutta jonkinlainen päämäärätön haahuilu kuvasti turkoosipaitojen peliä läpi koko ottelun. Juuri viime viikolla kirjoitin, ettei kukaan jaksa pitkään katsella muniinpuhaltajien peliä, niin totta kai Pelicans näyttää malliesimerkin siitä, mistä muniinpuhaltelussa on oikein kyse. Pelirohkeuden ja pelinopeuden puutteesta.

Lisäksi maalinteko on yhtä päämäärätöntä huiskimista vähän sinne päin. Neljä tehtyä maalia kolmessa pelissä on vähän. Ihan liian vähän. Ainoa hyvä puoli tässä on se, että kausi on vasta alussa, muuten olisin jo todella huolissani. Pelin on parannuttava kuitenkin nopeasti, ettei lumipallo ala vyöryä väärään suuntaan. Nyt kun yleisömäärätkin ovat kauttaaltaan koko liigassa painumassa ennätysalhaisiksi, olisi ensiarvoisen tärkeää näyttää lahtelaisille katsojille, että peliä todellakin kannattaa tulla katsomaan ja paikan päälle hallille tietenkin.

Ässät-pelissä yleisömäärä oli nippanappa yli 3000. Pahoja merkkejä on ilmassa, kun Jyväskylässäkin jäätiin jo 2500 katsojaan, eikä missään muuallakaan ole nähty mitään ryntäystä liigahalleihin. Ja nyt pelataan kuitenkin alkukautta, jolloin lätkäbuumi pitäisi olla tapissaan jokaisella paikkakunnalla. Ovathan tässä vaiheessa kautta kaikki joukkueet siinä tilanteessa, että kaikki on vielä mahdollista, jopa mestaruus. Kuinka moni käy hallilla enää tammikuussa, jos sijoitus on ynnä muut ja ainoa jännitysmomentti on se, ketkä pelaajat myydään ennen siirtorajaa?

Missä sitten syy yleisökatoon? Ei, syy ei ole siinä, että Jokerit jätti liigan, sillä Jokerit ja KHL ei kiinnosta oikeasti ketään Helsingin ulkopuolella. Syy ei ole edes uudessa Euroopan Liigassa (CHL). Itse hakisin syytä pääosin vain ja ainoastaan yhdestä asiasta: Lippujen hinnat verrattuna loistavaan TV- ja nettitarjontaan SM-liigan osalta. Tähän kun lisätään vielä Suomen tämänhetkinen taloudellinen lama, jossa ihmisten on oikeasti mietittävä laittaako rahat huvituksiin vai ruokaan, aletaan olemaan asian ytimessä.

Mietipä itse: Lähdet Pelsu-matsiin ja otat mukaan vaimon ja pari lasta. Eli ostat neljä istumapaikkaa, jolloin hinta on noin 100 euroa. Siihen sitten lisätään tietenkin oheismyynti erätauoilla eli limut/oluet/kahvit/munkit/karkit tms. Loppusumma illasta on helposti noin 130€. Tähän kun lisätään vielä matkat hallille, parkkipaikan etsiminen, jonot kioskeilla jne. niin kyllähän illalle hintaa tulee ja aikaa kuluu. Plus-puolella on tietenkin se, että perhe saa yhteisen kivan kokemuksen ja kokee SM-liigamatsin livenä.

Vaihtoehtona on ostaa NelonenPro-paketti, jolla näet kaikki suosikkijoukkuesi pelit ( siis myös vieraspelit) HD-kuvanlaadulla. Katsotte pelit omalta sohvaltanne. Ei tarvitse liikkua kotoaan mihinkään, eikä jonottaa yhtään minnekään. Ostat oluen/karkit/munkit kaupasta etukäteen tai keität kahvit omalla kahvinkeittimelläsi reippaasti yli puolet halvemmalla verrattuna jäähallin vastaaviin tuotteisiin. Jos Pelicansin peli tökkii, voit katsoa ihan minkä tahansa muun matsin, jota pelataan samanaikaisesti. Kaiken tämän hinta on noin 30 euroa/kuukausi eli vain hieman enemmän kuin maksaisit yhdestä istumapaikasta yhdessä ainoassa kotipelissä. Tuolla 30 eurolla näkee siis kuukaudessa keskimäärin 8 Pelicans-peliä.

Voidaaan siis hyvin nostaa esiin kysymys, onko tämä nykyinen TV- ja nettitarjonta jo liiankin hyvä SM-liigan osalta? Jopa niin hyvä, että se on näivettämässä kovaa vauhtia koko SM-liigan. Korvaavatko joukkueiden saamat televisiointikorvaukset alenevat yleisömäärät, kun joka ainoa joukkue tullee jäämään budjetoidusta yleisötavoitteestaan?

SM-liigalla on siis käsissään ongelma, jota ei varmastikaan osattu ennustaa, ennenkuin on jo paskat housuissa. Tai onhan tässä vielä se mahdollisuus, että talven tullen ihmiset palaavat halleihin, mutta epäillähän tuota sopii. Silloin kun raha on tiukoilla säästetään aina ensiksi huvituksista, lomista, harrastuksista ym. Aika harva jättää perheensä nälkään ja lähtee hyvillä mielin jäähallille...

Siinäpä hieman purtavaa Liigan johtomiehille sekä joukkueiden markkinoinnista vastaaville.

-Pete Salomaa-

 


Kolumnistin muut kolumnit