Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Sanasepon rupiset riimit

Vaviskaa kaikki Suomen koomikot ja runoniekat! Maamme on saanut urheiluselostaja Mikko Hannulasta uuden, kansallisen sanasepon - ainakin, mikäli miehen omiin puheisiin on uskominen. Hän pitää itseään sellaisena verbaalivirtuoosina riimittelyn saralla, että Hanhiemon iloisen lippaan ja Tiitiäisen satupuun lastenrunot sepittänyt Kirsi Kunnaskin on jäämässä auttamattomasti kakkoseksi.

Puhe on tietenkin lentopallon MM-kisoista, joissa Ylelle työskentelevä Hannula hehkutti Suomen joukkueen esityksiä siihen malliin, että oksat lentelivät. Kaikki alkoi siitä, kun Suomi nousi avauspelissään sensaatiomaisella tavalla voittoon etukäteen paljon parempana pidetystä Kuubasta. Runosuoni sykki Cheekin Sokka irti -kappaleen innoittamana. Suomen joukkueelta irtosi sokka, kun se vei kolmannen erän nimiinsä, sen jälkeen irtosivat myös Rokka, nokka, Hokka ja Lokka.

Neljännessä erässä, Suomen kavennettua pelin, Hannula hehkutti: "Nyt alkaa tapahtua. Rokka irti, sanoi Väinö Linna, kun kirjoitti Tuntematonta sotilasta. Suomen siirtyessä johtoon mies uhosi: "Nokka irti, sanoi Obelix kiivetessään sfinksin kasvoille Asterixissa ja Kleopatrassa." Ja jatkoi seurasi: "Hokka irti sanoivat kangasniemeläiset, kun miettivät sitä, että omaa kylää otetaan kuntaliitoksesta irti itsenäiseksi kunnaksi." Sekä pohjanoteerauksena: "Lokka irti. Sotkamon Jymykin meni pesäpallon SM-finaaliin, ja -97 päästettiin Riku Lokka irti."

Voi, jumalan pyssyt! Idean mielestään tähän hillittömään sanalliseen ilotulitukseen Hannula oli saanut Putous-sarjaa katsottuaan: "Krista Kosonen esitti Cheekistä tehtyä parodiahahmo Keekkiä. Sketseissä oli vedetty partaa, kenkää ja sukkaa irti. Ne olivat semmoisia roiskaisuja. Tuli mieleen, miksi he riimittelevät niin huonosti. Mietin, että vain yhtä kirjainta vaihtamalla saisi monta synonyymisanaa. Mietin, voisiko sen tehdä vieläkin rimmaavammin ja sointuvammin. Ajattelin, että täsmennetään hieman lyriikkaa", tämä itseopiskellut lyriikan maisteri totesi iltapäivälehdille.

Jo on miehellä pokkaa! Ennen kuin Hannula jatkaa runousopin tutkimuksiaan, hän voisi aivan ensimmäiseksi katsoa sanakirjasta, mitä sana synonyymi tarkoittaa. Mitä taas riimittelyyn tulee, urheiluselostajan tasolle yltävät kyllä jo päiväkotilapsetkin. Putouksen sketseissä ei myöskään haettu varsinaisesti riimejä, vaan repliikit liittyivät konkreettisiin tilanteisiin, kuten roolihenkilön tekoparran irtoamiseen.

En tiedä, antoiko Yleisradion johto Hannulalle noottia runoilusta, mutta jatkopeleissä vastaavaa loruilua oli vähemmän. Sen sijaan selostaja keskittyi rikkaaseen Suomi-iskelmien maailmaan. "Hellurei, ja hellät tunteet", hän hehkutteli Eino Valtasen tahtiin iskulyönnin osuessa lattiaan. Myös Mikko Alataloa viljeltiin runsaasti: "Jos en saa olla sydämesi ykkönen, anna olla edes numero kaksi." Allekirjoittaneelle jäi edelleenkin epäselväksi, mihin Vicky Lee -kappaleen säkeillä haluttiin viitata. Lopulta Junnu Vainiokin pääsi mukaan hehkutukseen: "Albatrossi, joka lepäämättä liitää..." Rivithän oli kuin luotu lentopalloa varten, voisi joku höhlä päätellä! Puhumattakaan siitä pakollisesta, kaikkien maanvaivojen äidistä, Mamban kliseestä: "Vielä on kesää jäljellä", vastustajan syöttäessä erä- ja ottelupalloa.

Seuraavaksi Hannula voisi laajentaa siteerauksien repertoaaria Kari Tapion ("Myrskyn jälkeen on poutasää"), Martti Servon ("Mikä on kun ei taidot riitä") ja varsinkin Reijo Kallion ("Hautas löysin ja kukkaset nauraneet ei") tuotantoon. Säkeistä löytyy varmasti tosi oivallisia letkautuksia niin erävoittoihin kuin epäonnistuneisiin torjuntoihinkin.

Vakavasti puhuen, jos lentopallo on koripallon ohella lyönyt itsensä läpi viimein Suomessakin suuren yleisön penkkiurheilulajina, selostajien pitäisi osoittaa pelaajien tavoin kabinettikelpoisuutensa. Ja Hannulalle ennakkoon tiedoksi: Älä vaan seuraavaksi ota vaikutteita Aku Hirviniemen sananmuunnoksista!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit