Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Ryssävoita vaikka voissa paistaisi

Kävin Prismassa ostamassa Putin-voita. Tällä nokkelalla nimellä iltapäivälehdet kutsuivat Venäjän vientiin tarkoitettua rasvaerää, jota myytiin kauppapakotteiden vuoksi tarjouksessa suomalaisissa elintarvikeliikkeissä. Kyseessä oli kuitenkin ehta suomalainen, Valion valmistama voi, joka tosin oli pakattu 200 gramman paketteihin ja kirjailtu venäläisin tekstein. Tuote ei myöskään sisältänyt suolaa.

Tarjousvoilla täytetyn myyntilavan ympärillä kävi kuhina kuten mehiläispesässä. Osa asiakkaista jäi kuitenkin toljottamaan tuotetta kuin jotain ulkomaan ihmettä. Kuului epäilevää supinaa: "Onko se nyt varmasti oikeaa voita, uskaltaako sitä edes ostaa?" Joku tolvana mieshenkilö ei osannut laskea ja väitti, ettei ryssien voi ole yhtään sen edullisempaa kuin viereisessä hyllyssä oleva, suomenkieliseen pakkaukseen pakattu rasva. Iso pahvikyltti kertoi kuitenkin selkeästi Venäjälle tarkoitettujen voipakettien olevan kilohinnaltaan aika tarkkaan puolet halvempaa tavaraa. "Etkö sä nyt ymmärrä, että toi suomalainen voi on pakattu puolen kilon eikä kilon pakkaukseen", puoliso opasti lyhyen matematiikan lukenutta miestään, "ostetaan tätä nyt edes kokeeksi, meneehän se vaikka leivonnassa." Perheriidan ainekset olivat kasassa ja viikonloppu valmiiksi pilattuna. Episodi oli kuin suoraan Lidlin mainoksesta, jossa perheen isä ei suostu koskemaan tikullakaan "sakemannien tekemään ruokaan", vaikka se olisi Suomessa valmistettu.

Niin hamstraushysteria kuin ennakkoluulotkin kärjistyivät supermarketissa huippuunsa. Maistuuko suolaton voi samalta kuin valmiiksi suolattu, jos sen päälle ripottelee purkista suolaa? Siinäpä vasta kysymys, josta Hamletin kirjoittanut Shakespearekin olisi ollut ihmeissään.

Suurimpaan osaan asiakkaista tällä Valion "venäläismielisellä propagandalla" ei ollut pienintäkään vaikutusta, mutta osa osti mieluummin saman tuotteen kalliimpaan hintaan, koska sai sen tutussa ja turvallisessa suomalaisessa kuoressa. Toista äärilaitaa edustivat ne hamstrauksesta huumaantuneet, jotka lähtivät voiostosten jälkeen kärttämään henkilökunnalta lisäerää loppuunmyydystä, halvasta Putin-juustosta. Venäjälle suunnattu Oltermanni kun oli ehditty jo myydä loppuun ennätysajassa. Ja mitähän ryssänmaalle tarjottua halpaa herkkua olisi seuraavaksi luvassa, kyseltiin yleisesti.

Kotiin palattuani luin työttömäksi jääneen perusporoporvariystäväni vuodatuksen netissä. Mies julisti, että hänen perheeseensä ei venäläisillä teksteillä varustettuja elintarvikkeita ostettaisi mistään hinnasta - ei, vaikka ilmaiseksi saisi: "Ryssävoi on ryssävoita, vaikka voissa paistaisi!"

Jäin ihmettelemään, miten kyseinen henkilö oli pärjännyt aikoinaan lukuisilla Kreikan-matkoillaan, joilta palattuaan hän oli kehunut, miten halpoja ja tasokkaita paikalliset elintarvikkeet olivat olleet. Epäilenpä pahoin, ettei niidenkään pakkauksissa ollut suomenkielistä tekstiä.

Nautin iltapalaksi perunoita, silliä ja Putin-voita. Suolaa ei antimiin tarvinnut lisätä, koska sitä oli sillissä jo tarpeeksi. Vahvistettakoon, että aterian jälkeen ei tehnyt mieli tanssia ripaskaa. Käsitykseni Putinin ulkopolitiikasta ei myöskään muuttunut yhtään sen myönteisempään suuntaan.

+ + + + + + + + +

Jokasyksyisen riesan, Big Brother -ohjelman aattona Iltalehti heitti varsinaisen ammatinvalintaan liittyvän pommin ja paljasti sivuillaan, että lääkikseen on helpompi päästä kuin BB-taloon. Monikohan kirurgiksi valmistuva jäi uutisen jälkeen puremaan hammasta pelkästä ketutuksesta? Lääketieteen opiskelijat eivät ole mitään BB-taloon valitun eliitin rinnalla. "Hakuprosessia voitaneen verrata business-puolen ylimmän johdon rekrytointiprosesseihin", artikkella varten haastateltu BB:n castingpäällikkö Maria Elemo-Räisänen selvensi.

Anna mun kaikki kestää!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit