Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Ryssävoita vaikka voissa paistaisi

Kävin Prismassa ostamassa Putin-voita. Tällä nokkelalla nimellä iltapäivälehdet kutsuivat Venäjän vientiin tarkoitettua rasvaerää, jota myytiin kauppapakotteiden vuoksi tarjouksessa suomalaisissa elintarvikeliikkeissä. Kyseessä oli kuitenkin ehta suomalainen, Valion valmistama voi, joka tosin oli pakattu 200 gramman paketteihin ja kirjailtu venäläisin tekstein. Tuote ei myöskään sisältänyt suolaa.

Tarjousvoilla täytetyn myyntilavan ympärillä kävi kuhina kuten mehiläispesässä. Osa asiakkaista jäi kuitenkin toljottamaan tuotetta kuin jotain ulkomaan ihmettä. Kuului epäilevää supinaa: "Onko se nyt varmasti oikeaa voita, uskaltaako sitä edes ostaa?" Joku tolvana mieshenkilö ei osannut laskea ja väitti, ettei ryssien voi ole yhtään sen edullisempaa kuin viereisessä hyllyssä oleva, suomenkieliseen pakkaukseen pakattu rasva. Iso pahvikyltti kertoi kuitenkin selkeästi Venäjälle tarkoitettujen voipakettien olevan kilohinnaltaan aika tarkkaan puolet halvempaa tavaraa. "Etkö sä nyt ymmärrä, että toi suomalainen voi on pakattu puolen kilon eikä kilon pakkaukseen", puoliso opasti lyhyen matematiikan lukenutta miestään, "ostetaan tätä nyt edes kokeeksi, meneehän se vaikka leivonnassa." Perheriidan ainekset olivat kasassa ja viikonloppu valmiiksi pilattuna. Episodi oli kuin suoraan Lidlin mainoksesta, jossa perheen isä ei suostu koskemaan tikullakaan "sakemannien tekemään ruokaan", vaikka se olisi Suomessa valmistettu.

Niin hamstraushysteria kuin ennakkoluulotkin kärjistyivät supermarketissa huippuunsa. Maistuuko suolaton voi samalta kuin valmiiksi suolattu, jos sen päälle ripottelee purkista suolaa? Siinäpä vasta kysymys, josta Hamletin kirjoittanut Shakespearekin olisi ollut ihmeissään.

Suurimpaan osaan asiakkaista tällä Valion "venäläismielisellä propagandalla" ei ollut pienintäkään vaikutusta, mutta osa osti mieluummin saman tuotteen kalliimpaan hintaan, koska sai sen tutussa ja turvallisessa suomalaisessa kuoressa. Toista äärilaitaa edustivat ne hamstrauksesta huumaantuneet, jotka lähtivät voiostosten jälkeen kärttämään henkilökunnalta lisäerää loppuunmyydystä, halvasta Putin-juustosta. Venäjälle suunnattu Oltermanni kun oli ehditty jo myydä loppuun ennätysajassa. Ja mitähän ryssänmaalle tarjottua halpaa herkkua olisi seuraavaksi luvassa, kyseltiin yleisesti.

Kotiin palattuani luin työttömäksi jääneen perusporoporvariystäväni vuodatuksen netissä. Mies julisti, että hänen perheeseensä ei venäläisillä teksteillä varustettuja elintarvikkeita ostettaisi mistään hinnasta - ei, vaikka ilmaiseksi saisi: "Ryssävoi on ryssävoita, vaikka voissa paistaisi!"

Jäin ihmettelemään, miten kyseinen henkilö oli pärjännyt aikoinaan lukuisilla Kreikan-matkoillaan, joilta palattuaan hän oli kehunut, miten halpoja ja tasokkaita paikalliset elintarvikkeet olivat olleet. Epäilenpä pahoin, ettei niidenkään pakkauksissa ollut suomenkielistä tekstiä.

Nautin iltapalaksi perunoita, silliä ja Putin-voita. Suolaa ei antimiin tarvinnut lisätä, koska sitä oli sillissä jo tarpeeksi. Vahvistettakoon, että aterian jälkeen ei tehnyt mieli tanssia ripaskaa. Käsitykseni Putinin ulkopolitiikasta ei myöskään muuttunut yhtään sen myönteisempään suuntaan.

+ + + + + + + + +

Jokasyksyisen riesan, Big Brother -ohjelman aattona Iltalehti heitti varsinaisen ammatinvalintaan liittyvän pommin ja paljasti sivuillaan, että lääkikseen on helpompi päästä kuin BB-taloon. Monikohan kirurgiksi valmistuva jäi uutisen jälkeen puremaan hammasta pelkästä ketutuksesta? Lääketieteen opiskelijat eivät ole mitään BB-taloon valitun eliitin rinnalla. "Hakuprosessia voitaneen verrata business-puolen ylimmän johdon rekrytointiprosesseihin", artikkella varten haastateltu BB:n castingpäällikkö Maria Elemo-Räisänen selvensi.

Anna mun kaikki kestää!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit