Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


PHWiki

Päijät-Häme-wiki kaipaa uusia kirjoittajia

Kansan suussa on aina kiertänyt jos jonkinlaista tietoa ja tarinaa. Tiesitkö, että näille tiedoille ja tarinoille on olemassa oma fooruminsa, jonne jutut voi tallentaa, jotteivat ne tyystin katoaisi?

Päijät-Häme-wiki on Päijät-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa maakuntakirjaston toiminta-alueelta. Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita. mm. paikannimien historiasta kiinnostuneet löytävät varmasti vastauksia kysymyksiinsä täältä.
Päijät-Häme-wikissä on tällä hetkellä kaikkiaan 963 artikkelia. Päijät-Häme-wiki toimii samalla periaatteella kuin isoveljensä Wikipediakin eli kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Päijät-Häme-wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana.

- Päijät-Häme-wiki sai alkunsa tämän vuoden alussa, kun eri kuntien kotiseutusivut yhdistettiin. Nämä kuntakohtaiset kotiseutusivut eivät olleet vapaasti muokattavissa, vaan niitä pidettiin yllä kirjaston taholta. Halusimme tehdä sivut, joille ihmisten olisi helppo lisätä ja muokata tietoa ja tarinoita. Lähtökohtaisesti ajatuksena oli kerätä sellaista ruohonjuuritason tietoa Päijät-Hämeestä, joka kiertää asukkaiden keskuudessa, mutta jota ei ole koskaan dokumentoitu millään tavalla. Näille tarinoille ja muisteluille on sivuilla oma osionsa.
Vaikka pääosin Päijät-Häme-wikin artikkelit ovat vapaasti toisten käyttäjien täydennettävissä ja muokattavissa, kaikki henkilökohtainen kertomus- ja muisteluaineisto voidaan suojata muokkauksilta. Mielellään otamme vastaan myös kuvia. Artikkeleita on jo kertynyt mukavasti, mutta lisää kaivataan kertoo ylläpidosta vastaava Merja Taavila Lahden kaupunginkirjastosta.

Päijät-Häme-wiki on paikallistiedon wiki, joten artikkeleissa toivotaan olevan nimenomaan päijäthämäläinen näkökulma.
- Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa kertoo Taavila

Päijät-Häme-wikistä löytyy myös Pöytälaatikko-niminen osio. Mikä se on?
- Pöytälaatikko on päijäthämäläisten harrastajakirjoittajien foorumi, jonne voi tallettaa kaunokirjallisia tekstinäytteitä ja runoja. Pöytälaatikon artikkelit on suojattu muokkauksilta, mutta kirjoittajalle voi jättää kommentteja ja palautetta artikkelin Keskustelu-sivulla opastaa Taavila.

Senioreilla on tunnetusti päässään kymmeniä, jollei peräti satoja tarinoita ja muisteloita vuosien varrelta. Kaikille heille tietokoneen käyttö ei ole kuitenkaan itsestään selvää. Saako jostain ihan "kädestä pitäen" opastusta siitä, miten wikiin kirjoitetaan?
- Järjestämme pääkirjaston ATK-luokassa työpajoja, joissa opastusta saa. Sinne vain rohkeasti mukaan, sillä kaipaamme juuri sinun tietojasi, kuviasi ja kertomuksiasi! Opastuksen kesto on 2 x 2 tuntia ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen. Seuraavan kerran järjestämme wikiin liittyvän opastuksen pääkirjastolla ensi viikolla ja siellä on vielä muutama paikka vapaana kertoo Taavila.

Päijät-Häme-wiki työpajat:
Ke 27.8. klo 17-19
To 28.8. klo 17-19
Ti 2.9. klo 17-19
Ke 3.9. klo 17-19
Ke 17.9. klo 12-14
To 18.9. klo 12-14

Ilmoittautumiset: Merja Taavila, puh. 044 - 416 3809 / merja.taavila@lahti.fi
Lisätietoa: www.paijat-hamewiki.fi

-Petri Salomaa-

 


Ajankohtaista -arkisto