Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Se pieni ero Suomen ja Venäjän välillä

Jos haluaa kadunmiehen näkökulman aiheeseen, miksi venäläinen yhteiskunta ja sen johto käyttäytyvät kuten nykyään käyttäytyvät, kannattaa ehdottomasti lukea muusikko-kirjailija Kauko Röyhkän ja valokuvaaja Juha Metson suht tuore teos Et kuitenkaan usko, joka kertoo hollolalaissyntyisen näyttelijä Ville Haapasalon vaiheista Venäjällä 1990-luvulla. Kirjan nimi on paljonpuhuva ja osuu nappiin. Sille onkin tulossa jatko-osa Et muuten tätäkään usko, joka kertoo miehen elämästä itänaapurissamme 2000-luvulla. Kustannusyhtiö Docendon julkaisema teos on saatavilla kirjakaupoista lokakuun alusta lähtien.

Harva suomalainen tajuaa vieläkään, miten kovan luokan julkkis Ville on Venäjällä. Hän aloitti opintonsa Leningradin teatteriakatemiassa vuonna 1991, vanhan Neuvostoliiton murtumisen aikoihin, täysin venäjää taitamatta. Tarkoitus oli ensin lähteä Englantiin teatterikoulun pääsykokeisiin, kunnes yksi perhetuttu totesi, että mikset mene Neuvostoliittoon, se on paljon lähempänä.

Aluksi Haapasalo asui dostojevskimäisissä kellariloukoissa nälkää nähden, joutui useita kertoja hakatuksi ja ryöstetyksi sekä tutustumaan venäläisen putkan oloihin. Nykyään hän taitaa kielen kuin vanha tekijä ja nauttii maassa suurta suosiota. Hänen tuttujaan ovat niin gangsterit ja oligarkit kuin sotaherrat ja itse Vladimir Putinkin. Arvostettu amerikkalainen talouslehti Forbes on rankannut Haapasalon Venäjän kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi.

Venäjä - myös edesmennyt Neuvostoliitto - on ollut aina ja pysyy edellenkin paradoksina. Se näkyy muun muassa maasta vyöryvästä uutisvirrasta ja sen erilaisista tulkinnoista. Haapasalo kuitenkin rakastaa ristiriitojen maata. Hän suhtautuu äiti-Venäjän erilaisiin kasvonilmeisiin tyynen rauhallisesti ja ottaa asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Sietämättömimmät vastoinkäymiset taltutetaan paikallisesti hyväksi havaitulla keinolla: votkaa juomalla. Haapasalo kertoo muun muassa niksit krapulanhoitoon ja kestää väkijuomia mahdollisimman pitkään humalaan tulematta ja paljastaa, että taitojen harjoittelu kuuluu myös osana paikalliseen teatteriopetukseen. Tosikoille kirja ei ole todellakaan tarkoitettu.

Ei tyhjennetä koko pajatsoa, mutta annettakoon kirjasta näytteeksi pari makupalaa, joista käy ilmi, millainen suhde Haapasalolla on Venäjän äänitorvena pidettyyn dosentti Johan Bäckmaniin sekä presidentti Putiniin. Haapasalo on tavannut Bäckmanin monta kertaa ja on sitä mieltä, että tämä on tehnyt etupäässä vain hallaa Suomen ja Venäjän suhteille. "Sillä on omat ambitionsa", Ville kertoo ja sanoo dosentin media-näkyvyyden rajoittuneen lähinnä yhteen tv-kanavaan Pietarissa. "Hulluinta koko jutussa on se, ettei täällä Venäjällä häntä tunneta eikä näistä sen nostattamista asioista puhuta. Netissä sen Bäckmanin ympärillä on totta kai sata hullua, jotka keskustelevat siellä keskenään."

Putinin kanssa Ville on käynyt muun muassa kalassa; vesi oli tuolloin täynnä sammakkomiehiä: "Ennen tavattiin erilaisissa tilaisuuksissa, mutta nyt viime aikoina ei olla nähty. Näistä asioista on vaikea puhua - ei sen takia, että olisi kielletty, mutta..." Haapasalo käsitteleekin Röyhkän kanssa käydyissä keskusteluissa varsin arkoja aiheita, mutta lähestyessään ongelman ydintä, hän saattaa välillä lopettaa vuodatuksensa kesken. Silloin lukijan on pääteltävä rivien välistä, mitä mies tarkoittaa, eli mistä nyky-Venäjällä voi puhua ja mistä kannattaa pitää suunsa kiinni. Tähän liittyen Haapasalo mainitseekin maan suurimmaksi häpeäpilkuksi sananvapauden kaventumisen - kovana kakkosena tulee kansalliskiihkoilu. Jälkimmäisestä aiheesta näyttelijä on jopa kirjoittanut henkilökohtaisen kirjeen Putinille.

Suomalaisten ja venäläisten eron Haapasalo kiteyttää lopulta mielestäni mainiosti yhteen toteamukseen: "Venäläisillä on ydinpommi, suomalaisilla ei."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit