Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Camp goes architecture!

Lions Clubien kansainvälinen nuorisoleiri- ja nuorisovaihto-ohjelma antaa joka vuosi nuorille tilaisuuden tutustua elämään muissa kulttuureissa ja maissa. Vuosittain järjestetään toistasataa lionsleiriä noin 39 maassa. Vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti lähettävän klubin tulee sitoutua vastaanottamaan tarvittaessa yhtä monta nuorta perhejaksolle kuin se lähettää vaihtoon. Nuoren tai hänen perheensä ei tarvitse kuulua Lions Clubiin.

Tänä kesänä järjestävä leirivuoro osui Lahteen, sillä "Camp goes architecture"-niminen loppuleiri pidettiin Ahtialassa, Loma- ja kurssikeskus Lepolan hienoissa maisemissa. Ennen varsinaista loppuleiriä olivat kaikki ulkomailta saapuneet nuoret ehtineet viettää pari viikkoa suomalaisissa isäntäperheissään.
- Kyseessä ei ole mikään ihan uusi asia, sillä Lions Clubs International on järjestänyt nuorisovaihtoa jo 1960-luvun alusta lähtien. Lions klubien kautta nuorille annetaan mahdollisuus kansainvälisyyteen ja tutustumiseen toisiin maihin ja kulttuureihin kertoo tämän vuotisen leirin johtaja Leena Lappalainen.

Leirin ja sen ohjelman suunnittelu starttasi jo 2,5 vuotta sitten, kun Lappalaista pyydettiin järjestämään seuraava nuorisoleiri.
- Leirille saapui 28 nuorta 17 eri maasta, joten voidaan todellakin puhua aika isosta ja kansainvälisestä leiristä. Yksin olisi ollut mahdoton onnistua, mutta onneksi sain mukaani tähän suunnittelu- ja toteutusprosessiin mukaan alueen parhaat lion-voimat, mikä helpotti paljon. Monet osallistuvien klubien jäsenet ovat jollain tapaa olleet mukana tässä prosessissa eri työtehtävissä kiittelee Lappalainen.

camp
Shona Grahamin (2. oik.) ryhmän työ käsitteli kuuloaistia. Ryhmän tuli rakentaa teos, joka tekee ääntä joko ihmisen tai tuulen avulla.

Yksi ongelma leirin järjestämisessä on jopa hieman yllättäen ollut isäntäperheiden löytäminen. Nuorethan viettävät ensi pari viikkoa isäntäperheissä ennen loppuleiriä. Isäntäperheiden toivotaan viettävän ihan tavallista suomalaista arkielämää ulkolaisten nuorten kanssa, eikä heitä suinkaan velvoiteta viemään vierasta ympäri Suomen nähtävyyksiä.
- Kyllä siinä tuli käytyä läpi kaikki tutut ja tutun tututkin, jotta saimme jokaiselle nuorelle isäntäperheen. Suomalaiset ovat nähtävästi hieman arkoja suhteessa ulkomaalaisiin ja usein epäillään myös sitä, riittääkö oma kielitaito. Isäntäperheen ei tarvitse kuulua Lions Clubiin, joten senkään ei pitäisi esteenä olla ihmettelee Lappalainen. Kovin monet perheet ottavat nuoria joka vuosi.

Varsinaisen leirin pääteemaksi valikoitui arkkitehtuuri, ympäristö ja kierrätys, eikä ihme, onhan leirijohtaja Lappalainen ammatiltaan arkkitehti. Leirillä nuoret valmistivat kuuden päivän aikana kuusi erilaista installaatiota rakennusalan kierrätystavarasta koskien eri aisteja. Apuna suunnittelussa ja itse rakennustyössäkin heillä on ollut seitsemän Lahden muotoiluinstituutin kakkosvuosikurssin opiskelijaa.
- Näistä opiskelijoista täytyy kiittää muotoiluistituutin kalustesuunnittelun vastuuopettajaa Harri Kalliomäkeä, joka asian mahdollisti kiittelee Lappalainen.

- Aluksi en oikein tiennyt mihin olen lähtenyt mukaan, mutta todella hyvin kaikki on sujunut. Olen toiminut eräänlaisena yleismies-jantusena ja kiertänyt ryhmästä toiseen auttamassa mm. sähkökoneiden kanssa. Porukka on ollut tosi mukavaa ja ainakin kielitaito on viikon aikana karttunut kertoo Lahden muotoiluinstituutin toisen vuosikurssin opiskelija Lauri Seppälä.


Sauna ja karjalanpiirakka yes, Salmiakki no!

Yksi leiriläisistä, englantilainen Shona Graham, (18) on ollut todella tyytyväinen oleskeluuunsa Suomessa.
- En aikaisemmin ollut käynyt yhdessäkään Skandinavian maassa ja Suomi vaikutti hyvältä valinnalta. En tiennyt oikeastaan mitään Suomesta ja se oli jännittävää. Tai no tiesin kyllä Suomen lipun ja sen että talvella on kylmä ja silloin voi nähdä revontulia kertoo Graham.

Erityisesti Graham on ihastunut suomalaiseen saunaan, joita hän kertoi nähneensä "aika monta" parin viikon aikana.
- Rakastan saunaa, vaikka se onkin kuumempi kuin luulinkaan hän naurahtaa.

Sen verran ihastunut Suomeen Shona Graham on, että haluaa palata Suomeen erityisesti talvella, sillä jäässä olevat järvet ja luminietokset kiiinnostavat. Isäntäperhe vei hänet tutustumaan mm. Helsinkiin, jossa hän pääsi käymään muutamassa museossa. Lisäksi hän vietti aikaa perheen kesämökillä.
- Yllättävää Suomessa on ollut ruokailuaikojen erilaisuus Englantiin verrattuna. Ne kun ovat niin säännölliset, vai johtuuko se vain tästä leiristä? Lisäksi suomalaisten puutalojen yleisyys on ollut positiivinen yllätys luettelee Graham havaintojaan maastamme.

Suomalaisesta ruoastakin on löytynyt yksi suosikki, sillä karjalan piirakka maistuu Shonalle hyvin. Sen sijaan suomalaisten suosikki salmiakki ei kuulu suosikkeihin.
- Anteeksi kauheasti, mutta salmiakki on kauheaa! parahtaa Shona leveästi nauraen.

Nuorisovaihtosta kiinnnostuneita nuoria ja heidän perheitään leirijohtaja Leena Lappalainen kehottaa ottamaan yhteyttä johonkin paikallisista Lions Clubiin, josta löytyy tarvittava informaatio.
- Hakuajat kesän nuorisovaihtoon ja leireille ovat syksyisin opastaa iloinen Lappalainen lopuksi tiedonjanoisia.

-Petri Salomaa-

 


Ajankohtaista -arkisto