Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Mielen ja fyysisen kunnon kohotusta Harjulassa

On jälleen aika suunnitella tulevien viikkojen ohjelmia omien tarpeitten mukaan. Harjulan kansanopiston syksyn 2014 ja seuraavan kevään ohjelma tarjoaa kursseja teemalla terveyttä, tukea ja toimintaa. Opiston ohjelma sisältää toimintaa työssä käyville, seniori-ikäisille, vauvoille ja heidän vanhemmilleen niin tietotaidon kuin fyysisen kunnon ylläpitoon. Syksyn avaus SenioriSäpinät ovat ensi torstaina 21. elokuuta, aamupäivä on varattu seniori-ikäisten terveyttä käsitteleviin tietoiskuihin ja kokeilukäynteihin kunto- ja liikuntahetkissä. Koko perheen liikuntailta on maanantaina 25.8., molemmat tapahtumat opiston päätalossa, Lounaankatu 7:ssä, Möysässä.

Pääasiallisesti harrastekurssit pidetään Lounaankadun korttelissa, mutta esimerkiksi rautatien eteläpuolella asuvilla liikunnanharrastajilla on mahdollisuus käydä Anttilanmäen koululla kunnon jumpassa maanantaisin tai Harjulan setlementin seniortalo Ukko - Pekan kuntosalissa Radanpää 4:ssä, asematunnelin länsipuolella sekä tuolijumpassa Liipolan Toimelassa. Lounaankadun kortteliin on vuosien varrella lisätty kuntosalien ohella myös uima-allas vesijumpan harrastajille. Joogalle ja tanssiharrastukselle löytyy lisäksi valikoima kursseja. Kansalaisopiston liikunnallinen kurssitarjonta työikäisille ja senioreille on runsaat sata kurssia, siis kaikki halukkaat liikkumaan!

Harjulan sali
Kuntosalit Harjulan kansanopiston Lounaankadun toimitalossa ja Asemantaustan Radanvarsi 4:n Ukko-Pekka -senioritalossa ovat työ- ja seniori-ikäisten ihmisten suosiossa. Kuvassa Harjulan kuntosalissa veteraanikuntoilijat vas vetolaitetta käyttää Marja-Leena Mononen ja reiden loitontaja-laitteessa istuu Meeri Eerola, jonka vieressä liikuntakoordinaattori Kirsi Ojamo tarkistaa liikeradan oikean asennon.

Kielten, taideaineitten ja käsityökurssit ovat perinteisiä opiston kursseja. Kielten kursseista suosittuja ovat espanjan, italian ja jopa latinan kurssit, venäjän kielen perusteita suositellaan nykyisin virkamiehille. Siveltimen käyttäjät ja savenmuokkaajat ovat vuosien aikana löytäneet itsestään yllättäviä taitoja. Harvinaisin kurssi saattaa olla huuliltaluku henkilöille, joilta on kuulo alentunut. Suomenkielen opiskelua maahanmuuttajille on ohjelmassa kaksi kurssia.
Opiston kurssien suunnittelijaryhmä on ottanut huomioon myös henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käydä arkisin ryhmissä. Kurssisihteeri Tea Hannukainen kertoo iloisena, että opistolla on ollut jo vuosia viikonloppuisin erilaisia lyhytkursseja esimerkiksi käden taidon harrastajille. Henkilö voi viikonloppukurssilla kokeilla innostuuko hän esimerkiksi huovutuksesta, hatun teosta, lasipajasta tai muusta mielenkiintoa herättäneestä käden taitoja vaativasta työskentelystä. Mosaiikkimummoille on aivan omat kurssinsa! Iloa sanoista viikonloppukurssi on intensiivikurssi kirjoittamisen ilosta ja itsetuntemuksesta.

Moni peruslahtelainen muistaa olleensa hoidossa 1941 perustetun Harjulan kannatusyhdistyksen Niemen päiväkodissa ja myöhemmin perustetussa Lounaan päiväkodissa. Harjulan yhdistyksen ja setlementin johtokunnilla on aina ollut ohjelmien suunnittelussa sija lapsille ja nuorille. Kannatusyhdistyksen perustamisajankohdasta alkaen ovat historiallista perua nykyaikaiset vauvamuskarit ja muut lasten vanhempia tukevat toimet. Perhetyö neuvolatoimintoineen kuuluu oleellisena osana Harjulan päivittäiseen työhön. Setlementin toimintaa mahtuu lähes kaikki, kuvaannollisesti, pientä yhteiskuntaa ylläpitävät toiminnot vanhusten kotihoidon palvelut mukaan lukien.

Lasten koulukiusaaminen on lähes jokaisessa koulussa todettu ikävä tilanne. Harjulan kansalaisopisto on saanut Raha-automaattiyhdistykseltä määrärahan usean vuoden mittaiseen, maata kattavaan Valopilkku-projektiin, minkä tarkoituksena on tukea eri tavoin entisiä koulukiusattuja ja heidän vanhempiaan. Toinen ihmisten psyykkiseen hyvinvointiin liittyvä kurssi alkaa opetus-, sosiaali- ja terveydenhoidon henkilöstölle tänä syksynä. Kurssin tavoitteena on opettaa osanottajat huomioimaan ihmisten mielenterveysongelmat jo varhaisessa vaiheessa sekä antaa neuvoja niiden käsittelyyn yhteisössä.

Kaikille Harjulanopiston kursseille ilmoittautumiset ovat ensi maanantaina ja tiistaina 18. - 19.8 puhelimella, internetissä tai opiston toimistossa, mutta myöhemminkin voi kursseista kiinnostuneet kysyä vapaita paikkoja. Kurssipaikan saaneilla työttömillä, maahanmuuttajilla ja yli 63 vuotiailla seniorihenkilöillä on mahdollisuus hakea kurssimaksun alennukseen oikeuttavaa 15 euron opintoseteliä, mihin määrärahat tulevat Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto