Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Ahneet pilaavat ruokajonojen maineen

Lahtelaisissa ruoka-apujonoissa itsekkyys nostaa jatkuvasti päätään. Olen seurannut vapaaehtoisen ruoka-avun jakelun kehittymistä jo pidemmän aikaa, ja se näyttää kompastuvan jatkuvasti samoihin ongelmiin: apua hakevien solidaarisuuden puutteeseen. Jonossa joillekin pääasiana näyttää olevan formulakisojen aika-ajojen tavoin paalupaikka - ja siitä tapellaan vaikka käsivoimin, vaikka elintarvikkeita riittäisi jokaiselle. "Mulle heti kaikki" -mentaliteetti on vallannut alaa. Kaikki haastattelemani jonottajat ovat havainneet saman ilmiön.

Vanhasta Neuvostoliitosta ja itäblokista tuttu jonotuskulttuuri on tuonut mukanaan kaikki lieveilmiöt. Törkeimmät etuilijoista eivät kunnioita jonotusetikettiä, vaan käyvät pöhnimässä kasseihinsa leipää heti, jos sitä on näkyvästi tarjolla. Venäläisten ja virolaisten lisäksi tähän syyllistyvät yhtä lailla päijäthämäläiset. Esimerkiksi Pelastusarmeijan Lahden osasto oli helisemässä suomalaisten ja muunmaalaisten (lue: venäläisten) toistuvien yhteenottojen vuoksi. Helsingissä Veikko Hurstin elämäntyötä jatkava poika Heikki ratkaisi vastaavanlaisen ongelman vaatimalla kaikkia jonottajia esittämään Kela-kortinsa. Lahdessa suomalaisille ja ulkomaalaisille annettiin eri päivät elintarvikkeiden jaolle, sittemmin Pelastusarmeija lopetti ruokajakelun kaupungissa kokonaan.

Etuilun jalostunein muoto on tulla ruokajonoon vähintään tunti ennen jakelupisteen aukeamista, vaikka jakajat olisivatkin nimenomaan kieltäneet jonottamisen liian aikaisin. Kadulle parhaimmillaan parikin tuntia ennen ovien avaamista tupakoimaan ja kovaäänisesti keskustelemaan kerääntynyt porukka ei herätä sympatiaa läheisten kerrostalojen asukkaissa. Kun Päijät-Hämeen tukiapuyhdistys ry piti ruokajakelupistettään Vuorikadulla, edes kirjalliset ukaasit eivät hillinneet etuiluintoa. Sen jälkeen yhdistys on muuttanut kahdesti. Kun uudet asianmukaiset tilat saatiin Aleksanterinkadulta, entisen elokuvateatteri Ilveksen katon alta, vanhat ongelmat ovat pahimpina ruuhkahetkinä toistuneet. Ne korostuvat, koska elintarvikkeita jaetaan joka iltapäivä maanantaista lauantaihin, ja jaettavaa on runsaasti. Korkeampien ylläpitokustannusten vuoksi yhdistys veloittaa yhden hengen ruokakassista viiden euron maksun, mikä on tarjontaan nähden pieni summa, mutta saattaa antaa virheellisen vaikutelman, että ensimmäiset jonottajat saisivat rahoilleen parhaan vastineen.

Kesän aikana tämä itsekkyyden Ebola-virus on levinnyt myös Vuorikadulla sijaitsevan hyväntahtoisen Elokolo-yhteisön tiloihin, joka toimii vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien päihteettömänä kohtauspaikkana kaikille kansalaisille. Halvan kahvin ja lounaneiden lisäksi Elokolossa on ollut elintarvikkeiden ilmaisjakelua joka keskiviikko vähän ennen puoltapäivää. Elintarvikkeita on ollut Päijät-Hämeen tukiapuyhdistyksen jakoon verrattuna paljon vähemmän, mutta koska jonot eivät ole venyneet liian pitkiksi, kaikki ovat saaneet tasapuolisesti yhtä paljon kotiinvietäväksi. Elokolossa ei myöskään jonoteta reaaliajassa, vaan jokainen ruoanhakija käy ensin kirjoittamassa nimensä vieraskirjaan kello yhteentoista mennessä. Yhdeltätoista annetaan jonotusnumerot, ja ruokapaketit jaetaan puoli kaksitoista. Ongelmia ei siis luulisi olevan.

Mutta vaikka Elokolon toimitilat aukeavat aamulla jo kello yhdeksän, keskiviikkoisin talon edustalla jonotetaan jopa kello kahdeksasta lähtien. Upea yhteisö on saanut tästä ylenmäärin valituksia. Vaikka jonottajille korostaisi kuinka, että ennen avaamisaikaa saapuvat henkilöt ovat yleensä samassa asemassa kuin vaikkapa vähän jälkeen kymmenen saapuvat, hämäläiset toimivat kuin pula-aikana ja hoonompaa soomea puhuvat kuin Leningradin piiritys olisi menossa.

Kaikkein kitkattomimmin ruokajako on sujunut täällä eteläisessä Lahdessa, jossa täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita on mahdollisuus hakea Patoseudun toimintakeskuksesta maanantai- ja perjantaiaamuina. Toimarin väellä on niinikään elintarvikkeiden kuskaamisesta sen verran ylimääräisiä kuluja, että maanantaisin, jolloin tarjontaa on yleensä hieman enemmän, ruokakassista peritään yhden euron muodollinen maksu. Patoseudun toimarilla etuilu on karsittu tyystin, eikä paikalle kannata ilmestyä yhtään aikaisemmin, sillä käytössä ovat arvottavat jonotusnumerot. Lisäksi paikan syrjäisempi sijainti on rajoittanut kävijämäärää. Toimarilla ruokajako onkin sujunut aina sutjakkaasti ja hyvän huumorin vallitessa. Sen asiakkaista voisivat toiset ottaa esimerkkiä.

Ruokajakoa Lahdessa
Päijät-Hämeen tukiapu, Aleksanterinkatu 4 (entisen elokuvateatteri Ilveksen tiloissa). Maanantaista perjantaihin klo 17.00 ja lauantaisin klo 15.00. Maksu 5 euroa.
Elokolo, Vuorikatu 14. Joka keskiviikko. Jonotusnumerot jaetaan klo 11.00. Ruokajako klo 11.30 alkaen.
Patoseudun toimintakeskus, Puotikatu 7 (lähellä bussilinja 31:n kääntöpaikkaa etelässä). Maanantaisin klo 10.00 alkaen, maksu yhden euron. Perjantaisin kello 9.30 alkaen. Jonotusnumerot arvotaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit